wasmachine

Hoe zit het? Waarom klopt de tijd van de wasmachine vaak niet?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom klopt de tijd van de wasmachine vaak niet?

Programmaduur in de praktijk vaak langer

Soms lijkt het of een wasmachine er een heel andere tijd op nahoudt. Dan is op het display af te lezen dat de wasbeurt nog enkele minuten duurt, maar in de praktijk draait hij nog wel langer dan een kwartier door. Er zijn verschillende redenen voor waarom de uiteindelijke programmaduur vaak afwijkt van de duur die de machine aan het begin aangeeft.

wasmachine
Lees ook: Wassen in een schone wasmachine? Kijk dan eens achter dit klepje

Hoeveelheid wasgoed in de wasmachine

Veel wasmachines hebben ingebouwde slimmigheden. Zo bepalen machines met een gewichtssensor de wastijd aan de hand van de belading. Vult u hem helemaal vol, dan past het programma zich daaraan aan. Na een tijdje verschijnt dan de nieuwe, resterende programmaduur. Wast u veel lichte en zware items tegelijk, zoals een dekbedovertrek met sokken, dan is dit soms wat lastiger te berekenen. Door eerst het wasprogramma te kiezen en daarna het wasgoed in de machine te doen, werkt de gewichtssensor het best en zal de getoonde tijd nauwkeuriger worden. Het kan ook helpen om wasgoed van ongeveer hetzelfde gewicht te wassen, maar in de praktijk is dit vaak niet zo wenselijk.

droger
Lees ook: Tijdwinst: met deze tip wordt was in de droger veel sneller droog

Hoeveelheid wasmiddel in de wasmachine

Naast het soort wasgoed en het gewicht ervan is er nog een bepalende factor voor de wastijd: de hoeveelheid gebruikte wasmiddel. U wilt natuurlijk dat de was goed schoon wordt, maar gebruik daarvoor niet te overvloedig wasmiddel. Ten 1e is het niet goed voor de portemonnee en het milieu, maar u verlengt er ook de wasduur mee. Er vormt zich dan namelijk meer schuim en als de wasmachine aan het eind van de wasduur meet dat er nog veel zeep in het water aanwezig is, zal hij extra gaan spoelen om dit uit het wasgoed te verwijderen. Achterblijvend wasmiddel kan namelijk vieze geurtjes veroorzaken en geavanceerde wasmachines willen dit voorkomen.

Door de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken, zoals te vinden is op het etiket van de verpakking zal de wasmachine niet onnodig lang spoelen. U kunt natuurlijk ook eens uitproberen of net iets minder wasmiddel voor een juiste wastijd en toch een schone was zorgt.

(Bron: NPO Radio 2, Consumentenbond, AEG, Libelle)

Geef een reactie

Reacties (3)

  dinirosa says:

  ik doe voorwassen soda, dan 1 scheutje wasm. en een flinke scheut schoonm.azijn lavendel jumbo erbij, 10 min op 60 en dan 30 min.40.
  gaat prima.

  Jeanna says:

  Ik gebruik nu al een aantal maanden geen wasverzachter en heb het idee, dat de was eerder klaar is. Bovendien heeft de wasdroger ook véél minder tijd nodig om de was te drogen!

  RABE says:

  Als ik het lange programma gebruik maar de trommel is niet heel vol, dan weegt de machine de was en is het programma korter.