Heermoes

Tip 29: heermoes

Heermoes is een erg lastig onkruid. Het wordt ook gebruikt voor medische doeleinden en met zogenoemde heermoesthee of heermoesgier kan men schimmels bestrijden.

Pluk 200 gram heermoes en doe dit in vijf liter water. Dit mengsel moet twee weken staan, waarna u het kunt gebruiken voor schimmelbestrijding. Tevens verhoogt dit mengsel de weerstand van de planten. Het is best moeilijk om heermoes uit de tuin te krijgen, omdat het erg diep wortelt. Om te beginnen moet de hele tuin vrijgemaakt worden van alle planten. Daarna moet men wekelijks de plant afschoffelen en dit gedurende een jaar. Sla beslist geen week over, want dan kan het zich weer herstellen.

Afdekken met zwart plastic

Een andere methode is de grond na het plantvrij maken afdekken met zwart plastic. Dit is echter geen fraai gezicht en daarom adviseer ik er enige potten op te zetten met mooie planten. Eventueel zet u de uitgehaalde planten, die u wilt bewaren tijdelijk in deze potten. Chemische bestrijding is ook mogelijk, maar gelukkig zijn de meeste middelen inmiddels verboden. Ook valt het resultaat van chemische bestrijding vaak tegen. Conclusie: een moeilijke klus, maar heermoes is weg te krijgen.

 (Bron: MAX Magazine – Editie nr. 37 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie