wespenplaag

Wespenplaag blijft uit

Eerder dit jaar waarschuwen deskundigen van de Universiteit Wageningen nog voor een heuse wespenplaag, maar deze lijkt uit te blijven. Dit heeft alles te maken met de weersomstandigheden.

Groeiende populatie

2017 dreigt door het zachte weer van 2016 een goed jaar te worden voor de wesp. De mannetjes, die normaal gesproken overlijden nadat zij in het najaar de koningin hebben bevrucht, hebben het jaar in grote getale overleefd. Dit komt door de zachte temperaturen van eind 2016. Het overleven van de mannetjes heeft ervoor gezorgd dat de eerder uit hun winterslaap ontwaakte koninginnen al vroeg in 2017 bevrucht kunnen worden. Daardoor groeit de populatie snel.  In mei 2017 worden er al in alle provincies van Nederland meer wespen gespot dan normaal.

Weinig muggen en nat weer

Helaas brengt 2017 niet alleen maar goede dingen voor de wespen. Door het droge voorjaar zijn er weinig muggen en dus minder voedsel voor de wespenlarven. Vermoedelijk zijn veel van hen uitgehongerd. Dit is overigens niet het enige probleem. Ook de zware regenval van de afgelopen weken is funest voor de nesten. Wespen die al zijn uitgevlogen raken gedesoriënteerd door de regen en kunnen dan hun nest niet meer terugvinden. Uiteindelijk sterven zij.

Geen plaag, wel overlast

De afwezigheid van de muggen en het natte weer betekenen niet dat er helemaal geen wespen zijn. Erik van Gestel van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) vertelt tegen RTL Nieuws dat de beestjes nog steeds overlast gaan veroorzaken. Augustus is traditiegetrouw de maand waarin de meeste overlast wordt ervaren.

(Bron: Bureau Stadsnatuur Rotterdam, RTL Nieuws)

Geef een antwoord