Kalimeris

Tip 28: Kalimeris, een mooie aanvulling voor de border

Heel veel tuinliefhebbers hebben herfstasters in hun border staan, die nog veel kleur geven in het najaar, sommige zelfs tot november. Er bestaan ook zomerasters, die niet algemeen bekend zijn. Het gaat om het geslacht Kalimeris, een vaste plant afkomstig uit China, Korea en Japan.

De bloemen van de Kalimeris verschijnen al in de zomer en hebben altijd een geel hart. De verdere bloem is wit, blauw of paars en de planten worden 1 tot 1,5 meter hoog. Ze voelen zich thuis in elke doorlatende grond en staan het liefst in de volle zon en ook een beetje beschut. Als de jonge planten worden getopt, worden het compacte en bossige planten met heel veel bloemen.

Kalimeris scheuren

Als de plant te houterig wordt is het beter ze in het voorjaar te scheuren en het buitenste gedeelte terug te planten. Deze planten hebben geen last van meeldauw (een schimmelziekte) en kunnen goed tegen droogte. De bekendste is Kalimeris incisa ‘Blue Star’ met lichtblauwe bloemen. Voor de witte border is er Kalimeris incisa ‘Alba’ die maandenlang bloeit. Kalimeris mongolica ‘Antonia’ heeft de meest blauwe kleur van het geslacht. Jammer dat deze plant zo weinig in de border wordt toegepast, maar misschien komt daar nog verandering in.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 39 2021

Geef een reactie