Inspireer uw buren met een groene voortuin

Heeft u een mooie, groene voortuin, dan geeft u het goede voorbeeld aan uw buren! Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de keuze voor planten in de tuin aanstekelijk werkt.

Besmettelijk

Voortuinen lijken opmerkelijk vaak op de andere tuinen in de straat en de keuze voor tegels of planten lijkt wel ‘besmettelijk’, merken onderzoekers van SCP tijdens hun studie naar tuinen en tuinieren in Nederland. Tegeltuinen, maar ook groene voortuinen lijken letterlijk gespiegeld te worden door de buren.

Ouderen hebben vaker groene voortuin

Een voortuin wordt veel vaker bestraat als die bij de overbuur ook bestraat is, aldus het SCP. Het omgekeerde geldt net zo goed: van plantentuinen in een straat lijkt een “inspirerende werking” uit te gaan. Hoewel vrijwel iedereen houdt van groen in zijn leefomgeving, neemt de populariteit van bestrating in de eigen tuin toe. In de meeste tuinen is zowel ‘groen’ als ‘grijs’ aanwezig. Ouderen en hoger opgeleiden kiezen nog relatief vaak voor een groene tuin. Meer dan de helft van alle volwassen Nederlanders tuiniert weleens in eigen tuin.

Waterafvoer

De keuze voor planten of juist tegels heeft niet alleen gevolgen voor het aanzien van de straat, maar bijvoorbeeld ook voor de hemelwaterafvoer. Waar tegels liggen, kan het water niet in de grond zakken. Dat is niet alleen vervelend in de tuin zelf, maar ook rioleringen kunnen het uiteindelijk niet meer aan.

Dit weekend ook weer lekker aan de slag in de tuin? Bekijk dan ook de Groentips van Krijn. En plannen voor een andere tuin of het verbouwen van groenten, doe dan onze cursus tuinontwerpen of moestuin.

Heeft u een voortuin en is die groen of betegeld?

(Bron: ANP)

Geef een antwoord

Reactie

    HelenR says:

    Mijn voortuin is groen: hortensia, schoenlappersplant en langs de randen en aan de muur vlijtige liesjes.
    Bovendien kan je in mijn woonplaats gemeentegroen adopteren. Voor de aanleg krijg je een vergoeding.
    In het gemeentegroen staan rozen, hortensia’s, forsythia’s, vlinderstruik, ridderspoor, vingerhoedskruid en nog veel meer. Veel leuker dan die gemeentestruikjes.