Pennisetum

Tip 27: pennisetum pas na de winter afknippen

Pennisetum of lampenpoetsersgras is een geslacht van eenjarige of overblijvende grassen. Ze komen van oorsprong uit subtropische gebieden. Dit is ook de reden dat ze niet geheel winterhard zijn en vooral het eerste jaar na planten tijdens een winterse periode afgedekt moeten worden.

Als ze ouder worden en dus groter beschermen ze zich met hun loof. Ze worden vooral geteeld om hun borstelige pluimen, die in de zomer en herfst verschijnen. Hier danken ze ook hun Hollandse naam aan. De borstelige pluimen werden vroeger gebruikt om de lampen te poetsen. De pluimen worden zowel vers als gedroogd in bloemstukken verwerkt. Ze houden van normale tuingrond en een plaats in de volle zon.

Men moet ze pas na de winter afknippen. De meest voorkomende is Pennisetum alopecuroides, dit gras komt oorspronkelijk uit Azië en Australië en wordt ongeveer 1 meter hoog. De cultivar Hameln blijft wat lager, hij bloeit in de zomer met witte, groengetinte aartjes. Little Bunny is de kleinste vorm en kan prima in pot gekweekt worden. Zelf vind ik Pennisetum orientale de mooiste, deze heeft opvallende paarsroze bloeiaren en bloeit erg lang. Bij de eenjarigen zijn vormen met mooi donkerbruin blad.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 37 2021

Geef een reactie