Een hand houdt een waszak vast.

Hiervoor is een waszak handig om te gebruiken (in de wasmachine)

We stoppen kledingstukken in de wasmachine om ze schoon te maken. Maar sommige stoffen zijn delicaat of een kledingstuk heeft veel pailletten. Dan kan dat beschadigingen opleveren. Om uw kleding te beschermen, kunt u een waszak gebruiken. We leggen uit waar u zo’n zak allemaal voor kunt gebruiken.

Doe beha’s in een waszak

Dat beha’s in een waszak gewassen horen te worden, weet u waarschijnlijk wel. Dan kan de beugel er niet uitgaan en de machine kapot maken. Maar ook door de haakjes die achterop zitten, is het aan te raden om een beha in een waszak te stoppen, zodat ze niet aan andere kleding blijven haken. Ook voor bh’s zonder beugel en lingerie is het aan te raden ze in de zak te wassen. Dit wordt over het algemeen gemaakt van kwetsbare stoffen.

Let op bij delicate stoffen zoals badkleding, wol en zijde

Bepaalde delicate stoffen kunnen sneller slijten als ze los in de wasmachine gestopt worden. Denk bijvoorbeeld aan badkleding. Maar ook kledingstukken van wol en zijde kunnen beter in een waszak gestopt worden, wanneer ze in de wasmachine gaan. De zak beschermt kleding. Het wordt minder door elkaar gegooid, waardoor de kans op uitrekken verkleind wordt. Ook kreukelt de stof minder en slijt het minder snel.

Kleding met pailletten en borduursels in een waszak

Kledingstukken met borduursels en pailletten kunnen ook beter in een waszak gewassen worden. De steentjes kunnen losraken door het draaien van de machine. Die kunnen dan voor storingen in het apparaat zorgen. Daarnaast kunnen ze ook andere kleding beschadigen, als er scherpe randjes aan zitten.

Een muts, oude deken en schoenen

Maar ook wanneer u een muts wast, is het aan te raden een waszak te gebruiken. Want anders kan een muts uitrekken en dat is zonde. En ook oude dekens of kleedjes die u op de bank gebruikt, kunt u wassen. Gebruik hiervoor dan een grote waszak. Dan is het materiaal beter beschermd tegen slijten. Ditzelfde geldt voor wanneer u schoenen in de wasmachine stopt.

Schoenen die in een waszak zitten.

Stop bruisballen of sierzepen voor in bad ook in een waszak

Heeft u een bad en gebruikt u regelmatig bruisballen of sierzepen? Ook dan kan het handig zijn om een waszakje te gebruiken. Veel van deze producten hebben andere ingrediënten toegevoegd, zoals glitters, bloemen, granen of cacaoboter. Wanneer deze in het afvoerputje terechtkomen, kunnen de leidingen verstoppen. Door de bal of het zeepje in een waszak te stoppen, worden de losse stukjes opgevangen.

Een kersenpitkussen schoonmaken

Heerlijk voor tijdens de koude dagen of bij pijn: een kersenpitkussen. Maar ook deze moet zo af en toe schoongemaakt worden. Dat kan in de wasmachine. Uit voorzorg, voor het geval dat het kussen kapot gaat, is het handig om het in een waszak te doen. Dan kunnen de pitten geen kant op, in geval dat de zak knapt.

Een alternatief voor de waszak: een oude kussensloop

Heeft u geen waszak in huis? Dan werkt een (oude, schone) kussensloop ook. Knoop deze dan wel goed dicht.

(Bron: archief, Margriet, RTL Nieuws. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  De Pintelier says:

  Ik heb verschillende groottes van waszakken – gesloten met een rits. De glasgordijnen kan ik er zo met haken insteken – heel gemakkelijk en een aanrader.

  Annette Bado says:

  Heb je lange krullen? Trek de waszak over je haar terwijl je voorover de punten van je haar op het bed of bank laat rusten. Zo kun je alles bij elkaar pakken en in het zakje stoppen. Blijf voorover hangen als je föhnt, en laat het vooral goed afkoelen voor je overeind komt. Nu zijn je krullen zo droog.

  Muisje6 says:

  De boodschappenzakjes van AH doen ook goed dienst als waszakje, al zijn ze minder groot dan voor bijvoorbeeld vitrages.
  Vitrages (met de haken er nog aan)doe ik in een oud kussensloop.