Help, wat te doen tegen de muggenplaag?

Met de zachte winter, de vele regenval en erna de warme periode was het wachten op een muggenplaag en helaas zitten we daar nu inderdaad middenin. En dus willen we met z’n allen massaal van die vliegende slaapverstoorders af! Maar wat is daarvoor de beste tactiek?

Voorkomen is beter dan genezen

Muggen leggen hun eitjes in ondiep, stilstaand water, dus het is zaak dat in de omgeving van uw huis uit te bannen. Alles waar (regen)water in kan blijven staan, zoals een emmer of plantenpot kunt u het beste omkeren, zodat de muggen daar in elk geval bot vangen. Ook vijvers zonder vissen of een verstopte dakgoot zijn ideale broedplekken voor muggen. In zo’n vijver kunt u bijvoorbeeld een pompje of fontein plaatsen, zodat het water in beweging komt. Een regenton kunt u afdekken of een scheutje plantaardige olie erin gieten, zodat muggenlarven er niet in kunnen overleven.

Lichten uit?

Zoemen er al veel muggen rond uw huis, dan is buiten houden uw beste optie. Niet voor niets zijn de verkopen van horren de afgelopen periode enorm gestegen. Veel mensen denken dat muggen op licht af komen, maar zij komen af op de geur en lichaamswarmte van mensen. Lichten uitlaten voorkomt dus niet dat zij door open ramen en deuren naar binnen komen. Muggen zijn heel gevoelig voor lichaamsgeur  en zo kan het dus voorkomen dat u altijd degene bent die gestoken wordt, terwijl uw partner nergens last van heeft. Of andersom natuurlijk… Er wordt momenteel bekeken of het slikken van vitamine B-tabletten hierbij kan helpen. Er zijn aanwijzingen dat muggen afgeschrikt worden door de geur die de huid afgeeft bij het gebruik van deze vitamine. We houden het voor u in de gaten.

Klamboe

Wilt of kunt u geen horren plaatsen, dan kunt u overwegen om onder een klamboe te slapen, al biedt dat natuurlijk alleen uitkomst voor de nacht en niet voor de momenten dat u daar niet onder ligt.

Muggenwerend middel

Een muggenwereld middel gebruiken, dat bij voorkeur DEET bevat wil ook helpen. Het is een vrij chemisch middel en zeker niet het meest vriendelijke voor uw huid (en bijvoorbeeld plastic), maar effectief is het zeker en het zorgt ervoor dat de muggen u in elk geval een aantal uren compleet met rust zullen laten. Let op dat het giftig is voor huisdieren, die het door u te likken binnen kunnen krijgen. Op vakantie blijken onze middelen niet altijd effectief te zijn. Dan kunt u het beste naar een lokaal middel grijpen.

Insectenlamp

Wij kwamen veelvuldig de tip tegen om een insectenlamp met blauw licht te gebruiken. Deze trekken meerdere soorten vliegende insecten aan en zouden ook effectief zijn tegen muggen. Die geëlektrocuteerd worden als zij op de lamp af komen. Wat overigens in tegenspraak is met het gegeven dat muggen niet op licht af komen, dus dan moet het de warmte van de lamp zijn waar zij door aangetrokken worden. Met de insectenlamp bent u in elk geval van eventuele fruitvliegjes en bromvliegen af.

Elektrische vliegenmepper

Door met een elektrische vliegenmepper een rondje door het huis of in elk geval de slaapkamer te maken voor het slapen gaan vangt u misschien niet alle muggen die binnen zijn (het zijn immers meesters in verstoppen), maar wie weet voorkomt u er toch een aantal beten en slaaponderbrekingen mee. Het voordeel van de elektronische vliegenmepper ten opzichte van de gewone is dat ze lucht doorlaten en de mug ze pas op het laatste moment opmerkt. Doordat er daarnaast elektriciteit gebruikt wordt, heeft u bijna altijd ‘beet’.

Vleesetende planten

De nectar die vleesetende planten uitscheiden trekken insecten aan. We hebben het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar het is het proberen waard. Laat u het ons weten of deze planten inderdaad ook goede muggenvangers zijn? Hoe u ze verzorgt leest u in ons artikel over vleesetende planten.

Citroengeur

In kaarsen en oliën met bijvoorbeeld citroengeur zitten vaak schadelijke chemicaliën, die bij gebruik ingeademd worden. Daarnaast is van citronella niet bewezen dat het ook echt effectief is. Hetzelfde geldt voor apparaatjes die een hoge toon uitstoten, dus zonde van uw geld.

Toch gebeten

Alle voorzorgmaatregelen, lange mouwen en broekspijpen ten spijt, u bent toch gebeten? Iedereen reageert anders op een muggenbeet. Sommige mensen merken er nauwelijks iets van, terwijl anderen een grote, harde schijf krijgen bij elke beet. Er zijn veel middeltjes op de markt om de jeuk en zwellingen te lijf te gaan, zoals smeersels en sticks, maar ook apparaatjes die een klein schokje afgeven, wat de histamine-aanmaak (en dus jeuk) vermindert. Maar ook huis- tuin- en keukenmiddeltjes kunnen verlichting geven, zoals bijvoorbeeld een watje in azijn drenken en dat een poosje op de bult plaatsen.

Hoe gaat u muggenbulten te lijf? We horen heel graag uw meest effectieve methodes!

Geef een antwoord

Reacties (4)

 1. parrhesia says:

  De muggenlampjes met blauwlicht gekocht,je steekt ze in het stopcontact.Op de slaapkamer geven ze zoveel licht dat als je tussentijds wakker wordt,je geen oog meer dicht doet.Erg vervelend.

  Maar wat wil het toeval,..een van deze lampjes krijgt een defect,het geeft bij benadering 70% minder licht.
  maar wat bleek na een week van gebruik,in geen enkel(deugelijk) lampje waren muggen beland(ook in het insectenbakje geen exemplaar,te vinden.

  U raad het: in het lampje met verzwaktlicht lagen allerlei insecten, de juffersmuggen waren in de meerderheid.
  Ps: de andere exemplaren werken voor geen meter!!

  Muggenbulten?? gewoon grondig aanpakken, knijp het vocht tussen je nagels eruit(schone vingers!!)wrijf hard met een watje gedrenkt in azijn over de huid,doe dit enkele keren.(de jeuk veroorzaker is toch al grotendeels verwijderd)Succes

 2. ElidaRita says:

  Ik gebruik van het merk Vapona, antimugstekker, een apparaatje wat je in het stopcontact moet doen met daaraan een flesje met vloeistof. Ongeveer een uur voor het slapen gaan druk je het rode knopje op het apparaatje in, dit gaat branden (klein beetje licht geven) en verspreidt (zonder dat ik het ruik) blijkbaar een zodanige geur zodat de muggen er van door gaan. Ik heb sindsdien geen last meer van muggen gehad.

  1. oosterwijck says:

   Heb ook een Vapona flesje , helpt heel goed, geen mug meer gezien. Als het flesje leeg is, ga ik azijn in een plantenspuit proberen

 3. corryb says:

  Doe wat in azijn in een verstuiver of plantenspuit, hiermee je bed en lakens en kussen besproeien voor het slapen gaan, je ruikt het heel even maar de geur verdwijnt heel snel en GEEN last van muggen.