mieren

Waarom vliegen de mieren massaal tegelijk uit?

Uit alle hoeken en gaten komen ze opeens weer tevoorschijn, vliegende mieren. Hoe kan het toch dat ze dit allemaal tegelijk doen en hoe zitten mierenkolonies in elkaar?

Bruidsvlucht

Normaal hebben mieren geen vleugels, maar tijdens de paartijd aan het begin van de zomer worden er mannetjes met vleugels grootgebracht en jonge koninginnen om mee te paren. De mieren voelen aan wat een gunstig moment is om uit te vliegen en doen dat dan vrijwel tegelijkertijd. De bruidsvlucht wordt dit genoemd Meestal is dit bij ‘drukkend’ weer. De vliegende mieren paren in de lucht en de mannetjes laten vervolgens het leven.

Nieuw nest

De jonge koninginnen worden in de lucht bij het oorspronkelijke nest weggevoerd en stichten een nieuw nest op de plek waar zij neer komen. Dit kan dus overal zijn, 2 meter verderop, maar ook honderden meters verder. In uw tuin, maar ook bijvoorbeeld op uw balkon, als daar planten in potten of bakken staan. Eenmaal bevrucht hebben de koninginnen hun vleugels niet meer nodig, dus die verliezen zij weer.

Het blijft niet bij één zomerse uitbraak, elke mierensoort heeft zijn eigen uitvliegmoment, dus we maken dit verschijnsel meerdere keren mee.

Mierenkolonie

In een mierenkolonie zorgt de koningin ervoor dat de juiste nakomelingen geboren worden. Buiten de paartijd om komen er voornamelijk niet vruchtbare vrouwelijke werksters uit de poppen. Die werksters voeren de verschillende taken uit, zoals voedsel verzamelen, verkennen, verdedigen en de jonge mieren verzorgen. Voor de paartijd zich aandient gaat de koningin over van werksters als nakomelingen, naar vruchtbare gevleugelde vrouwtjes en mannetjes. Deze mieren zijn beduidend groter dan de werksters.

Schadelijk?

Vliegende mieren zijn niet schadelijk, maar meer hinderlijk. Alleen vogels reageren verrukt, die kunnen zich opeens tegoed doen aan een waar feestmaal. Gelukkig zijn de mieren ook net zo snel weer verdwenen als dat zij gekomen zijn. Tenzij er zich een nest ín uw huis bevindt en ze opeens in zwermen door uw huis vliegen… Om te voorkomen dat mieren zich in uw huis vestigen kunt u een aantal maatregelen in acht nemen:

  • Dicht kieren onder deuren af. Ze kunnen door de kleinste naden naar binnen komen.
  • Plaats horren op de ramen en deuren die u open wilt laten staan.
  • Laat voedsel niet onafgedekt staan en ruim voedselresten meteen op.
  • Werk de afwas meteen weg.
  • Leeg de vuilnisbak met enige regelmaat.

Lees ook: mediterrane mier draaigatje dreigt nieuwe insectenplaag te worden. 
Ongedierte in de tuin bestrijden zonder gif.
Zilvervisjes of papiervisjes in huis? Zo houdt u de overlast binnen de perken. 
Zo komt u van fruitvliegjes af.
Wat te doen tegen wespen?
Tips om overlast van muizen en ratten in de tuin te voorkomen. 
Overlast van plaagdieren groeiend probleem in Nederland.

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Mieren zijn net mensen. Het zijn toeristen die op vakantie gaan. Allemaal tegelijk, op hetzelfde moment en naar dezelfde bestemming.