Een vrouw haalt een stinkende donkere was uit de machine.

Donkere was stinkt soms als het uit de machine komt, dit is waarom

Als we een was in de machine draaien, ruikt het daarna vaak weer lekker fris. Maar met een donkere was komt het voor dat de kleding niet meteen weer lekker ruikt. Dat heeft een paar redenen, waarvan de belangrijkste zijn: de temperatuur waarop u wast, het soort wasmiddel en het type textiel.

Het type textiel

Het is voornamelijk donkere was die niet fris ruikt als het uit de machine komt. Witte was zal eigenlijk altijd wel lekker geuren. Dat heeft te maken met het soort stof wat gebruikt wordt voor donkere kleuren. Vaak zitten in donkere kleuren meer synthetische vezels, dan in een witte was. “Synthetische vezels of polyester gaan sneller ruiken. Dat komt omdat ze water afstoten en vooral omdat ze vet opnemen. Het vet van onze huid is een goede voedingsbodem voor bacteriën”, vertelt Koen Wauters, wetenschapsjournalist bij VRT NWS aan de Belgische Radio 2.

wasmachine
Lees ook: Wat is beter, de deur van de wasmachine open of dicht?

De temperatuur met wassen

Daarnaast wassen we op een steeds lagere temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer stroom de machine gebruikt en hoe meer geld het dus kost. Maar dat heeft wel als keerzijde dat er meer vuil in de wasmachine achterblijft. Dit zijn voornamelijk restjes wasmiddel en wasverzachter, maar het kunnen ook bacteriën zijn. Dat ruikt allemaal niet zo lekker. Tel daarbij op dat donkere kleuren geur beter vasthouden, zoals we hierboven hebben geschreven. Het is daarom goed om af en toe de machine wel op een hogere temperatuur te laten draaien. Bijvoorbeeld 1 keer per maand een 90 graden was. Dit spoelt de leidingen schoon, waar ook allerlei vuil en kalk in kan zitten. U hoeft geen was mee te laten draaien als u dit doet.

wasmachine
Lees ook: Wassen in een schone wasmachine? Kijk dan eens achter dit klepje

Het soort wasmiddel

Er komen steeds meer soorten wasmiddel. Vloeibaar of poeder, wat is nou beter? Het heeft allebei voor- en nadelen. Net zoals wasmiddeldoekjes. Het belangrijkste is vooral om niet te veel én niet te weinig wasmiddel te gebruiken. Bij overmatig gebruik blijft het in de kleding zitten of blijft het juist achter in de machine, wat voor een onfrisse geur zorgt. Maar bij te weinig wasmiddel, blijven de geurtjes tijdens het wassen al in de kleding zitten. Sommige mensen voegen een scheutje azijn toe, om vieze luchtjes te maskeren. Maar gebruik dit met mate, want bepaalde onderdelen van de machine slijten eerder door azijn.

wasmachine
Lees ook: Stinkende wasmachine? Dit kunt u doen

(Bron: Radio2.be, Libelle, RTL Nieuws, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie