Kleedje

Kleedje op de bank? Dit is hoe vaak u dat eigenlijk moet wassen

Sommige mensen wonen er ’s winters bijna in: zo’n heerlijk warm kleedje op de bank. TV kijken, een boek lezen, gezellig met de huisdieren een dutje doen, het is allemaal net wat aangenamer met een warme deken. Met zulk intensief gebruik is het wel nodig die regelmatig een wasbeurt te geven. Weet u hoe vaak u hem eigenlijk moet wassen?

Mate van gebruik

Hoe vaak u uw kleedje moet wassen is afhankelijk van de mate van gebruik en waarvoor u het precies gebruikt. Pakt u de deken er alleen af en toe bij als het wat frisjes is in huis en ligt hij er verder vooral ter decoratie, dan is eens in de 2 maanden wassen veelal voldoende. Bij een gemiddeld gebruik is eens per maand wassen nodig. Zijn uw deken en u onafscheidelijk en ligt u er ook onder tijdens het eten of liggen er vaak ook huisdieren op, was hem dan minstens elke 2 weken. Anders wordt zo’n plaid al snel een bron van vlekken en hopen bacteriën zich op.

Zo houdt u uw kleedje goed bij vaak wassen

Van veel wassen wordt geen enkel product beter. De meeste kleden kunnen in de wasmachine, maar bekijk het waslabel voor de beste wasmethode. Is het kleed niet al te groot, dan is op de hand wassen ook een optie. Het nadeel hiervan is wel dat de temperatuur daarbij lager ligt, dus dat is niet ideaal als u ook bacteriën wilt doden. Gebruik in de wasmachine eventueel een grote waszak, zodat het materiaal beter beschermd is tegen slijten.

kleedje hond

Wollen kleed

Een kleed van pure wol heeft als voordeel dat vuil zich er minder makkelijk aan hecht. Bij een niet al te intensief gebruik is het afdoende zo’n kleed regelmatig te luchten op een mooie dag met een hoge luchtvochtigheid of bij mistig weer. Is een wasbeurt wel noodzakelijk, dan is de stomerij een goede optie bij kleden vanaf 80 procent wol. Zelf wassen is ook mogelijk, maar check het waslabel goed en gebruik bij voorkeur een wolwasmiddel en laat blekende middelen of wasverzachter achterwege.

Wel of niet in de droger

Bekijk op het label ook of het kleed in de wasdroger mag. Vaak komen ze er wel een stuk zachter door uit, maar het draagt ook bij aan de slijtage van het materiaal. Wat dat betreft is aan de lucht drogen een duurzamere optie. Bij wollen kleden zijn grote temperatuurwisselingen sowieso minder gewenst, dus die kunnen het best aan de lucht drogen, uit de buurt van de verwarming. Of op een zomerse dag buiten, uit de zon.

(Bron: Roomed, NSMBL, Wasmachines.nl)

Geef een reactie

Reactie

  1. Proefkonijn says:

    Tja, ik vermoed dat weinig mensen hieraan denken, net als t wassen van sjaals bijv…ik krijg wel eens een dekentje aangeboden bij een vriend en dat stinkt zo dat ik er misselijk van word 🤨