waspoeder

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel, wat is beter?

De een verwerkt dagelijks stapels, de ander weet het te beperken tot een paar wasjes per week. Maar hoe dan ook, wassen moeten we allemaal. Om de was schoon en fris te krijgen doen we er wasmiddel bij. Dan rijst de vraag, wat is beter? Vloeibaar, waspoeder of misschien waspods?

Lees het wasetiket

Wie een schone was wil doet er ten eerste goed aan om het etiket van het te wassen product goed te lezen. Daarop staat al aangegeven op welke temperatuur het gewassen mag worden. Staat er op het etiket een driehoek met een kruis erdoor, dan mag het niet gewassen worden met een bleekmiddel. Dat betekent bijvoorbeeld dat het niet gewassen mag worden met een witte waspoeder of wasmiddelen waar bleekmiddel inzit. Kijk ook goed op het etiket op welke temperatuur het kledingstuk gewassen mag worden.

Een schone wasmachine

Voor de wasmachine is het goed om af te wisselen en af en toe een was te draaien van 60 graden of meer. Dat reinigt de wasmachine. Wat wie de machine niet goed reinigt kan op den duur last krijgen van vetluis. Vetluis (wasluis) is niet letterlijk een luis, maar de vettige substantie die in de machine achterblijft door het wassen. Het ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bepaalde bacteriën.

En heeft u last van hard (klakrijk) water? Gebruik dan (vaker) waspoeder. Dat is net is beter tegen de invloed van het water op de was bestand. Gebruik geen azijn of soda om de wasmachine te reinigen. Wasmachinefabrikanten geven aan dat deze middelen de rubbers aantasten. Ga na bij de fabrikant of witgoedzaak, waarmee u het beste uw machine af en toe mee kunt reinigen als u voornamelijk op lage temperaturen wast.

Alle wasmiddelen, vloeibaar of poeder, doen hun werking. Ze reinigen de kleding en geven het een frisse geur. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen vloeibaar wasmiddel:

 • Het is makkelijk in gebruik
 • Het is zeer effectief bij wassen op lage temperaturen
 • Het laat geen vlekken of strepen achter, omdat het goed oplost
 • Het lost het beste op bij een korte was
 • Het tast de kleur van uw kleding minder aan

Nadelen vloeibaar wasmiddel:

 • In verhouding is het duurder in aanschaf
 • U gebruikt snel te veel
 • In sommige gevallen maakt het minder goed schoon
 • Het laat door het wassen op lage temperaturen eerder vetluis achter in de machine wat een voedingsbodem is voor bacteriën

Voordelen waspoeder:

 • Het is goedkoper in de aanschaf
 • De was ruikt doorgaans frisser na het wassen met waspoeder
 • Het is beter voor het milieu, breekt beter af
 • Het is zeer effectief bij wassen op hoge temperaturen

Nadelen waspoeder:

 • Het kan strepen achterlaten op kleding. Lost bij sommige (kortere) programma’s minder goed op
 • Ze bevatten soms meer bleekmiddelen en dat is schadelijk voor de was
 • Er blijven vaak resten waspoeder in de wasmiddellade achter

Waspods

Dan bestaan er ook nog waspods. Deze pods hebben dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel en waspoeder. Het is hooguit ongunstig in de dosering. Heeft u een kleine was, dan moet er toch een hele pod bij. Bewaar ze ook droog, want het folie dat er omheen zit lost op.

Afwisselen

De conclusie is misschien wel dat we het beste kunnen afwisselen. De kleine, gekleurde en fijne wassen draaien met vloeibaar wasmiddel en bijvoorbeeld de handdoeken en het beddengoed met een waspoeder. Dat zijn vaak de wassen die ook op hogere temperaturen worden gedraaid. Dan wordt de was beter schoon en de wasmachine meteen gereinigd. Wilt u precies weten wat er in uw wasmiddel zit? Kijk dan op de website isditproductveilig.nl

(Bron: Consumentenbond/Margriet.nl/Wasmachine.nl)

Geef een reactie

Reacties (9)

  Nelleke reageert says:

  Ik gebruik een vloeibaar wasmiddel maar die bij elke was een klein scheutje witte azijn. Je ontkalkt daarmee meteen de wasmachine. Bovendien als men teveel wasmiddel gebruikt ruikt de was niet fris, door de azijn wordt dit geneutraliseerd. Hoeft niet veel te zijn, een klein scheutje is voldoende.

   MarionC says:

   Welke azijn moet ik dan gebruiken, Nelleke..?

   MarionC says:

   Ach sorry, las het niet goed; de witte azijn dus. ☺️

  Gerard1949 says:

  Geen waspoeder
  Gewoon vlloeibaar van de Lidl.
  Lost beter op.
  Met een schuit azijn.
  Beter dan die Calgon.
  Die de wasmachine verpest.

  Verzorgende030 says:

  Ik gebruik al jaren waspoeder van de Action en een wasverzachter 2/3 en azijn 1/3… (gemixt in fles)
  Ik was zelden Op een (te) lage temperatuur. Volgens de plaatselijke ‘Expert’ kan het dan wel beter zijn voor het milieu, maar niet voor je machine. En elke 5 jr een nieuwe machine is ook niet goed voor het milieu…

  oosterwijck says:

  Gelukkig zijn er veel verstandige reacties van verstandige mensen, die azijn adviseren. Prima. Met azijn is niks mis, het houdt de was zacht, fris en de machine schoon. Ik kan me mateloos ergeren aan de reclame onzin van Calgon, die vroeger leugens verkondigde over kalk oplossen en tegenwoordig nog grotere leugens verkondigd over achterblijvend vuil en vieze luchtjes. … Je moet het wel heel bont maken, als je een wasmachine vuil krijgt. En dan is het alleen maar een kwestie van de filter uitnemen schoonmaken. Het kan géén kwaad om na elke wasdag, even een doekje langs het deurrubber te halen. En zoveel kalkafzetting, als getoond in die reclamespotjes, is ook niet mogelijk. Het kleine beetje water, dat achterblijft in het filter, gaat pas vies ruiken, na wekenlang ongebruikt (bijvoorbeeld na een vakantie). Je hoeft ook nooit warmer te wassen als 40 graden, indien je een beetje azijn toevoegt. Het advies om af en toe eens een hete was (boven de 60 graden) is een goed advies, daarmee los je eventueel vet en zeepresten op. … Het is de hoogste tijd dat misleidende, liegende of bedriegende reclame, verboden wordt. Omdat er altijd minderbegaafde mensen zijn, de alles maar geloven.

  Abbertje says:

  Wat een ongelooflijke domme voorlichting heeft Max van Margriet.nl overgenomen!
  Niets is zuiverder, goedkoper en beter voor het milieu dan AZIJN. Ontkalkers…………….niet gebruiken!!
  Het wordt hoogtijd dat al die chemische middelen van HG uit de handel worden genomen voor een schoner milieu. In het verleden werd er hoofdzakelijk wat soda, groene zeep en vim gebruikt voor het huishoudelijk gebruik (niet voor de was).
  En de was????? Spaar het op als dat kan, en dan met een scheutje azijn en gewoon wat waspoeder.

  Wilma35 says:

  Waarom geen aandacht voor milieuvriendelijke wasmiddelen? Er zijn heel wat merken op de markt die het milieu ontzien. Ik gebruik ze al jaren voor alle schoonmaak- en wasklussen en ze werken prima.

  oosterwijck says:

  Het zou mij niet verbazen, als Omroep Max gesponsord is door Calgon. Een z.g. deskundig advies lijkt geloofwaardiger, als die achterlijke reclamespotjes, met ongeloofwaardige leugens.

  TER OVERTUIGING: Ik heb al 15 jaar een goedkope Zanuzzi wasmachine. Daar zit geen kruimeltje kalk in. En ook geen rioolmodder. Hij stinkt niet. Er zit ook geen vet in de machine/trommel. Het deurrubber is nog als nieuw. En het apparaat wast als een oordeel.