Fruitvliegjes, hoe komt u er vanaf?

Van het ene op het andere moment zijn ze er opeens weer, fruitvliegjes. Niet alleen onhygiënisch, maar ook gewoon ronduit irritant.  Hoe komt u er vanaf? Wij hebben tips. 

Plaag

Fruitvliegjes (Drosophila) leggen hun eitjes op rijp fruit. Hun larven hebben dan meteen een voedzame omgeving. Aangezien die larven ook weer uitgroeien tot volwassen vliegjes en ze zich in snel tempo blijven voortplanten neemt het aantal enorm snel toe en is het lastig om ze nog kwijt te raken. Hogere temperaturen en de aanwezigheid van overrijp fruit zijn de ultieme omstandigheden voor de vliegjes en ze kunnen dan tot een ware plaag uitgroeien. Gelukkig zijn er manieren om van ze af te komen.

Voorkomen is beter dan genezen

Fruitvliegjes komen af op geur en kunnen door de kleinste kiertjes naar binnen komen. Als er in uw huis geen voedselbronnen te vinden zijn (en dus geen aanlokkende geur) zullen ze bij voorbaat al niet opduiken. Maak allereerst het fruit niet langer toegankelijk voor ze. Berg het op in luchtdichte zakken of zorg in elk geval dat het niet te rijp wordt. Verder heeft u misschien wel eens gemerkt dat ze af komen op lege flessen wijn die op het aanrecht staan. Gooi die dus meteen weg óf verander ze in een val, door onderop een klein laagje wijn te laten staan. Ze zullen dan in de fles blijven. Waarom de vliegjes zo gek zijn op wijn is te verklaren met het feit dat in rottend fruit gistcellen zitten die de suikers omzetten in alcohol. Ze associëren alcohol zodoende met voedsel. De vuilnisbak (met groente- en fruitafval) is ook een waar paradijs voor de vliegende insecten. Leeg die dus met grote regelmaat. Laat verder geen vuile vaat op het aanrecht staan en vervang keukendoekjes of sponsjes elke dag.

Vangen

Er zijn speciale vangpotjes te koop, maar u kunt ook aan de slag met producten die u al in huis heeft. Doe een zoete vloeistof in een bakje en sluit ‘m af met een laagje plasticfolie met een klein gaatje erin, waardoor ze naar binnen kunnen. Eenmaal gevangen zullen de fruitvliegjes zich niet meer vermeerderen en sterven ze uiteindelijk uit. Beproefde methodes zijn bijvoorbeeld bakjes met een laagje:

 • water met azijn
 • appelsap met afwasmiddel
 • honing
 • siroop

Zet dit wel bij de bron van het probleem, anders lokt u ze misschien juist naar een plek waar u er nog geen last van had. Gaat u ze liever zelf te lijf, dan kan een (elektrische) vliegenmepper uitkomst bieden, maar grote kans dat ze u te snel af zijn en bij grote aantallen is het ook geen doen. Een goed werkend alternatief is een blauwe insectenlamp.

Afschrikken met geur

Fruitvliegjes zijn dol op de geur van fruit en groente, maar er zijn ook geuren die ze verafschuwen en die dus afschrikwekkend werken. Geuren die ze weghouden zijn bijvoorbeeld die van lavendel en basilicum. Met enkele plantjes in uw keuken wordt uw huis al een stuk minder aantrekkelijk. Ook knoflook en kruidnagel kunnen zij niet waarderen. Door dit tussen uw fruit en groenten te leggen slaan zij uw huis voorlopig even over. En als u normaal schoonmaakmiddelen met een fruitgeur gebruikt, bijvoorbeeld citroen, dan kunt u die voorlopig beter inwisselen voor een andere geur.

Stappenplan:

 • Voorkomen is beter dan genezen;
 • Verwijder voedselbronnen zoals overrijp fruit (en gooi dit niet binnen, maar buiten in de vuilcontainer weg);
 • Houd de keuken schoon (geen vaat en etensresten op het aanrecht en vuilnisbak dagelijks legen);
 • Gebruik geen schoonmaakmiddelen met fruitgeur;
 • Zorg voor geuren waar zij niet van houden, zoals basilicum;
 • Plaats vallen of een insectenlamp.

Wist u trouwens dat fruitvliegjes in de genetica erg belangrijk zijn gebleken en veel gebruikt zijn om dna-testen mee uit te voeren?

Heeft u nog goede tips voor anderen ter aanvulling? 

Geef een reactie

Reactie

 1. Mevr de Vries says:

  Ik heb inderdaad een b asilicum op het aanrechtblad staandat helpt prima. Ze zijn dan zo met een dag weg.