Raam open of dicht in de zomer

Ramen en deuren open op een hete dag: wanneer wel en wanneer niet?

Hoe hoger de temperatuur, hoe verleidelijker het is om ‘s avonds de deuren en ramen open te gooien. Maar is dat wel een goed idee? Of kunt u beter nog een paar uur wachten?

Hoe laat kunnen uw ramen en deuren open?

Weersite Weeronline geeft begin juni 2023 – met oplopende temperaturen een mogelijke hittegolf in het vooruitzicht – alvast advies. De belangrijkste raadgeving: als het buiten warmer is dan binnen, houd dan de ramen dicht. Tijdens een hittegolf kan dit ’s ochtends zelfs al om 10.00 uur het geval zijn. Als u dan de ramen en deuren open zet, kan de warmte juist van buiten naar binnen trekken. Een briesje door het open raam kan heel even verkoelend zijn. Maar de warmte blijft wel in uw woning hangen.

Dat is ook het geval aan het einde van de middag en het begin van de avond. De zonkracht gaat na 15.00 weliswaar omlaag, maar de temperatuur blijft hoog. Wilt u de ramen openzetten en frisse lucht in huis halen? Volgens Weeronline kunt u dan beter wachten tot na zonsondergang. “Dan is de temperatuur het laagst. Ook in de vroege ochtend kun je je ramen en deuren prima openhouden om wat frisse lucht binnen te laten”, laat een woordvoerder van de website weten aan het ANP.

Zonnebrand insmeren
Lees ook: Vaak vergeten, maar wel belangrijk: welke lichaamsdelen moet u niet overslaan bij het insmeren?

Hoe houdt u uw woning koel, met de ramen dicht?

Overdag de ramen en deuren dicht houden en ’s avonds laat pas doorluchten, zo houdt u dus uw woning koel. Daarnaast kan het helpen als uw ramen zijn voorzien van rolluiken of andere zonwering. U kunt overdag ook de gordijnen dichtdoen, maar dan kan de warmte tussen de gordijnen en het raam blijven hangen. In dit artikel vindt u meer manieren om onnodige hitte binnenshuis te voorkomen.

Verder is het zaak om te zorgen voor een lage luchtvochtigheid in huis. Probeer de vaat of een was- of droogbeurt uit te stellen. En indien mogelijk, laat uw was buiten drogen. In dit artikel leggen we uit hoe u de was het meest efficiënt aan het droogrek hangt. Als u ’s nachts slaapt, kunt u de ramen open of halfopen laten staan (tenzij dat een groot inbraakrisico met zich meebrengt natuurlijk). Zo zorgt u voor de broodnodige ventilatie in uw woning. En als het de dag daarna weer warm wordt, zorg dan dat de ramen en deuren op tijd weer gesloten zijn.

Zonnebrand verbranden schaduw
Lees ook: Waarom u ook in de schaduw kunt verbranden: kijk vooral uit op het strand

Informatie en tips over de hitte

De een vindt de zomerse temperaturen heerlijk, de ander kan er niet goed tegen. Wie informatie of tips zoekt voor omgaan met de hitte, kan terecht in ons hittedossier. Daarnaast kunt u ook per onderwerp de artikelen vinden.

(Bron: Archief, Weeronline, ANP, Quest. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord