Groene aanslag

Groene aanslag en mos duurzaam verwijderen in de tuin: gebruik geen schoonmaakazijn

Op plekken die altijd vochtig zijn of aan het eind van de winter kan groene aanslag of mos in de tuin ontstaan. Dat is niet zo’n fraai gezicht, maar heeft als extra nadeel dat het de oppervlakken waar u overheen loopt spekglad kan maken. Er zijn verschillende methoden om het te verwijderen, met elk hun eigen voor- en nadelen. Gebruik in elk geval geen schoonmaakazijn, want dit is niet duurzaam en niet toegestaan om in de tuin te gebruiken.

Niet alle mogelijkheden even geschikt

Tuinpaden, terrassen en opritten worden vaak aangelegd met houten of stenen vloerdelen, zoals tegels of vlonders. Op delen waar weinig zon komt of waar veel vocht blijft staan kan mos- of algvorming optreden. Aan het eind van de winter is dit het vaakst het geval. Er zijn industriële middelen voor de verwijdering ervan verkrijgbaar, maar ook huis-tuin-en-keuken-middeltjes worden veel gebruikt. Niet alle methoden zijn echter even goed voor het milieu of het materiaal waarvoor u het gebruikt. We bespreken hieronder verschillende mogelijkheden.

Hogedrukreiniger

Het gebruiken van de hogedrukreiniger is een snelle en effectieve manier om groene aanslag en mos weg te krijgen. Het is echter alleen een geschikte methode als het materiaal waarvoor u de reiniger gebruikt er niet door slijt of beschadigt. Er onstaan anders namelijk zeer kleine beschadigingen, waardoor het oppervlak poreuzer en ruwer wordt. Dit heeft een averechts effect en zorgt ervoor dat groene aanslag des te sneller terugkeert, aangezien het een nog betere ondergrond biedt.

hogedrukreinigerSchrobben met heet water

Door in plaats van de hogedrukspuit te gebruiken heet water over de groene oppervlakken te gieten en daarbij tegelijk een harde borstel te gebruiken, zijn algen en mos ook snel verleden tijd. Op verschillende websites lezen we de tip dat het kookvocht van aardappelen ook een effectief middel is. Laat het hieronder vooral weten als u daar ervaring mee heeft.

Vegen met zand

Door regelmatig te vegen kunnen algen en mos zich minder goed hechten aan de ondergrond. Zeker als u hier wat zand bij gebruikt, dat als extra schuurmiddel werkt. Mos dat in de tegelvoegen is gegroeid kunt u doeltreffend weghalen met een tuinschraper of een oud mes of tuinschepje.

mos verwijderen

Onkruid
Lees ook: Onkruid in de tuin vergaat niet? Wel met deze methoden!

Huismiddelen als schoonmaakazijn geen optie

Schoonmaakmiddelen die u binnenshuis gebruikt, zoals schoonmaakazijn, chloor, groene zeep, zout en bleekwater zijn niet toegelaten voor het bestrijden van groene aanslag buiten is te lezen op onder andere de website van Milieu Centraal. Op het oog zijn het misschien onschuldige middelen, maar buiten kunnen ze zeer ongewenste effecten hebben. Het gebruik van deze middelen kan u zelfs een boete opleveren. Ze zijn door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (nog) niet beoordeeld op schadelijke effecten voor het milieu, maar ze zijn al wel verboden voor deze toepassing.

Chemische reinigingsmiddelen

Chemische middelen om aanslag te reinigen zijn eigenlijk altijd giftig. Kies sowieso alleen voor middelen met het toelatingsnummer van het Ctgb op de verpakking. Middelen met natriumhypochloriet zijn een relatief onschuldig bestrijdingsmiddel, mits u deze op de juiste wijze toepast. Het middel breekt dan snel af. Datzelfde geldt voor middelen met organische vetzuren zoals azijnzuur en nonaanzuur tegen onkruid. Gebruik alleen middelen met deze stoffen die speciaal bedoeld zijn voor bestrijding op verhardingen en dus zoals gezegd geen schoonmaakazijn. De toegelaten middelen met azijnzuur hebben namelijk een veel lagere concentratie (6 procent). Een nadeel van deze middelen is dat ze alle planten beschadigen waarmee ze in contact komen. Ook voor het bodemleven kunnen ze schadelijk zijn. Waaronder grondnestelende bijen. Pas extra op met gebruik naast sloten en vijvers. Middelen met quaternaire ammonium verbindingen (‘quats’) kunnen bij katten brandwonden veroorzaken op hun tong als zij het via likken aan de tegels of via hun vacht of pootjes binnen krijgen.

Groene aanslag voorkomen

Door bij een eventuele aanleg van nieuwe vloerdelen voor een materiaal met een coating te kiezen zal er minder snel groene aanslag ontstaan. Des te minder tegels in de tuin, des te minder water zal er daarnaast op blijven staan. Ook kan het soms helpen de afwatering te verbeteren. Als de vloerdelen makkelijker opdrogen na regen krijgt groene aanslag minder kans om te groeien. In dichtbegroeide tuinen kan het soms helpen om wat te snoeien om meer zonlicht binnen te laten.

(Bron: Milieu Centraal, Rijksoverheid, Tuinadvies, Duurzaam Thuis, Tuinvisie)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. Reant hovenier says:

  Over de tip van gecoate producten: nooit gebruiken, als je gecoate tegels 1 keer met een hogedrukreiniger schoonspuit spuit je gelijk de coating er af en zal het vuil in de tegels trekken daarna krijg je de tegels nooit meer goed schoon.

 2. Reant hovenier says:

  Groene aanslag en algen zijn en ander vuil hechten slechter aan gebakken klinkers en keramische tegels, waardoor deze makkelijker schoon te houden zijn . De tegels gewoon regelmatig nat maken en met een trekker droog trekken.

 3. lotgenoot says:

  BIOMOS gebruik ik al jaren niet goedkoop, wel bespaart
  het middel veel tijd/ lawaai en rommel van de hogedrukspuit.

  Zoek het maar op internet,
  Succes