Stinkende wasmachine? Dit kunt u doen

Niemand wil een stinkende wasmachine, maar soms gebeurt het toch. Wat u kunt doen als die van u niet zo fris ruikt? Deze tips helpen u vast een eind op weg.

Laat het deurtje altijd open staan

Veel mensen sluiten de deur van hun wasmachine nadat zij de was eruit hebben gehaald. Wie vieze luchtjes tegen wil gaan kan dit beter niet doen. Het vocht dat achterblijft in de machine kan dan niet ontspannen, waardoor de machine verandert in de ideale broedplaats voor bacteriën. Dat deze bacteriën niet zo fris ruiken, laat zich raden.

Maak de machine schoon

Als iets vies ruikt helpt schoonmaken bijna altijd. Dat is ook zo in het geval van de wasmachine. Allereerst is het belangrijk om zichtbare vetluis te verwijderen. Vetluis is een vettige en vaak niet zo fris ruikende substantie die in de machine achterblijft na veel wassen. Het hoopt zich vooral op in de rubberen randen van de wasmachinedeur, waardoor het geen kwaad kan deze om de zoveel tijd even schoon te maken.

Daarnaast is het belangrijk dat u de machine zeker 1 keer per maand op 90 graden laat draaien. Dit spoelt de leidingen schoon, waar ook allerlei vuil en kalk in kan zitten. U hoeft geen was mee te laten draaien als u dit doet. Wat wel werkt is een kopje soda (geen bakingsoda) of natuurazijn. Gebruik hiervoor nooit schoonmaakazijn en gebruik het met mate dus niet elke maand. Want het kan de rubbers stuk maken en dat wilt u natuurlijk niet.

Ook kan het geen kwaad om het zeepbakje af en toe schoon te maken. Wie vloeibaar wasmiddel gebruikt zal ervaren dat hier nogal wat wasmiddel in kan achterblijven. Het zeepbakje is meestal uitneembaar, waardoor u het goed schoon maken maken. Heeft u een vaatwasmachine? Dan kunt u er ook voor kiezen om het bakje daarin te wassen. Neem ook de holte waar het bakje inzit mee; daar blijft ook vaak vuil achter.

Tot slot doet u er goed aan om het filter schoon te maken of in elk geval het water wat zich hierin verzamelt weg te laten lopen. Dit stilstaande water kan behoorlijk stinken en dat doet de machine natuurlijk geen goed.

Gebruik niet te veel wasmiddel

Veel mensen denken nog steeds dat meer wasmiddel een schonere was betekent, maar dat is niet het geval. Meer wasmiddel kan juist vieze geurtjes veroorzaken. Zeker als u de wasmachine vaak laat draaien op lage temperaturen. Gebruik daarom altijd de doseerdop of het afmeetbekertje om te bepalen hoeveel wasmiddel u nodig heeft.

wasmachine

Vloeibaar wasmiddel kunt u beter niet in de doseerlade doen, maar in een bolletje bij de was.

Wie waspods gebruikt hoeft zelf niets meer af te meten. Let er in het laatste geval wel op dat u voldoende was in de machine doet voordat u een was draait met een waspod. Het wasmiddel in zo’n capsule is naar verluidt erg geconcentreerd, waardoor u al snel te veel wasmiddel gebruikt als u alleen een klein wasje draait.

Extra spoelen helpt

Op elke moderne wasmachine zit de mogelijkheid om de was extra te laten spoelen. Het is handig om dit af en toe te doen, want zo spoelen eventuele resten wasmiddel beter weg.

Lees ook: Zuinig wassen? Met deze tips spaart u geld en het milieu en Waspoeder of vloeibaar wasmiddel, wat is beter?

(Bron: AEG, Libelle, Coolblue, archief, Consumentenbond)

Geef een reactie

Reacties (7)

 1. Groenleven says:

  een aantal jaren geleden heb ik een Miele gekocht waarbij ik tegen mijn dochter die erbij was zei”dit wordt mijn laatste wasmachine en dus koop ik degene waarvan ik hoor dat die wel 20 of meer jaren meegaan” 😉

  toen deze geïnstalleerd werd zei men dat ik absoluut geen vloeibaar wasmiddel moest gaan gebruiken.
  dit was al een overbodige opmerking naar mij toe omdat ik dat toch al niet van plan was. vloeibaar wasmiddel is nl meer dan 90% water en de nadelen hiervan zijn: * te zwaar, * te duur , * plastic flessen als verpakking
  vergelijk maar eens wat waspoeder per was kost in vergelijking met vloeibaar?! ik vind het stom om zoveel water naar huis mee te nemen terwijl tijdens het wassen er water vanuit mijn kraan in de machine loopt. ik wil niet betalen voor water, wel voor zeep.
  het is gewoon een ordinaire truc van producenten om steeds weer, en steeds meer te blijven verkopen want men denkt dat vrouwen steeds iets anders willen . dat is niet perse waar maar de reclamecampagnes beïnvloeden de meesten van ons natuurlijk wel en zodra er een nieuw middel is dan is er een overkill aan reclame, gevolg>>>?!
  blijkbaar is dus vloeibaar plakspul niet goed voor wasmachines.

  pods gebruik ik al helemaal niet want nog niemand heeft mij verteld waar dat plastic omhulsel blijft???? en die kleine deeltjes komen in rioolwater, vissen en waterdieren terecht en zo ook weer bij ons en daarom ook hebben wij al veel kleine plasticdeeltjes in ons lichaam. wat de reactie daarop zal zijn moeten we afwachten want, door de weekmakers in plastics worden zeeslakken geslachtloos, dat is al jaren geleden aangetoond. die zijn weer voedsel voor veel andere waterdieren maar ze zullen zich minder gaan reproduceren en dus ontstaat daar een voedseltekort.
  en dat alleen maar om de eigenaren en aandeelhouders geld te laten verdienen??

  1. Ceeshm says:

   Groenleven, ik weet natuurlijk niet hoe je echt heet. Dat gedoe met pseudoniemen vind ik in ieder geval irritant. Laat zien wie je bent en waarvoor je staat.
   Dat gezegd hebbende vind ik dat waarvoor je staat wel duidelijk is. Compliment met zoveel gezond verstand. Iedereen heeft gezond verstand maar we hebben al generaties lang afgeleerd dat te gebruiken onder invloed van geld, politiek en religie waar de leugen meestal heersend is. Heb ik nu op teentjes getrapt? Prima, dan kan de eigenaar ervan een keer wakker worden. Groetend, Cees

 2. HansCPS says:

  van mijn schoonmoeder en mijn moeder geleerd. Om een stinkende wasmachine te voorkomen wasten zij oude poetslappen op 90 graden . Ook ouderwetse witte luiers werden op 90 graden gewassen en in de trommel werd een pak witte soda gegooid. Ook in het zeepbakje was poeder en soda. In beide bakjes. Vol programma laten draaien op 90 graden . De was machine wordt brandschoon en stinkt niet. Ook maakt het de leidingen aanslag vrij. Wij doen het al jaren en jaren. Niet elke week maar als we weer voldoende oude lappen hebben, kleur of wit, door elkaar, dan doe we het op deze manier. Succes

 3. Mary Welmers says:

  Ik was al jaren niet met vloeibaar wasmiddel en wasverzachter, maar met poeder of pods en een eierdopje schoonmaakazijn. Is dat nu zoveel slechter dan gewone azijn? En was ook elke maand 1x op 90 graden.

 4. johanna78 says:

  Ik heb er totaal geen last van omdat ik , naast wasmiddel, soda of azijn in het bakje van de wasverzachter doe. Wassen doe ik op 30 of 40o. Resultaat: brandschone wasmachine.

 5. DEUTEKOM says:

  Mijn vrouw doet de was al ruim 50 jaar, maar gebruikt NOOIT ik herhaal NOOIT die Calgon troep waar zoveel reclame mee wordt gemaakt. In het begin gebruikte zij waspoeder maar al jaren vloeibaar wasmiddel. We zijn nog maar met zijn tweeën en haar moeder heeft het haar vroeger goed geleerd. Wij hebben nooit, ik herhaal nooit problemen met de wasmachine zelf alsook met vreemde luchtjes die rondom de afsluiting zouden ontstaan. Vlgs de reclame zijn het smerige stinkende bonken etc etc, nou bij ons nooit hoor. Ja de deur staat bijna altijd open en dat is het. Het wasbakje schoonmaken geschiedt zo nu en dan, ik mag het zelfs wel eens doen, dus dames zorg gewoon goed voor je machine, eens n keertje extra spoelen en ventileren dan komt het beslist allemaal goed, en die Calgon…….? weg ermee

  1. oosterwijck says:

   Dit hele verhaal over wasmachines schoonmaken, is alleen maar bedoeld om Calgon aan te prijzen. … Wasmachines maak je schoon met soda en/of azijn, indien nodig, maar is zelden nodig. Schoonmaak azijn is niet schadelijk, evenals bakingsoda. Eén onderdeel van het verhaal is waar: meestal wordt er veel te veel wasmiddel gebruikt. Mijn wasmachine Zanussi is nu 22 jaar oud en stinkt nooit, terwijl ik nooit de wasmachine extra spoel. Heel soms, voeg ik een beetje azijn toe, tijdens het wassen. Mijn moeder heeft de laatste 2 wasmachines, ERRES 24 jaar en BAUKNECHT 28 jaar gebruikt (haar eerste wasmachine was een Zanker bovenlader met een losse wringer en losse centrifuge, maar daar heb ik geen gebruiksgegevens over), zonder bijzondere schoonmaakacties. En die wasmachines werden 4x per week gebruikt (groot gezin met veel vieze sport en vieze vrijtijdsbesteding).

   Laat je niet gek maken door Unilever, met die imbeciele reclameboodschappen, die willen alleen maar winst maken. …