Zonnebrand insmeren

Vaak vergeten, maar wel belangrijk: welke lichaamsdelen moet u niet overslaan bij het insmeren?

Als de zon schijnt en de temperaturen oplopen, is zonnebrand onontbeerlijk. Doordat we onszelf insmeren, beschermen we ons lichaam tegen de UV-straling van de zon. Het gezicht, de nek, de armen en de benen behoren tot het standaardritueel. Maar weet u dat andere delen van uw lichaam minstens zoveel aandacht verdienen?

Lippen

Zo vertelt dermatoloog Renate van den Bos, werkzaam bij het Erasmus MC, aan Libelle over de kwetsbaarheid van uw lippen. Als u in de zon komt, zijn de lippen minder goed beschermd dan de rest van uw huid. “De hoornlaag, een laag van dode huidcellen aan de oppervlakte, die normaal bescherming tegen de zon biedt, is niet of nauwelijks aanwezig op de lippen”, aldus Van den Bos. En dit kan uiteindelijk verbranding of zelfs huidkanker tot gevolg hebben. De dermatoloog raadt dan ook aan om uw lippen mee te nemen, als u zichzelf insmeert. Daarnaast bestaat er een speciale UV-werende lippenbalsem, maar die is snel uitgewerkt. Deze balsem moet u dus vaak opnieuw aanbrengen. Voor mannen heeft Van den Bos een extra tip. “Die kunnen een grote snor laten staan om hun lippen te beschermen”, knipoogt ze in haar gesprek met Libelle.

Haar en hoofdhuid

Uw hoofdhuid zit bovenaan uw lichaam en is dus het meest vatbaar voor de UV-straling. Uw haar beschermt een groot deel van de hoofdhuid, tenzij u kaal of kalend bent natuurlijk. Maar let vooral op scheidingen of andere plekken waar uw hoofdhuid wel bloot komt te liggen. Ook deze plekken kunt u beschermen, eventueel met zonnebrand in spray- of poedervariant. Als u lang haar heeft, is het raadzaam om dit op te steken. Of draag een pet of hoed, want uw haar kan ook beschadigen in de zon. Meer tips om uw haar tegen de zon te beschermen vindt u in dit artikel.

Zonnebrand verbranden schaduw
Lees ook: Waarom u ook in de schaduw kunt verbranden: kijk vooral uit op het strand

Oren en zijkant van de hals

Bij het insmeren van het gezicht zijn de oren zijn ook vaak vergeten lichaamsdelen. Ten onrechte, want het is riskant om uw oren bloot te stellen aan de volle zon. De huid en het onderhuidse weefsel zijn dun, terwijl u de oren niet zo makkelijk kunt beschermen door een pet te dragen. Hierdoor kunnen ze veel UV-straling opvangen. Zorg dus dat u niet uw oren vergeet bij het insmeren. En neem gerust meteen het gedeelte daaronder, de zijkant van uw hals, mee.

Oogleden

Niet alleen de oren, maar ook de oogleden zijn dunne en dus gevoelige lichaamsdelen. Het kan vervelend zijn om zo dicht in de buurt van uw ogen te smeren, maar toch is het belangrijk om uw oogleden mee te nemen. Dat kan eventueel met een speciale zonnebrand voor oogleden. Maar het dragen van een zonnebril is natuurlijk de meest voor de hand liggende oplossing.

Handen en voeten

Met uw handen brengt u de zonnebrand op al deze lichaamsdelen aan. En daarna wast u ze af. Maar denkt u er wel aan om alsnog uw handen te beschermen? Vooral de bovenkant van uw handen kan lelijk verbranden. Denk daarnaast aan uw enkels en voeten, zeker als u op slippers loopt. En als u naar het strand gaat en liggend op uw buik gaat zonnen? Smeer dan gerust uw voetzolen in.

(Bron: Archief, Libelle, Jetske Ultee Skincare, Skin-surgery.nl, Beautify. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dockertje says:

    En voor de naturisten onder ons ook de geslachtedelen en ook de bilnaad want daar lees of hoor je niks over , ook hier niet blijkbaar uit schaamte ? .