stinkende schoenen

Stinkende schoenen? Zo verwijdert u vieze geurtjes

Elke dag dragen we ze: schoenen. Doordat we ze zo vaak dragen, bestaat de kans dat ze gaan stinken. Maar niemand wil op stinkende schoenen lopen. Weg doen dan maar? Dat is niet nodig, want er zijn eenvoudige oplossingen om de schoenen in no-time weer fris te krijgen. 

Bacteriën en schimmels

Laten we beginnen met waarom schoenen gaan stinken. Een schoen zit vol huidschilfers, vuil, schimmels en dode bacteriën. En die laatste 2 zijn de grote veroorzakers van stank. Door het lopen worden onze voeten warm en dat is een uitstekende voedingsbodem voor schimmels en bacteriën om zich te ontwikkelen. We kunnen misschien niet voorkomen dat ze in onze schoenen komen, maar wel dat ze zich verder ontwikkelen.

Wisselen en luchten

Een van de belangrijkste manieren om stank tegen te gaan is luchten. Bij voorkeur in de buitenlucht en als het even kan met een zonnetje erbij. Want het zonlicht doodt de bacteriën en schimmels. Draag de schoenen ook niet langer dan 1 dag, wissel af. Niet iedereen heeft een uitgebreide schoencollectie, maar om stinkende schoenen tegen te gaan is het belangrijk om te luchten en dat kan door regelmatig te wisselen.

Heeft u snel last van zweetvoeten? Doe dan ’s ochtends wat talkpoeder op de voeten en in de schoenen. Dit gaat het overmatig zweten tegen, voorkomt ook nog eens wrijving in de schoen (en dus geen blaren) en gaat voetschimmel tegen.

Wassen in de wasmachine

Zijn ze toch vies geworden en is de lucht onprettig, dan kunt u schoenen ook wassen in de wasmachine. Nee, niet leren schoenen, maar wel sportschoen van synthetische stof of canvas of katoenen schoenen. Ga voor u ze in de wasmachine stop na van welk materiaal ze zijn gemaakt, zodat u niet toch per ongelijk een schoen met leren onderdelen wast. Maak de schoenen voor u ze in de machine stopt eerst schoon  met een borstel en vochtige doek zodat het ergste vuil eraf is. Doe ze in een waszak of kussensloop en was ze op een fijn wasprogramma op niet meer dan 30 graden. Doe in de machine eventueel een paar oude handdoeken zodat de schoenen niet te hard bonken. Laat ze drogen op kamertemperatuur.

Baking soda

Een ander handig hulpmiddel tegen stinkende schoenen is baking soda. Baking soda heeft het vermogen om vieze geurtjes te absorberen. Strooi een klein laagje baking soda in de schoen. Laat een nachtje intrekken en zuig het de volgende dag met de stofzuiger eruit. Weg geurtjes.

Azijn neutraliseert geur

Nog zo’n handig middel wat u vast in huis heeft om vieze geurtjes tegen te gaan is azijn. Azijn heeft een neutraliserende werking. Dat lijkt vreemd aangezien azijn van zichzelf sterk ruikt, maar toch is het een wondermiddel tegen vieze geurtjes. Meng een paar eetlepels azijn met een paar druppels afwasmiddel. Doordrenk een doekje met het middel en knijp goed uit. Stop het een nacht in de schoen en de volgende dag is de stank weg.

Koffie tegen stinkende schoenen

Zet u koffie met koffiepads? Die kunt u ook tegen vieze geurtjes in schoenen gebruiken. Hoe? Doe een pad in de schoen. Laat een nacht intrekken en de volgende dag is de vieze geur verdwenen. Want ook koffie heeft net als azijn een neutraliserende werking.

Vanillesuiker en lavendel

Andere middelen die worden genoemd die stinkende schoenen tegen gaan zijn vanillesuiker en lavendel. Stop een zakje vanillesuiker in de schoen. Laat een nachtje staan en de volgende dag heeft u weer een fris ruikende schoen. Houdt u van de geur van lavendel? Stop dan eens een paar takjes in uw schoen ’s nachts en u heeft de volgende dag heerlijk ruikende schoenen.

Vervang regelmatig uw inlegzolen

Stank kan ook veroorzaakt worden door inlegzooltjes. Vervang deze regelmatig of was ze als dit mag. Neem bij voorkeur zooltjes met een leren bovenlaag. Die zijn het best bestand tegen zweet. Heeft u aangepaste zolen? Overleg dan met uw podoloog. Zij kunnen soms de toplaag van de zool vervangen zodat hij weer fris is. Heeft u last van voetschimmel? Pak de kwaal aan, dat helpt ook mee in de vervelende geur in uw schoenen.

(Bron: Margriet, Van den Assem, Ikzoekeenschoonmaakster, archief)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Mag17420 says:

  Stinkende schoenen, heeft te maken als je voeten niet goed wast met speciale voeten scrub crème en daarna speciale verzorging voor de voeten. Dus elke dag wassen kan ook met douche gel.

  maxwout says:

  Hoe doordrenk ik een doekje met een paar eetlepels azijn met een paar druppels afwasmiddel? Laat staan dat ik het doekje kan uitknijpen.

   waarommakkelijkdoenalshetmoeilijkkan says:

   door·dren·ken (doordrenkte, heeft doordrenkt)
   helemaal (laten) doortrekken met of van iets, met een vloeistof.