mieren

Mieren bestrijden in huis en tuin

Mieren zijn vooral hinderlijk als ze zich in uw huis bevinden. Laat ze in uw tuin liefst zoveel mogelijk met rust. Bij grote aantallen geven ze soms wel problemen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kale plekken in het gazon veroorzaken. In dit artikel hebben we tips verzameld om overlast in huis en de tuin te voorkomen en op te lossen.

Gebruik geen gif

Naar gif grijpen om mieren te bestrijden is gemakkelijk en effectief, maar niet best voor het milieu. Daarnaast is het bij gebruik binnenshuis soms niet goed voor het binnenklimaat en kunnen dampen van giftige spuitsubstanties op de longen slaan. Gebruik bij chemische bestrijding in elk geval alleen toegelaten middelen. Die zijn te herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb. Er zijn ook betere alternatieven. Daarmee doet u nuttige insecten zoals de bij een plezier en voorkomt u dat vogels en andere insecteneters vergiftigde prooidieren eten.

Voorzorgsmaatregelen

Met een aantal voorzorgsmaatregelen maakt u het mieren al veel onaantrekkelijker om zich binnen uw huis te begeven:

 • Dicht kieren af met bijvoorbeeld kit of fijnmazig gaas. Let hierbij ook op ventilatiegaten in de gevel. Ze kunnen door de kleinste naden naar binnen komen.
 • Plaats horren op de ramen en deuren die u open wilt laten staan.
 • Werk afwas meteen weg.
 • Leeg de vuilnisbak met enige regelmaat.
vliegende mieren
Lees ook: Waarom vliegen de mieren massaal tegelijk uit?

Berg voedselbronnen op

Mieren zijn dol op menselijk voedsel. Restjes eten, rijp fruit en zoete dranken zijn een aantal voorbeelden. Laat daarom niets onafgedekt staan en ruim voedselresten meteen op. Om te voorkomen dat mieren erop afkomen kunt u fruit daarom bijvoorbeeld beter in de koelkast bewaren. In verband met koudebederf is echter niet elke fruitsoort hier geschikt voor.

mieren

Mieren in huis afschrikken

Mieren houden ontzettend van (zoete) etensluchtjes en des te minder van bepaalde sterke geuren. U kunt ze in de war brengen door een stek ruikend iets, als pepermunt of zeepsop op een mierenspoor te leggen. Mieren maken namelijk een spoor met geurstof. Andere mieren volgen dit spoor en als hun spoor onderbroken is gaan zij vaak op zoek naar ander voedsel. Ook talkpoeder is vaak effectief. Strooi wat poeder op de plekken waar de mieren het huis in komen, op de drempels en dorpels en u zult zien dat ze wegblijven. Door het poeder hebben ze geen grip. Ook van kaneel zijn mieren niet gediend. Stuif er wat van op de plek waar veel mieren zitten. De poederige substantie werkt verstikkend en de geur zorgt ervoor dat mieren geen eten meer kunnen ruiken.

Lees ook: ‘Nederlandse mieren bijten allemaal’

Mieren uit de tuin weren

Zoals gezegd kunt u mieren in de tuin normaliter gewoon hun gang laten gaan. Ze hebben nuttige functies, want ze ruimen afval op en eten schadelijke insecten. Gemiddeld maken ze hun nest 6 tot 8 jaar op dezelfde plek. Vaak zonder dat u er veel van merkt. Maar helaas zorgen ze soms wel ineens voor overlast. Dan kunt u ze op verschillende manieren weren:

 • Mieren hebben een hekel aan stuivers, stop deze in de grond en het kan ervoor zorgen dat ze uw tuin verlaten.
 • Ook koffiedik, uienpoeder, komkommerschillen of -schijfjes en knoflookpoeder helpt de mieren verdrijven. Leg dit direct in de buurt van de nesten.
 • Als u lavendel en majoraan aanplant heeft u minder last van mieren. Ook kunt u hun reukvermogen in de war brengen met afrikaantje, goudsbloem, bieslook, salie, munt en basilicum.
 • Zoete lekkernijen trekken mieren aan. Eet u die in de tuin, zorg dan dat u ze luchtdicht afsluit en er niets in de tuin achterblijft.

mierenVerminder het aantal tegels in de tuin

Tuintegels zijn een geliefde plek voor mieren om een nest onder te maken. Het biedt bescherming en is lekker warm. Wilt u uw tuin onaantrekkelijker maken voor hen, dan helpt het om zo min mogelijk tegels te hebben.

mieren

Lokken met een bloempot

Met een omgekeerde bloempot kunt u een klein mierennest bestrijden. Vul die met aarde uit de tuin en zet hem omgekeerd op het mierennest. Na zo’n 10 dagen hebben de mieren een nest met eitjes in de potten gemaakt. U kunt dan de gehele pot verwijderen en de inhoud uitstrooien in een kippenhok, of de biobak.

Met water bestrijden

Mieren verlaten soms hun nest als u het een aantal keer met koud water overstroomt. Als dit niet werkt kunt u mierennesten ook bestrijden door er kokend water overheen te gieten. Dit moet u meestal een aantal keer herhalen.

Nematoden (aaltjes) inzetten

Tegen de meeste mierensoorten zijn nematoden effectief. Deze aaltjes parasiteren de mieren. Hierdoor sterven ze of verlaten ze hun nest.

Exotische mieren: draaigatje en faraomier

Tegen de exotische mieren het draaigatje en de faraomier is sterker geschut nodig. Deze mieren kunnen ervoor zorgen dat tegels en stoepen verzakken en nemen heel snel in aantal toe. Ze moeten daarom zo snel mogelijk door een professionele ongediertebestrijder bestreden worden. In het geval van het draaigatje kunnen de kolonies uitgroeien tot miljoenen mieren. Dit komt doordat in de nesten niet, zoals bij mieren over het algemeen gewoon is, 1 koningin aanwezig is, maar meerdere koninginnen. Elk jaar sluiten zich meer koninginnen aan, die samen nog meer werksters produceren. Waardoor er uiteindelijk superkolonies ontstaan. Nesten kunnen op den duur wel meer dan 100 meter beslaan. Op de website van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) vindt u meer informatie over het draaigatje en de faraomier.

(Bron: archief, Milieu Centraal. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Dolco says:

  Ik heb al jaren een koperen draad langs mijn huis liggen en heb binnen nooit (meer) last van mieren

  Ton Voorn says:

  Wanneer de mieren in huis zijn , zoek dan het gaatje waar ze binnenkomen en laat daar een paar pepermintolie druppels in vallen. het werkt zeer snel. Succes

  Max-vriend says:

  In huis (flat) hebben we geen last van mieren.
  Toen wij nog een caravan hadden legde ik overal koperen munten neer en hadden de hele zomer geen last van mieren.

  Marjanorge says:

  Nog een tip die heel goed werkt: sinasappelschillen met een beetje water tot een moes fijnmixen. De moes als een barrière leggen. We wonen dicht bij het bos en hebben al jaren goed effect hiermee!

  astolk says:

  Gewoon op verschillende plaatsen stukjes koper neerleggen nooit meer last van mieren.