Krijns groentips voor september

Moet u komende maand wel of niet met de snoeischaar aan de slag, kunt u nu nog groenten in de moestuin planten en hoe gaat u te werk bij het verplanten van een struik? Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft u tips hoe u deze tuinklussen in september het beste kunt aanpakken.

Wel of niet snoeien?

Is het wel of niet verstandig de komende maand met de snoeischaar aan de slag te gaan? Krijn vertelt waarom u sommige planten juist niet moet snoeien, met het oog op de vorstgevoeligheid van deze planten.

Vroegbloeiende bollen

Om in het vroege voorjaar van een bloeiende tuin verzekerd te zijn kunnen de vroegbloeinde bloembollen nu al geplant worden. Krijn vertelt u welke soorten daarvoor geschikt zijn, zoals het sneeuwklokje en kleinbloemige narcissen.

Groentetuin

Als u in het najaar nog flink wilt oogsten in de moestuin is er in september werk aan de winkel. Krijn vertelt u welke groentesoorten nu nog prima uitgeplant kunnen worden en welke zaden nu nog tot overheerlijke groenten kunnen uitgroeien.

Vaste planten border

De afgelopen zomer niet helemaal tevreden over uw border geweest? Begin september is een goede tijd om de vaste planten in uw border te evalueren. U kunt ze nu prima scheuren of verplanten. Ook kunnen er nieuwe exemplaren bij gezet worden, nu de grond nog warm genoeg is om nieuwe wortels te maken.

Zieke planten

Krijn krijgt regelmatig tuinliefhebbers langs op de kwekerij, die aangetaste bladeren meebrengen. Hij geeft u tips om bladziekten te voorkomen, maar ook om bijvoorbeeld schimmels of hagelschotziekte te bestrijden.

Verplanten

Wilt u in het najaar coniferen of struiken in de tuin verplanten, dan moet u dit in september al voorbereiden, door de betreffende planten rond te steken. Krijn vertelt u hoe u daarbij te werk gaat en ook wat u later bij het verplaatsen zelf moet doen.

Emelten

Verwelken er plotseling planten in uw tuin? Als dit niet door droogte veroorzaakt wordt, is er een grote kans dat er emelten in het spel zijn. Zij vreten namelijk aan de wortels van uw planten. gelukkig is er wel het één en ander te doen aan deze plaag en Krijn vertelt u wat precies.

Mollen

Mollen zijn nuttig, ze eten namelijk emelten en engerlingen, maar ze kunnen ook een ware ravage aanrichten in uw tuin en dan bent u ze waarschijnlijk toch liever kwijt dan rijk. Krijn heeft een aantal diervriendelijke methodes voor u om van deze plaag af te komen.

Mesten

Nu het einde van het groeiseizoen nadert, is het verstandig de planten te versterken voor de winterperiode. Krijn geeft daarom tips hoe u het best kunt mesten.

Herfstanemone

De herfst is een mooie tijd in de tuin door het verkleuren van vele bladeren. Vooral de esdoorns zijn dan prachtig. Maar ook de herfstanemoon staat dan rijkelijk te bloeien. Krijn vertelt u alles over anemonen.

In elke tuin een boom

Als het aan Krijn ligt, dan wordt er in elke tuin een boom geplant. Oók in kleine tuinen. Natuurlijk zijn dan niet alle boomsoorten geschikt, maar Krijn somt er een aantal voor u op, die ook prima geschikt zijn als u wat minder ruimte tot uw beschikking heeft.

Vaste planten als bodembedekkers

Planten die onkruid wieden onmogelijk maken? Het kan en ook verschillende vaste planten zijn hiervoor geschikt. Wat te denken bijvoorbeeld van de frisgroene vrouwenmantel? Krijn geeft daarnaast nog enkele tips voor goede bodembedekkende vaste planten.

Siergrassen

Als de vaste planten in het najaar op hun retour zijn, kunnen siergrassen nog heel lang een prachtige aanblik geven. Ze worden steeds populairder en Krijn beschrijft er een aantal voor u, voor in uw tuin.

Meer tips

We voegen elke week nieuwe tips toe, dus de komende tijd treft u hier nog meer adviezen voor september aan. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

Geef een reactie