Winterjas handschoenen sjaal muts winterkleding wassen

Winterjas, handschoenen, sjaal, muts: hoe vaak moet u uw winterkleren wassen?

Als de temperaturen dalen, zijn winterjassen, handschoenen, sjaals en mutsen onmisbaar. Maar wast u ze ook wel eens? En zo ja, hoe vaak? Het kan zeker geen kwaad om dit regelmatig te doen, want uw winterkleren kunnen vol met bacteriën zitten.

Winterjassen wassen: hoe vaak?

Afhankelijk van de temperaturen draagt u uw winterjas meestal 4, 5 of 6 maanden per jaar. Experts raden aan om de winterjas 2 keer per winter te wassen. Of om hem in elk geval schoon te hebben voordat de volgende winter begint. Daarvoor kunt u naar de stomerij, maar u kunt ook zelf aan de slag, in meerdere stappen. Dan verwijdert u eerst de vlekken, daarna keert u de jas binnenstebuiten en doet u er eventueel een netje omheen. En dan kunt u de winterjas in de wasmachine wassen. Welke wasvoorschriften hiervoor gelden, hangt af van het materiaal. Volg hiervoor de wasvoorschriften op het etiket.

Handschoenen wassen: hoe vaak?

Handschoenen zijn er in alle soorten en maten, van wollen wanten tot skihandschoenen. In dit artikel leggen we per type handschoen uit hoe u deze het best schoon kunt maken en houden. Volgens deskundige Jameela Yusuff van de Downstate Health Sciences University kunt u dit het best 4 à 6 keer per seizoen doen. “En als u met de metro en de bus reist, op liftknopjes drukt en vaak deuren opendoet, moet het eigenlijk nog vaker. Minimaal wekelijks”, vertelt ze aan HuffPost. Een andere optie is meerdere paren handschoenen in huis halen, want dan kunt u daarmee rouleren. Let er daarnaast op dat u uw handschoenen niet in uw jaszak bewaart. Anders kunnen ze bacteriën in uw jas verspreiden.

Winterkleding
Lees ook: Met deze tips gaat uw winterkleding langer mee

Sjaals wassen: hoe vaak?

Wat voor handschoenen geldt, geldt ook voor sjaals. Ze bestaan in veel verschillende materialen, die elk hun eigen wasvoorschriften hebben. Daarover geven we in dit artikel meer uitleg. Uw sjaal kunt u het best minstens 1 keer per seizoen wassen. Maar er zijn ook deskundigen die ervoor pleiten om dit 3 tot 5 keer per seizoen te doen. Uw sjaal kan namelijk vol met bacteriën zitten, afkomstig van uw adem of restjes make-up. In een drukke omgeving kan uw sjaal bovendien bacteriën van anderen oppikken. Met een mondkapje, een souvenir uit de coronatijd, kunt u zich daartegen wapenen. En als u die niet meer op wilt zetten, kan het dus helpen om regelmatig uw sjaal te wassen.

Mutsen wassen: hoe vaak?

Minstens 1 keer per maand uw wintermuts wassen kan ook geen kwaad. Voor veel soorten mutsen kunt u de wasmachine gebruiken, afhankelijk van de wasvoorschriften. Houd er wel rekening mee dat uw muts uit kan rekken. Dit kunt u voorkomen door op lage temperatuur te wassen, een waszak te gebruiken of met de hand te wassen. Wring de muts bovendien niet te fanatiek uit na het wassen. Om het vocht te absorberen, kunt u namelijk ook een handdoek gebruiken.

(Bron: Archief, Jas.nl, Jack Wolfskin, HuffPost, De Telegraaf, Libelle, JAN Magazine, Het Laatste Nieuws, Trendhim.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Dori Bunschoten says:

    Voor mij geld dit als vanzelfsprekend, Alles wordt regelmatig gewassen en voor de zomer begint schoon en gereinigd opruimen!