ongedierte

Nederlanders nemen extreme maatregelen tegen ongedierte

Wespen, mieren, muggen en (fruit)vliegen… in augustus worden we wel eens moedeloos van de overlast die dit ongedierte veroorzaakt. Ondanks dat we gelukkig het één en ander eraan kunnen doen, gaan sommige mensen over tot drastischer maatregelen.

Chemische middelen

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders chemische middelen gebruikt om ongedierte te bestrijden. Brancheorganisatie NVPB voor ‘plaagdiermanagement-bedrijven’ schat dat huishoudens jaarlijks tussen de 10 en 20 miljoen euro uitgeven aan insecticiden. Die worden vooral aangeschaft bij tuincentra, bouwmarkten en drogisterijen. Ook is er een stijging in aankopen te zien. In 2016 hebben Nederlanders 4 miljoen euro uitgegeven aan anti-mierenmiddelen. Een stijging van 19 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Aan de bestrijding van vliegende insecten is 2 miljoen euro besteed, 44 procent meer dan in 2015.

Doorwaaien helpt

Volgens Milieu Centraal is gif in spuitbussen of in korrelvorm schadelijk voor het milieu en helemaal niet nodig om ongedierte buiten de deur te houden. Daarom is de organisatie een voorlichtingscampagne gestart waarin verteld wordt hoe het milieuvriendelijker kan. “Met horren, schoonmaken en doorwaaien kom je al een heel eind”, zegt woordvoerder Magreet Schijvens tegenover de NOS.

Drastische maatregelen

Nederlanders zijn echter niet altijd te porren om milieu- of diervriendelijk te werk te gaan, heeft de NOS ondervonden bij een oproep op hun Facebook-pagina. De meest drastische maatregelen komen voorbij, om maar zo snel mogelijk van het ongedierte af te komen. Zo worden er gasbranders ingezet om van mieren af te komen, wordt er haarlak gebruikt tegen vliegen en worden slakken doodleuk in tweeën geknipt, met het argument dat ze dan goed voer voor de vogels zijn. Gelukkig lijkt 2017 vooralsnog geen goed wespenjaar te zijn en blijft de muggenplaag hopelijk ook uit, al kan het in augustus nog de andere kant uit gaan.

Wespen eten muggen

Milieu Centraal benadrukt in elk geval dat elk dier nut heeft. Zo ruimen mieren afval op in de tuin en eten wespen veel muggen en vliegen. Een nest met 5000 werksters kan tot wel 100.000 vliegen, muggen en andere beesten per dag uit de omgeving wegvangen. Bent u ze toch liever kwijt dan rijk, bekijk dan zeker ook de artikelen die wij hierover voor u gemaakt hebben:

En u kunt nog altijd uw huis vol zetten met verse kruiden. U kunt ze niet alleen gebruiken tijdens het koken, maar veel insecten houden ook niet van de geur ervan: 2 vliegen in 1 klap…

(Bron: milieucentraal.nl, NOS)

Geef een reactie