Badkleding hangt aan een lijn, een roze bikini met motief.

Mag badkleding in de wasmachine gewassen worden? En meer vragen over zwemkleding

Naar het strand, in het zwembad of tijdens een boottochtje dragen we badkleding. De kleding krijgt van alles mee, zonnebrand, uv-straling, chloor of zout. Hoe beschermt u uw zwemkleding hiertegen en hoe wast u het?

Badkleding beschermen

Hoe zorgt u ervoor dat uw badkleding goed blijft? Spoel nadat u een dag een badpak, bikini of zwembroek heeft dragen deze áltijd uit met koud water. Ook als u niet in de zee of het zwembad bent geweest. Zonnebrandcrème en zweet gaan ook in de badkleding zitten en laten vlekken achter. Het beste is om eerst zonnebrandcrème aan te brengen, daarna 20 tot 30 minuten te wachten en daarna de zwemkleding aan te trekken. Maar wanneer u tussendoor wilt bijsmeren, is dat lastiger.

Zonnebrandvlekken
Lees ook: Zonnebrandvlekken verwijderen uit kleding, zo lukt het

Zwemmen in een zwembad of de zee

Gaat u zwemmen in water waar chloor in zit? Ga dan daarvoor onder de douche staan. Naast dat het goed is voor de hygiëne van het zwembadwater, is het ook goed voor uw badkleding. Zo wordt de kleding eerst nat met schoon water en daardoor kan chloor er minder goed intrekken. Dit geldt ook voor zout zeewater. Ga op het strand dus ook eerst onder een douche staan, als daar een mogelijkheid voor is.

Niet te vaak wassen

Ook zandkorrels van een dagje strand kunnen in de stof blijven zitten en dat kan de stof sneller kapot maken. Het afspoelen zorgt er ook voor dat de zwemkleding niet na elke dag gewassen hoeft te worden, wat beter is voor de stof.

Uv-licht verkleurt de stof

Wring daarna de stof niet uit, maar knijp het water er (niet te hard) uit. Anders kan badkleding zijn vorm verliezen. Net zoals wij bruin (of rood) kleuren van de zon, verkleurt badkleding ook door uv-licht. Daarom wordt aangeraden om niet elke dag dezelfde zwemkleding aan te trekken, voor het behoud van de kleding.

zwemmen in zwembad
Lees ook: Zwemmen in een zwembad? Dit zijn de (ongeschreven)regels

Badkleding wassen

Naast elke keer afspoelen, is het goed om af en toe de badkleding echt te wassen. De voorkeur heeft om dit met de hand te doen. De wasmachine en al helemaal de droger zorgen ervoor dat de kwaliteit van zwemkleding snel vermindert.

Was het met de hand

Het beste is om de wasvoorschriften te volgen. Maar over het algemeen kunt u zelf een sopje maken met koud water en een wasmiddel voor fijne was. Dompel het een paar keer onder. Als de zwemkleding echt heel vies is, kunt u met een zachte borstel het eraf vegen. Spoel daarna goed af onder de koude kraan en knijp het meeste water eruit.

Wilt u de badkleding toch wassen in de machine? Stop het dan in een waszakje en stel een handwasprogramma in. Gebruik hierbij ook een wasmiddel voor fijne was. Gebruik geen wasverzachter, dit vergroot de kans op verkleuren.

Badkleding laten drogen

Na het wassen of alleen het afspoelen moet de zwemkleding weer drogen. Het beste is om dit plat te leggen of op te hangen. Maar hang het niet in de volle zon. Ook dit kan voor verkleuring van de badkleding zorgen, maar kan ook de rek uit het elastiek halen. En dan is het eerder toe aan vervanging. Is een badpak erg zwaar? Leg het dan neer, anders kunnen de bandjes gaan lubberen.

(Bron: Radar, Telegraaf, Hunkemöller, Jan Magazine, Elle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie