groene aanslag

Groene aanslag en mos duurzaam verwijderen in de tuin: gebruik geen schoonmaakazijn

Op plekken die altijd vochtig zijn of aan het eind van de winter kan groene aanslag of mos in de tuin ontstaan. Dat is niet zo’n fraai gezicht, maar heeft als extra nadeel dat het de oppervlakken waar u overheen loopt spekglad kan maken. Er zijn verschillende methoden om het te verwijderen, met elk hun eigen voor- en nadelen. Gebruik in elk geval geen schoonmaakazijn, want dit is niet duurzaam en niet toegestaan om in de tuin te gebruiken.

Niet alle mogelijkheden even geschikt

Tuinpaden, terrassen en opritten worden vaak aangelegd met houten of stenen vloerdelen, zoals tegels of vlonders. Op delen waar weinig zon komt of waar veel vocht blijft staan kan mos- of algvorming optreden. Aan het eind van de winter is dit het vaakst het geval. Er zijn industriële middelen voor de verwijdering ervan verkrijgbaar, maar ook huis-tuin-en-keuken-middeltjes worden veel gebruikt. Niet alle methoden zijn echter even goed voor het milieu of het materiaal waarvoor u het gebruikt. We bespreken hieronder verschillende mogelijkheden.

Hogedrukreiniger

Het gebruiken van de hogedrukreiniger is een snelle en effectieve manier om groene aanslag en mos weg te krijgen. Het is echter alleen een geschikte methode als het materiaal waarvoor u de reiniger gebruikt er niet door slijt of beschadigt. Er onstaan anders namelijk zeer kleine beschadigingen, waardoor het oppervlak poreuzer en ruwer wordt. Dit heeft een averechts effect en zorgt ervoor dat groene aanslag des te sneller terugkeert, aangezien het een nog betere ondergrond biedt.

hogedrukreiniger

Schrobben met heet water

Door in plaats van de hogedrukspuit te gebruiken heet water over de groene oppervlakken te gieten en daarbij tegelijk een harde borstel te gebruiken, zijn algen en mos ook snel verleden tijd. Op verschillende websites lezen we de tip dat het kookvocht van aardappelen ook een effectief middel is. Laat het hieronder vooral weten als u daar ervaring mee heeft.

Vegen met zand

Door regelmatig te vegen kunnen algen en mos zich minder goed hechten aan de ondergrond. Zeker als u hier wat zand bij gebruikt, dat als extra schuurmiddel werkt. Mos dat in de tegelvoegen is gegroeid kunt u doeltreffend weghalen met een tuinschraper of een oud mes of tuinschepje.

mos verwijderen

Onkruid
Lees ook: Onkruid in de tuin vergaat niet? Wel met deze methoden!

Huismiddelen als schoonmaakazijn geen optie

Schoonmaakmiddelen die u binnenshuis gebruikt, zoals schoonmaakazijn, chloor, groene zeep, zout en bleekwater zijn niet toegelaten voor het bestrijden van groene aanslag buiten is te lezen op onder andere de website van Milieu Centraal. Op het oog zijn het misschien onschuldige middelen, maar buiten kunnen ze zeer ongewenste effecten hebben. Wilt u tafelazijn (oftewel natuurazijn) gebruiken? Daar zijn ook regels voor. Op de website van Milieu Centraal is te lezen dat het wel mag worden ingezet tegen onkruid, maar niet op groene aanslag. Het gaat daarbij om slechts kleine hoeveelheden tafelazijn, schoonmaakazijn is niet toegelaten. Dat geldt ook voor azijnsoorten die online worden aangeprezen, met veel hogere concentraties azijnzuur dan in de supermarkt verkrijgbaar. Deze azijn heeft geen toelating voor het bestrijden van onkruid en groene aanslag en kan bij gebruik schadelijk zijn voor mens, dier en milieu.

Chemische reinigingsmiddelen

Chemische middelen om aanslag te reinigen zijn eigenlijk altijd giftig. Kies sowieso alleen voor middelen met het toelatingsnummer van het Ctgb op de verpakking. Middelen met natriumhypochloriet zijn een relatief onschuldig bestrijdingsmiddel, mits u deze op de juiste wijze toepast. Het middel breekt dan snel af. Datzelfde geldt voor middelen met organische vetzuren zoals azijnzuur en nonaanzuur tegen onkruid. Gebruik alleen middelen met deze stoffen die speciaal bedoeld zijn voor bestrijding op verhardingen en dus zoals gezegd geen schoonmaakazijn. De toegelaten middelen met azijnzuur hebben namelijk een veel lagere concentratie (6 procent). Een nadeel van deze middelen is dat ze alle planten beschadigen waarmee ze in contact komen. Ook voor het bodemleven kunnen ze schadelijk zijn. Waaronder grondnestelende bijen. Pas extra op met gebruik naast sloten en vijvers. Middelen met quaternaire ammonium verbindingen (‘quats’) kunnen bij katten brandwonden veroorzaken op hun tong als zij het via likken aan de tegels of via hun vacht of pootjes binnen krijgen.

Groene aanslag voorkomen

Door bij een eventuele aanleg van nieuwe vloerdelen voor een materiaal met een coating te kiezen zal er minder snel groene aanslag ontstaan. Des te minder tegels in de tuin, des te minder water zal er daarnaast op blijven staan. Ook kan het soms helpen de afwatering te verbeteren. Als de vloerdelen makkelijker opdrogen na regen krijgt groene aanslag minder kans om te groeien. In dichtbegroeide tuinen kan het soms helpen om wat te snoeien om meer zonlicht binnen te laten.

(Bron: Milieu Centraal, Rijksoverheid, Tuinadvies, Duurzaam Thuis, Tuinvisie)

Geef een antwoord

Reacties (9)

  1. Reant hovenier says:

    Over de tip van gecoate producten: nooit gebruiken, als je gecoate tegels 1 keer met een hogedrukreiniger schoonspuit spuit je gelijk de coating er af en zal het vuil in de tegels trekken daarna krijg je de tegels nooit meer goed schoon.

  2. Reant hovenier says:

    Groene aanslag en algen zijn en ander vuil hechten slechter aan gebakken klinkers en keramische tegels, waardoor deze makkelijker schoon te houden zijn . De tegels gewoon regelmatig nat maken en met een trekker droog trekken.

  3. lotgenoot says:

    BIOMOS gebruik ik al jaren niet goedkoop, wel bespaart
    het middel veel tijd/ lawaai en rommel van de hogedrukspuit.

    Zoek het maar op internet,
    Succes

    1. HondenKat says:

      Biomos is extreem giftig voor plant mens en dier en dus af te raden.

  4. Zjeertje says:

    De volgende tip kwam van boer Tom Groot via Libelletv: https://www.youtube.com/watch?v=W-qfIqa03s4
    1 eetlepel BIOLOGISCHE groene zeep op 1 liter warm water oplossen, dit over de plekken uitgieten, even laten intrekken en stevig schoon borstelen. Daarna wegspoelen.
    Zelf geprobeerd en het werkt fantastisch!

  5. RReim says:

    Ook een goed middel is stoom. Een stoomreiniger met losse spuit onderdelen is een goed alternatief samen met een harde bezem. Zo’n stoomreiniger kan ook gebruikt worden in huis. Zoals het reinigen van vloeren, de afzuigkap of hoekje waar zich vuil heeft opgehoopt en je er moeilijk bij kunt

  6. kruidenier in ruste says:

    Wij gebruiken het aardappelkookvocht, wij koken zonder zout en gieten de aardappels af over het terras; stukje voor stukje en zien dan ook het resultaat.. Het kan zijn dat het door het kokende water komt natuurlijk, even het vocht verdelen met een borstel geeft hetzelfde goede resultaat over een grotere oppervlakte.

  7. AHM RENNEN says:

    SCHROBBEN MET HEET WATER, BELACHELIJK. IK ZIE U AL BEZIG!!
    EVENZO VEGEN MET ZAND, HAALT NIKS UIT!!
    GEWOON BESPROEIEN MET AANGELENGDE FORMULINE, WERKT 3 JAAR!!
    IK MOET 250 M2 DOEN!!!!

    1. Keeshtel says:

      Lijkt me geen spul om in de tuin te sproeien. Wanneer ik het zo na lees op Internet, is het een ontsmettingsmiddel voor professioneel gebruik bij bacterieverwijdering op hoeven van dieren?!?