NK tegelwippen

Meedoen met het NK tegelwippen, bekijk onze tips om te vergroenen

De 4e editie van het NK Tegelwippen is van start gegaan. Tot en met 31 oktober 2023 gaan gemeenten met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk tegels uit voor- en achtertuinen te vervangen door groen. En iedereen kan eraan meedoen.

Record in 2022

In 2022 zijn in 7 maanden tijd ruim 2,8 miljoen tegels vervangen door groen. Dat is tot nu toe het record. Den Haag heeft tijdens die editie met meer dan 300.000 tegels het hoogste aantal behaald. Sinds de 1e editie in 2020 zijn er in totaal inmiddels ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld. Dat staat gelijk aan circa 55 voetbalvelden.

NK tegelwippen

Geef uw gewipte tegels op

U kunt aan het NK Tegelwippen meedoen, door het door te geven als u tegels door groen vervangt. Doet uw gemeente mee, dan worden ze bij het totaal van uw gemeente opgeteld. Er doen dit jaar ruim 150 gemeenten mee, maar doet uw gemeente onverhoopt niet mee, dan kunt u tegelwippen voor de nationale Tegelteller. Als tegel geldt een omvang van 30 x 30 centimeter. Grotere en kleinere stenen moeten worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan dan 11 tegels in een vierkante meter.

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over 3 klassementen) wint de Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Gemeenten strijden ook onderling met elkaar. Zoals Amsterdam en Rotterdam, Texel en Hollands Kroon. In de Duin-en Bollenstreek belooft het volgens de organisatie een spannende poule te worden tussen Hillegom, Katwijk, Lisse en Teylingen. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

groen dak
Lees ook: Een groen dak aanleggen met sedum

Voordelen van een groene tuin

Veel groen en minder steen heeft een verkoelende werking en daarnaast wordt regenwater bij een flinke hoosbui veel beter afgevoerd. Als 3e voordeel zorgt het voor meer biodiversiteit, doordat het aantal verschillende insecten en vlinders toeneemt bij meer groen. Dat betekent weer meer voedsel voor insecteneters, zoals vogels. Daarnaast heeft het niet alleen voor de natuur voordelen, maar ook voor de mens zelf. Uitkijken op groen in plaats van stenen heeft namelijk een weldadig en ontspannend effect.

wateroverlast
Lees ook: 10 tips tegen wateroverlast in de tuin

Tips bij het tegelwippen

Al door 1 of enkele tegels te verwijderen, kunt u uw voor- of achtertuin vergroenen. Het leuke is dat dit weer inspirerend werkt voor uw buren, die uw voorbeeld misschien wel volgen. De grond onder uw tegels is misschien niet meteen geschikt om planten in te laten groeien. U moet de bodem dan eerst verbeteren. In een eerder artikel vertellen we hoe u dat doet. Een makkelijke manier van vergroenen is het aanleggen van een geveltuin. Er is maar een smalle strook nodig, voor een groots resultaat. Benieuwd hoe u dat moet aanpakken en welke planten u ervoor kunt gebruiken? Lees het in ons artikel Een geveltuin aanleggen, werkwijze en geschikte planten. Op onze pagina Tuin & balkon vindt u nog veel meer praktische tips over tuinieren en informatie over heel veel tuinplanten. Zoals:

11 bomen voor kleine tuinen en weinig ruimte
Mooie en nuttige bijenplanten voor in de tuin
15 slakresistente planten waar slakken niet van eten
Tuinieren met inheemse planten
11 tuinplanten die bestand zijn tegen droogte en hete zomers
11 planten voor de schaduwrijke tuin

(Bron: archief, nk-tegelwippen.nl, ANP. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord