Slakken

Slakken in huis, hierdoor komt dat en zo komt u er vanaf

Het is al heel vervelend als slakken uw tuin of balkon bevolken, maar helaas komen ze ook weleens uw huis naar binnen. Hoe komen ze daar terecht en hoe komt u weer van ze af?

Vochtige omgeving

Slakken gedijen in een vochtige omgeving. Een huis is dus niet de meest voor de hand liggende plek, maar tijdens natte zomers en zachte winters willen ze nog weleens op pad gaan. Ze komen dan eerder in uw huis terecht als de luchtvochtigheid daar hoog is. Zoals bijvoorbeeld in kruipruimtes of kelders. Via naden en kieren kunnen ze dan ook zomaar in uw woonkamer, keuken of badkamer opduiken. Het gaat dan vooral om naaktslakken. Huisjesslakken kunnen ook naar binnen komen als ramen of deuren open staan.

Zo komt u weer van de slakken af

Zorg ervoor dat ze in huis geen vochtige plekken meer kunnen opzoeken. Dit doet u door goed te ventileren, eventuele lekkende kranen of leidingen te repareren of vochtvreters te plaatsen. Zit het vochtprobleem in de kruipruimte, dan kan het goed helpen om deze ruimte te (laten) isoleren. Het is sowieso raadzaam om jaarlijks de kruipruimte te controleren op stilstaand water. Dat voorkomt bijvoorbeeld ook overlast door rioolvliegjes.

Slakken in huis

Kieren en naden dichten

Als ramen en deuren gesloten zijn, weten naaktslakken soms toch nog hun weg naar binnen te vinden. Ze hebben al genoeg aan naden en kieren. Door die te dichten met bijvoorbeeld kit, heeft u minder last van warmteverlies, maar houdt u ook ongedierte buiten. Soms verraden de slakken met hun sporen waar ze vandaan gekomen zijn en weet u meteen wat het euvel is.

slakken bestrijden
Lees ook: Slakken bestrijden, zo beschermt u hosta’s en jong groen in uw (moes)tuin

De slakken lokken

Zijn de slakken vooral ’s nachts actief, dan kunt u ze lokken met bijvoorbeeld een stuk sinaasappelschil op de vloer. Hier kruipen ze onder en u kunt die dan de dag erna met slak en al buiten zetten of op de composthoop gooien. Het lokken kan ook met bier, maar dit is minder diervriendelijk. Slakken zijn dol op bier en komen er geheid op af als u er een bakje mee plaatst. Slakken die ervan komen drinken zullen erin verdrinken.

(Bron: Centraal Beheer, RTL Nieuws, Drowa, archief)

Geef een reactie