Slakken bestrijden

Slakken bestrijden, zo beschermt u hosta’s en jong groen in uw (moes)tuin

Vooral na een regenbuitje duiken ze opeens in groten getale op: slakken. Wie een (moes)tuin heeft weet dat ze het dan vooral op jong groen en hosta’s voorzien hebben. In korte tijd verslinden ze uw geliefde planten. Van zowel huisjesslakken als naaktslakken heeft u te vrezen, maar naaktslakken zijn de grootste groenverslinders. We zetten op een rij op welke manieren u de vreetgrage diertjes kunt bestrijden.

Slakkenkorrels

Er zijn biologische slakkenkorrels te koop, die de slakken doden, zonder dat ze gevaarlijk zijn voor andere dieren (die slakken eten). Strooi de korrels bij de kwetsbare planten. Gebruik nooit chemisch slakkendood, want dit is zeer giftig en schaadt andere dieren en het milieu. Niet alleen de slakken gaan hier er dood aan, maar ook dieren die de vergiftigde slakken opeten kregen gif binnen. Ze zijn daarmee gevaarlijk voor ondere andere vogels, egels, padden, honden en katten.

Slakkenkorrels

Bier

Slakken zijn dol op bier en komen er geheid op af als u een bakje of pot met een laagje ermee ingraaft in de tuin. Er zijn ook kant en klare biervallen te koop, maar u maakt ze eenvoudig zelf. Slakken die ervan komen drinken zullen erin verdrinken. Laat de rand wel wat boven de grond uitsteken, zodat andere kleine tuinbezoekers er niet per ongeluk in vallen.

Koffieprut/ cafeïne

Koffieprut bezit nog cafeïne, wat een effectief middel is tegen slakken. Bij slakken werkt cafeïne namelijk als een soort zenuwgif. Daarnaast is het een prima meststof voor planten. Strooi daarom gerust af en toe wat koffieprut rond de planten en tussen de neuzen van de hosta’s.

Knoflook extract

Een extract met knoflook is dodelijk voor de meeste slakken. Doodt het ze niet, dan reduceert het in elk geval hun eetlust, waardoor uw planten minder aangetast worden. Slakkeneitjes die ermee geraakt worden komen bovendien niet meer uit. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het werkt, maar volgens de Nederlandse Hosta Vereniging vermoeden wetenschappers dat het zenuwstelsel van de slak ontregelt raakt door de knoflook. Zo maakt u het zelf:

  • 2 hele knoflookbollen kneuzen en pletten.
  • 1 liter water laten koken, de knoflook toevoegen en 10 minuten laten koken.
  • Af laten koelen en zeven, bijvoorbeeld door een nylonkous.
  • Het verkregen knoflooksap bewaren in een afsluitbare fles.
  • Per 1 liter water 2 grote eetlepels knoflooksap toevoegen, in plantenspuit of een andere vernevelaar gieten. Goed doorroeren.

Vangen

Voor wie de dieren liever niet doodt, kan ze ook regelmatig vangen en naar een stuk groen verderop brengen. Vooral ’s avonds na een regenbui zijn ze gemakkelijk te vinden. Ze worden namelijk pas actief als het donker wordt en het liefst bij vochtige omstandigheden. Breng ze wel een heel eind weg van uw tuin, anders loopt u het risico dat ze uiteindelijk terugkeren.

slak vangen

Hindernissen: scherpe ondergrond, koper en vaseline

Slakken houden van een egale ondergrond. Door scherpe of droge materialen aan te brengen rondom de kwetsbare planten, werpt u letterlijk een hindernis op. U kunt kiezen voor materialen als cacaodoppen, fijngemaakte eierdoppen, scherp zand, grind, zaagsel of as uit de open haard. Ook koper is een effectieve hindernis. Slakken die in aanraking komen met koper krijgen een zeer onaangenaam gevoel, waardoor ze het niet kunnen passeren. Al schijnen naaktslakken zich er minder van aan te trekken dan huisjesslakken. Er zijn koperringen te koop die u om uw planten kunt plaatsen en ook koperbanden en -tape voor om potten. Bij jonge aanplant kan het helpen die een barrière te geven van een plastic bakje (zonder bodem) en die in te smeren met vaseline. Daardoor kunnen de slakken zich niet goed hechten en vallen ze er vanaf. Ook in het geval van planten in potten kunt u een glibberige barrière van vaseline om de pot smeren. Ook voor vaseline geldt echter helaas dat niet alle naaktslakken zich erdoor laten afschrikken.

Aaltjes / nematoden

Nematoden zijn ‘onzichtbare’ aaltjes, die in de bodem op zoek gaan naar slakken en hen parasiteren. Ze zijn (online) te koop en worden dan naar u opgestuurd. Het voordeel is dat ze alleen tegen slakken werken en u er verder niets aan hoeft te doen. Het nadeel is dat ze prijzig kunnen zijn en de procedure gedurende het seizoen vaak een keer herhaald moet worden.

Plantenresten verwijderen

Ruim tuinafval en plantenresten op, want hier zijn slakken dol op. Doe dit echter niet in het najaar en tijdens de winter, want dan dient het tot schuilplek voor overwinteraars als insecten en egels.

Schoffelen

Schoffel regelmatig, zodat de slakkeneieren blootgelegd worden. Hierdoor gaan ze dood of worden ze door vogels opgegeten.

schoffelen

Droog voer

Strooi wat ochtendvoer van kippen of zemelen van haver. Slakken eten zich hier letterlijk dood aan.

Geurende planten

Plant andere planten in de buurt waar slakken niet van houden, zoals Oost-Indische kers, lavendel, anjer, akelei, geranium en sterk geurende kruiden als bieslook. Het kan bij de Hosta overigens ook helpen om te kiezen voor de soorten met het dikste blad. Die zijn minder geliefd bij slakken.

Lok roofdieren

Maak de tuin aantrekkelijk voor dieren die slakken eten, zoals vogels, egels en padden. Voor de vogels kunt u een haag aanplanten waar zij zich graag in verschuilen. Ook kunt u vogelhuisjes ophangen om ze te lokken. In het geval van egels is het zaak uw tuin toegankelijk te maken. Rondom een schutting helpt bijvoorbeeld niet mee. Padden en kikkers komen graag op slakkenjacht in uw tuin, als u ze van een vijver voorziet.

egel met slakken

Wat is in uw tuin de meest effectieve manier van het bestrijden van slakken? Geef uw tip hieronder aan andere (moes)tuinbezitters door. 

Lees ook: tips voor een egelvriendelijke tuin.
Zo krijgt u meer vogels en minder muizen in uw tuin.
Luizen en ander ongedierte bestrijden zonder gif.

(Bron: archief, Nederlandse Hosta Vereniging, Makkelijke moestuin)

Geef een reactie