Zonnebrand verbranden schaduw

Waarom u ook in de schaduw kunt verbranden: kijk vooral uit op het strand

De lente en de zomer, het zijn de seizoenen waarin we fijn naar buiten kunnen. Maar kijk daarbij wel goed uit voor de zon. Want weet u dat u ook in de schaduw kunt verbranden?

Waarom kunt u in de schaduw alsnog verbranden?

In een eerder artikel bespreken we de gevaren van de eerste lentezon, waarin u evengoed kunt verbranden. Als de zomer verder is gevorderd en de temperaturen verder stijgen, is het uiteraard nog steeds uitkijken. Zelfs als u in de schaduw zit, bijvoorbeeld onder een parasol, heeft u niet de garantie dat u volledig beschermd bent tegen de zon.

Dat u kunt verbranden in de schaduw, heeft te maken met weerkaatsing van de UV-straling. Op die manier kan de zon u met een omweg toch bereiken, ook als u beschut zit. En zo kunt u alsnog bruin worden, maar dus ook verbranden. Kijk vooral uit als u naar het strand gaat, bij de zee of een meertje. Zowel het water als het zand kan UV-straling van de zon weerkaatsen.

Haar beschermen
Lees ook: Uw haar beschermen tegen de zon doet u zo

Waarvoor moet u nog meer uitkijken?

Daar komt bij dat niet alle parasols UV-werend materiaal bevatten, benadrukt KWF Kankerbestrijding. Let daarnaast op uw kledingkeuze. Hoe lichter de kleur en het materiaal, hoe meer UV-straling uw kleren door kunnen laten. Zo biedt een wit t-shirt u slechts gedeeltelijk bescherming, zeker als het nat is geworden.

En als u achter glas zit, in de auto of thuis voor het raam? Het glas beschermt u tegen de zon, al kan een kleine fractie UV-straling alsnog uw huid bereiken. U moet dus wel heel lang achter het raam in de zon zitten, voordat u bruin wordt of verbrandt. Maar blootstelling aan UV-straling is altijd risicovol. Ook als u niet in de volle zon zit, kan het geen kwaad om u alsnog in te smeren. Zeker als u een gevoelige huid heeft, is dit een aanrader.

oren
Lees ook: Jeukende bultjes op de oren zodra de zon schijnt? Dit kan er aan de hand zijn

Hoe beschermt u zichzelf tegen de zon?

Kortom: het opzoeken van schaduw of andere beschutting is een 1e stap om uzelf te beschermen, maar dan bent u er nog niet. Hoe hoger de zonkracht, hoe verstandiger het is om u in te smeren, ook als u de hele dag in de schaduw blijft. Doet u dit een half uur voordat u naar buiten gaat, dan kan de zonnebrand beter intrekken. Kijk vooral uit tussen 12.00 en 15.00, wanneer de zon hoog aan de hemel staat.

(Bron: Archief, Quest, Haaglanden Medisch Centrum, Weeronline.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie