Tip 5: zieke planten

Er komen regelmatig tuinliefhebbers langs op de kwekerij, met aangetaste bladeren. Mijn advies is alleen dit bestrijden als de aantasting erg is. Is het al wat later in het seizoen en gaat het blad van de planten al binnenkort afvallen, dan heeft het eigenlijk weinig zin om nog te behandelen. Ruim het afgevallen blad wel goed op. Als veel planten hebben geleden van enorme hitte en droogte zal het blad gaan indrogen. Voorkom dit door tijdig water te geven, het beste is dit via de grond te doen. Geef je veel water op het blad dan worden de schimmels verspreid via de bladeren. Bij veel planten komt hagelschotziekte voor, waarbij gaatjes in het blad ontstaan. Vandaar de naam. Op de bladeren ontstaan onder andere echte meeldauw of bacteriekanker. De beschadigde delen vallen af, waardoor de gaatjes ontstaan. Eventueel spuiten met een schimmeldodend middel, bijvoorbeeld spuitzwavel. Maar let op, ook al is dit een natuurproduct, het blijft schadelijk voor mens en dier. Het beste is om heermoesthee te gebruiken.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 36, 2015

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. HelenR says:

  Wat kan ik doen met een roos die door meeldauw is aangetast? In de lente heb ik hem bespoten met een middel van Ecostyle om de weerstand te verhogen en toen ik meeldauw ontdekte heb ik hem bespoten met een middel tegen meeldauw, ook van Ecostyle.
  Het schijnt niet te helpen. Kan ik hem er beter uitscheppen en weggooien voordat hij de andere rozen aantast en hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen?

  1. MAX Vandaag says:

   Beste HelenR,

   Bedankt voor u bericht. Wat vervelend dat uw roos ondanks het preventieve middel toch meeldauw gekregen heeft. Krijn zegt hierboven dat het later in het seizoen, wanneer het blad al bijna af valt nog maar weinig zin heeft om aangetaste planten te behandelen. Wel raadt hij aan het afgevallen blad goed op te ruimen, zodat u de kans verkleint dat het komend voorjaar terugkeert. Een gezonde plant loopt minder risico op (opnieuw) ziek worden, wat u bijvoorbeeld kunt bewerkstelligen met goed snoeien en bemesten. Ook kalk kan een gunstig effect hebben. Meer leest u bij: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/tip-3-rozen-snoeien/ en https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/tip-6-rozen/