doucheputje

Naast haren verstoppen deze producten het doucheputje en de leidingen

Buiten haren, zijn er meer zaken die het doucheputje en de rest van de afvoer verstoppen. Zo kan het gebeuren dat het doucheputje alweer snel verstopt raakt, ook al heeft u net geleegd. In dit artikel vertellen we om welke producten het gaat en wat u er aan kunt doen.

Lotions en crèmes plakken in het doucheputje en leidingen

Douchelotions en crèmes laten een laagje achter in het doucheputje en de leidingen. Bestaande uit oliën en / of kleurstoffen. Hierdoor raakt de afvoer met de tijd steeds meer verstopt. Dat effect wordt vergroot doordat er ook weer andere zaken in blijven vastplakken die het putje steeds meer verstoppen. Zeker in het geval van kokosolie is dat een risico. Dit komt doordat het stolt bij lagere temperaturen en pas weer vloeibaar wordt als er heet water langs stroomt. Verstoppen het putje en de leidingen bij u regelmatig, dan kan het een oplossing zijn om dunnere oliën te gebruiken of voortaan een douchegel te gebruiken, zonder olie.

Bruisballen en zeep

Bruisballen en sierzepen zijn fijn in gebruik, maar het nadeel is dat er weleens ingrediënten aan toegevoegd worden, die niet oplosbaar zijn in water. Zoals bloemen, glitters, granen of cacaoboter. Als die regelmatig in het doucheputje terecht komen, dan gaan ze de boel op den duur verstoppen. Wilt u ze toch graag gebruiken, plaats ze dan in een fijnmazig zakje, zoals bijvoorbeeld een waszakje. De losse stukjes komen daar niet doorheen en dus ook niet in de afvoer terecht.

stinkende gootsteen
Lees ook: Tips tegen een stinkende gootsteen

Maskers en scrubs

Ook maskers en scrubs bevatten soms grotere deeltjes die niet of slecht oplosbaar zijn. Zijn de deeltjes wel oplosbaar, maar gaat het om suiker, dan kunnen ze een plakkerige substantie achterlaten. Andere stoffen kunnen dan minder makkelijk door de leidingen en het verstoppen versnelt dan. In het geval van producten met klei, modder of houtskool zijn die vaak vrij dik en de restanten ervan kunnen blijven plakken of uitharden. Wilt u ze wel graag blijven gebruiken, dan helpt het door een gaasdoek over het afvoerputje te leggen. De verstoppende bestanddelen blijven daar dan grotendeels op achter.

Waterproof mascara minder wenselijk voor doucheputje en leidingen

Voor het gebruik is het heel handig dat waterproof mascara niet in water oplost, maar voor de afvoer is het minder wenselijk. Een paar keer er doorheen spoelen heeft nog geen gevolgen, maar wel als dit meermaals gebeurt. Door na te spoelen met flink heet water wordt het effect echter beperkt.

Buiten dat het doucheputje soms verstopt, kan het ook vies ruiken. In een eerder artikel hebben we daar oplossingen voor op een rij gezet.

(Bron: VT Wonen, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord