bomen

11 bomen voor kleine tuinen en weinig ruimte

Er wordt weleens gezegd dat tuinen geen tuinen zijn, zonder bomen erin. Alleen zijn niet alle tuinen even geschikt om een boom in te planten of gewoonweg niet groot genoeg ervoor. Gelukkig zijn er genoeg opties op het gebied van boomsoorten die aan de kleinere kant blijven. Buiten bomen die van zichzelf compact blijven, kunt u ook kiezen voor soorten die makkelijk binnen de perken te houden zijn door snoei. Of die zo langzaam, smal en rechtopgaand groeien, dat ze pas na lange tijd meer ruimte innemen. We zetten een 11-tal opties voor u op een rij.

Amandelboompje: Prunus triloba

Het amandelboompje blijft vrij compact van formaat, waardoor hij ook geschikt is voor de kleinere tuin. Hij bloeit rijk in maart en april met roze, gevulde bloemen. Naast de struikvorm die verkrijgbaar is, wordt hij ook vaak op een stammetje geënt.

amandelboompjeBolacacia: Robinia pseudoacacia Umbraculifera

De bolacacia is een boom op stam, met een bolvormige kroon. Ondanks dat hij echt het uiterlijk van een boom heeft, duurt het langere tijd voor hij een hoogte van 2,5 meter hoog heeft. Door hem elk jaar te snoeien, blijft hij mooi in vorm. Hij zal dan waarschijnlijk niet zijn bloei laten zien, maar daar mist u niet zo heel veel aan en zijn bolvorm is dan ook zijn echte sierwaarde.

Robinia pseudoacacia UmbraculiferaFluweelboom: Rhus typhina

De fluweelboom dankt zijn naam aan de zachte beharing van de toppen van de takken. Ook de dieprode bloeivormen, die in de zomer verschijnen, hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. De vruchten blijven tot diep in de winter aan de plant. De klein blijvende boom is voorzien van sierlijk geveerd blad, dat in het najaar prachtige herfstkleuren vertoont.

bomen Rhus typhinaGlansmispel: Photinia x fraseri ‘Red Robin’

De Photinia is een snelle groeier, maar middels snoei prima binnen de perken te houden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een exemplaar op stam en hem mooi in bolvorm houden. Wanneer hij in het voorjaar uitloopt, heeft hij prachtige vuurrode bladeren en vervolgens verschijnen de witte bloemen.

Photinia

Japanse esdoorn: Acer palmatum

De Japanse esdoorn is een langzame groeier. De 1e jaren neemt hij net zoveel ruimte in als een struik en pas na vele jaren heeft hij de omvang van een kleine boom. Daar komt bij dat hij met zijn sierlijke blad en prachtige bladverkleuring in het najaar een ware aanwinst voor de tuin is.

bomen Acer palmatum

Japanse notenboom: Ginkgo Biloba ‘Menhir’

De gewone Ginkgo kan op den duur wel degelijk vrij hoog worden, zo rond de 15 meter, maar u kunt ook kiezen voor de ‘Menhir’. Dit is een zuilvormige versie, waarbij de takken niet de breedte in gaan, maar de hoogte. Daardoor blijft de boom smal en neemt hij minder plaats in. Uiteindelijk wordt hij zo’n 5 meter hoog.

Ginkgo

Krentenboompje: Amelanchier lamarckii

Door voor een krentenboompje (op stam) te kiezen, heeft u in 1 keer een boom met veel sierwaarde in de tuin. In het voorjaar startend met zijn rijke, heerlijk geurende en witgekleurde bloei. Tijdens de zomermaanden vormt het boompje eetbare vruchten (de krenten), die ook zeer geliefd zijn bij vogels. En in het najaar verkleurt het blad naar mooie herfsttinten.

bomen Amelanchier lamarckii

Leibomen

Leibomen zorgen ervoor dat u weet wat u kunt verwachten qua grootte. Door jaarlijks te snoeien, blijft de boom binnen het oorspronkelijke frame passen. Buiten bomen als de leikornoelje: Cornus officinalis, amberboom: Liquidambar styraciflua en steeneik: Quercus Ilex kunt u ook kiezen voor leifruit, zodat u niet alleen meer groen in de tuin brengt, maar ook kunt genieten van bijvoorbeeld appels of kersen.

lei bomenMiniatuurbomen

Van verschillende bomen worden kleinere versies verkocht, die een goede keuze zijn wanneer u ruimtegebrek heeft. Ook sommige heesters lenen zich goed, doordat zij door hun vorm meer op een kleine boom lijken. We noemen enkele voorbeelden: een magnolia is al gauw te groot voor een kleinere tuin, maar de Stermagnolia: Magnolia stellata (op de foto) is uitstekend geschikt. De Rhododendron is er in een keur aan bloemkleuren en bloemgroottes. Van naaldbomen bestaan ook bonsai-vormen die erg sierlijk zijn. De sierappel blijft compact en verwent u in het voorjaar met prachtige bloesem en in het najaar kleine appeltjes, die tot ver in de winter blijven hangen. En geen echte miniatuurboom, maar wel een boom die zeker wanneer u hem goed snoeit prima compact blijft is de olijfboom: Olea europea.

miniatuur bomen Magnolia stellata

Perzisch IJzerhout: Parrotia persica

Uiteindelijk kan de Parrotia 10 meter hoog worden, maar het duurt vele jaren voor hij zover is, want het is een langzame groeier. Hij heeft sierwaarde vanwege zijn prachtige herfstkleuren, wanneer het blad een show opvoert met roze-, oranje-, gele- en roodkleurige bladeren. Daarnaast krijgen oudere exemplaren een steeds mooiere bast. Hij komt in het vroege voorjaar ook tot bloei, maar de bloemen zijn minder opvallend.

Parrotia persica

Wilgen, ook te krijgen als kleinere bomen

Er is volop keuze in klein blijvende wilgen. Dat kan zijn als laagblijvende heester, of een wilg op stam. De kleine treurwaterwilg: Salix caprea Kilmarnock is een wilgensoort die meestal op stam wordt aangeboden en krijgt katjes in het voorjaar. Salix exigua heeft zilvergroen, lancetvormig blad en is in het late voorjaar ook voorzien van katjes. De bonte dwergwilg: Salix integra ‘Hakuro-nishiki’ (op de foto) heeft zoals de naam al zegt bontgekleurd blad. De katjes die in het voorjaar verschijnen zijn roze van kleur.

Salix integra 'Hakuro-nishiki'

(Bron: Krijns groentips, Tuinseizoen, De Tuinen van Appeltern, Tuinadvies, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

  Dirck says:

  Helaas heb ik bewijs van mijn aankopen.
  De lage struiken, midden en hoge bomen kloppen vaak niet met aankoop kaarjtes!

  Zie hier mooie foto maar elke plant is afhankelijk grondsoort hoe deze groeide…
  Van zielig is dit nu alles tot veel te groot en veel snoeiwerk.
  Maar bewaar je Factuur, en bij missers, Claim een betere bij je dure plaatselijke Tuincentrum.
  Ze noemen zich deskundige maar vele dure aankopen gingen in de groene bak.

  Daar kom ik weer met foto klagen van dood, te kleine of extreme grote klagen!
  De word maar 2 meters hoge is 5 meters en de Panelen op dak vinden dat niet leuk!
  Kijk of jou plaatselijke Tuincentrum ook goede garantie regeling heeft…..
  Na diverse klachten krijg ik nu gelijk deskundige mee als ik binnenkom.

  Sorry, bij de Kerstmarkt kan weinig fout gaan, die boompjes van plastic + huisjes gaan nooit dood!