wasmachine

Wassen in een schone wasmachine? Kijk dan eens achter dit klepje

Elke wasmachine heeft onderaan een klepje, maar lang niet iedereen klikt het regelmatig open. U ook niet? Een aantal redenen waarom u dit eigenlijk wel zou moeten doen. 

Filter

Achter het klepje op de wasmachine zit een zeer belangrijk onderdeel, namelijk het filter. Hierin blijven waterresten zitten, maar ook andere kleine dingen die u vergeten bent uit de zakken te halen. Om de machine goed te laten werken is het belangrijk om dit filter regelmatig schoon te maken; zeker 1 keer per 6 maanden. Als u dit niet doet kan het filter verstopt raken en kan het zijn dat de wasmachine tijdelijk niet te gebruiken is.

wasmachienfilter

Een wasmachinefilter die toe is aan een schoonmaakbeurt

Waterafvoer

Sommige machines beschikken naast een uitneembaar filter ook over een slangetje waarmee u het water uit het filter kunt laten lopen. Uiteraard passen door dat slangetje geen eventuele muntjes of andere kleine objecten die in het filter zitten. Om die te verwijderen zult u het filter er los moeten draaien. Als u het filter losdraait moet u overigens wel bedachtzaam zijn op waterresten die eruit lopen. Leg daarom altijd een doek onder het klepje als u aan dit klusje begint.

Schoonmaken

Alleen het filter er van tijd tot tijd uithalen en het water laten weglopen is overigens niet genoeg. U moet het filter ook schoonmaken. Doe hetzelfde met de holte waar de filter uitkomt. Gebruik hier warm water voor en laat schoonmaakmiddelen links liggen.

(Bron: archief, RTL Nieuws, Miele)

Geef een antwoord

Reacties (9)

  RABE says:

  Ik begrijp niet waar het vuil vandaan komt. Of misschien toch wel. Ik gebruik geen wasverzachter en geen calgon.
  Als wasverzachter gebruik ik witte keukenazijn. Dat ontkalkt en haalt de laatste zeepresten uit het wasgoed.
  Simpel en goedkoop.

   ArtLis says:

   Wat dacht je van vezels, pluisjes, haren en al wat dies meer zij?

  Skipper says:

  Beste redactie, niet elke wasmachine heeft het filter achter een klepje zoals u omschrijft. Onze wasmachine, een Zanussi, heeft het filter bereikbaar in de trommel. Te weten een lichtblauwe klep waar achter zich, in het trommelhuis, het filter bevindt. Zo kan ik me voorstellen dat er nog andere merken zijn die het filter ook op een andere plek hebben. Het is daarom verstandiger om een handleiding of een vakman te raadplegen, want een klepje aan de onderzijde bij alle machines, is te kort door de bocht.

  bosje says:

  Bij veel wasmachines zit dat filter onderaan en zo dicht bij de grond dat je er niets onder kunt zetten om het water op te vangen, dat nog resteert na afpompen. Het is altijd een heel geklieder met handdoeken eronder. Heb bij de fabriek Bauknecht dit al eens aangegeven en gevraagd om iets om onder het filter te leggen (bij de vorige wasmachine zat tenminste nog een slangetje, maar dan nog kwam er stamp water naar buiten als je het filter eruit haalde).
  Bij de volgende wasmachine ga ik zeker kijken naar een filter dat makkelijk is te verwijderen en waar het water goed van kan worden opgevangen.

   Dwarsligger says:

   Pak een vierkante afwasteil, zet ‘m op zijn kant en laat het slangetje leeglopen in de kleine ruimte die je in de teil hebt. Teil vol? slangetje dichtdoen en teil in een emmer legen en deze handeling herhalen zo lang nodig is.
   Ook gebruik ik zo’n vierkant plateau met randjes die bedoeld zijn om natte vieze schoenen op te zetten. Als het slangetje leeg is, dan schroef en trek ik het filter er uit en dan loopt het laatste water op het plateau. De laatste restjes water dep ik op met een dweil.

   Als er erg veel water in de machine zit, en deze staat vlak bij een trap met treden naar beneden, pak een stuk tuinslang en zet met een tweede persoon een teil of emmer enkele treden lager op de trap.. Ene eind van de tuinslang op het slangetje en het andere eind in de emmer.

   Zie ook de tip van Len123 om de machine op een plateau te (laten) plaatsen.

   engelinde says:

   Dag Bosje,wat je wel onder dat afvoer klepje kunt zetten ,
   is zo,n laag plastik bakje,waar het braadvlees in verpakt word,dat gaat heel goed.
   Eerst was ik daar ook altijd mee aan het kliederen met handdoeken of dweilen
   tot ik op dit idee kwam en het werkt PERFECT.

  Len123 says:

  Ik heb me weleens afgevraagd of de ontwerpers/bedenkers van een wasmachine ook alle handelingen uitprobeert.
  Ik denk het niet, sommige dingen zijn echt door een techneut, zonder enige kennis van zaken, ontworpen.
  Ik heb mijn wasmachine op een verhoging geplaatst, zodat ik de filter en het slangetje om het water af te voeren, makkelijk in een afwasteiltje kan hangen.
  Eigenlijk zouden de merken nieuwe ontwerpen eerst moeten laten testen door gebruikers.
  Maar ja, dat zal wel een utopie zijn.

   Dwarsligger says:

   We kunnen de zwaartekracht niet even stop zetten. Daarom moet zo’n uitloop en het filter op de laagste plek van een machine geconstrueerd worden.
   Zie ook mijn reactie op het bericht van ‘bosje’.

  Wilsophie says:

  Bij mijn Siemens wasmachine die ik nog vrij nieuw heb staat dat je alleen de afvoerpomp moet reinigen in geval van storingen dus verstoppingen of geklapper. De filter wordt nergens genoemd.