Dit is wat u wel en niet mag doen met de tuin van een huurwoning

De tuin van een (tijdelijke) huurwoning hoeft helemaal niet saai zijn. Want of u nu strak of knus houdt: er is altijd wel een manier om de buitenruimte gezellig en persoonlijk in te richten. Wacht alleen nog even voordat u een schep in de grond zet, want wanneer de tuin niet uw eigendom is, zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden.

Wettelijk is vastgelegd wat een verzorgde tuin is

Over het algemeen geldt voor iedere huurwoning dat u verplicht bent om de tuin zodanig te onderhouden, dat het er verzorgd uitziet. Maar de vraag is natuurlijk wat een verzorgde tuin is, want daar kunnen u en de buren verschillend over denken.

Toch is dit wettelijk vastgelegd in het Besluit kleine herstellingen. Hierin staat wat een huurder in elk geval moet doen aan onderhoud in huis én in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van gebroken tegels, regelmatig grasmaaien en het verwijderen van dode beplanting.

De verhuurder is verantwoordelijk voor het buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk is in principe voor rekening van de verhuurder, alleen let op. Ziet de muur er keurig uit, maar wilt u deze bijvoorbeeld een gele of blauwe kleur geven? Dan zijn de kosten voor het verven van de gevel en/of buitenmuren voor u. Overleg dit wel altijd met de verhuurder. Daarnaast moet u oppervlakten bij vertrek uit de woning vaak weer terugbrengen naar de oorspronkelijke kleur.

Bomen die hoger zijn dan de erfafscheiding

Wilt u graag bomen planten, die hoger zijn dan de erfafscheiding met de buren? Houd er dan rekening mee dat ze minimaal 2 meter van de erfafscheiding moeten staan. Snoei deze verder ook regelmatig, zodat uw buren er geen last van hebben.

budgettuineren
Lees ook: Budgettuinieren, zo kunt u geld besparen in uw tuin

Goed om te weten wanneer u de eerste bewoner bent

Bent u de eerste bewoner van een huurwoning? Dan bent u ook verantwoordelijk voor de aanleg van de tuin. Dit brengt een extra uitdaging met zich mee, maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat u de sfeer zelf in de hand hebt. Goed om te weten: de oprit en/of toegangspaden moeten door de verhuurder worden geregeld. Evenals een (eenvoudige) afscheiding met de buren.

Met kleine veranderingen een groots verschil creëren

Maar zelfs met bovenstaande regels is er genoeg ruimte om een fijne buitenplek te creëren. Gebruik bijvoorbeeld planten in (fleurige) potten of zet verhoogde plantenbakken in. Ook meubilair, verlichting, tuinkabouters, kussens en/of andere accessoires kunnen sfeer creëren zonder (grote) structurele aanpassingen.

Bij twijfel altijd maar even overleggen

Twijfelt u over wat wel of niet mag, waar u zelf verantwoordelijk voor bent en/of hoe u de tuin van de huurwoning netjes volgens de regels aanpakt? Overleg dan altijd met de verhuurder. Zo houdt u de verhuurder te vriend en verliest u niet (onnodig) veel tijd en geld.

Bent u op zoek naar tuininspiratie of -tips? Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.  

(Bron: Rijksoverheid, vtwonen, Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    KaatjeMax says:

    Ik vraag me af of mijn Woningcorporatie dit weet. Het stikt hier van de niet-onderhouden tuinen waar het onkruid meters hoog staat. Ravage.

      Heleen73 says:

      De ideeën over wat een verzorgde tuin is, zijn herzien. Dat hoge ‘onkruid’ is belangrijk voor de biodiversiteit. Er zijn mogelijkheden dat een tuin met hoog ‘onkruid’ er toch verzorgd kan uitzien. Via het internet zijn daar legio voorbeelden van te vinden. Onze tuinen bepalen gezamenlijk heel wat aan oppervlakte in NL dus voor het klimaat betekenen ze veel. Wat je vaker in tuinen ziet is het opstapelen van afgedankt meubilair en ander afval. Daarop moet beter gehandhaafd worden, vind ik.

    Heleen73 says:

    Er zijn algemeen wettelijke regels voor huurders zoals het Besluit Kleine Herstellingen, daarnaast zijn er de gemeentelijke verordeningen die per gemeente verschillend zijn wat betreft bomen en afstanden tot de erfgrens. Ook de verordening kapbeleid kan verschillen per gemeente. Huurders van een woningcorporatie hebben te maken met het beleid van de woningcorporatie wat betreft beplanting en onderhoud van hun tuinen. Dat beleid kan dus per corporatie verschillend zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook corporaties waarbij nieuwe huurders een compleet ingerichte/beplante tuin aangeboden wordt. Zij kunnen kiezen uit beplanting die voor die tuin geschikt is (ligging, grondsoort). Woningcorporaties hebben steeds meer aandacht voor het belang van biodiversiteit en de verandering van het klimaat ivm hitte en wateroverlast. De nadruk ligt nu vaker op groene tuinen en wordt er kritischer gekeken naar zogenaamde ‘verzorgde tuinen’. Voorbeelden van dit laatste zijn dat m.n. het betegelen van tuinen slechts gelimiteerd mag, het planten van bomen (volgens een bomenlijst met geschikte/toegestane bomen) wordt gestimuleerd evenals beplanting met inheemse planten en dat ‘onkruid’ mag.. Belangrijke leidraad is dat elke woning zicht moet hebben op minstens 3 bomen. Let wel: de ene corporatie is meer voortvarend hierin dan de andere!