wasmachine

Wat is beter, de deur van de wasmachine open of dicht?

Nadat het wasprogramma klaar is en u de was uit de machine heeft gehaald, bent u waarschijnlijk geneigd om de deur direct weer dicht te doen. Maar is dat wel goed voor de wasmachine? Of is het beter de deur open te laten staan? 

Het is vaak niet zo doordacht, maar velen van ons doen na de was de deur van de wasmachine meteen weer dicht. Zeker als de wasmachine in het zicht staat oogt dat wel zo netjes. Toch kunt u dit beter niet doen.

Vocht een broedplek voor bacteriën

De reden is dat er in de wasmachine na het draaien nog vocht achterblijft. Dit vocht is een broedplek voor bacteriën. En die zijn er al heel snel. Door de deur open te laten kan het vocht de machine uit. Houdt u de deur dicht dan kunnen bacteriën hun gang gaan. Resultaat: een stinkende wasmachine. De bacteriën komen af van de kleding, haren en huidschilfers die mee gewassen worden. Hardnekkig vuil kan zelfs omgezet worden in vetluis. Dit is een reactie van huidschilfers, haren en (lichaams)vetten op zeep, het wasmiddel.

Zet de deur na het wassen dus altijd open. Staat de machine in een vochtige ruimte zoals de badkamer, zet dan eventueel het zeepbakje open. Dan kan de machine het vocht nog sneller kwijt.

wasmachine
Lees ook: Wassen in een schone wasmachine? Kijk dan eens achter dit klepje

Stinkende wasmachine

Om een stinkende wasmachine te voorkomen is het dus goed om de deur na een wasbeurt open te laten staan. Vetluis ontstaat onder andere door de lage temperaturen waarop we tegenwoordig wassen. Om een stinkende wasmachine weer schoon en fris te krijgen en om vetluis te verwijderen is een kookwas de oplossing. Laat de machine een volprogramma draaien op een kookwas. Liefst op 90 graden, maar minimaal op 75 graden. Dat dood de bacteriën. Beddengoed en handdoeken kunt u prima op hoge temperaturen wassen. Dus u draait de was dan niet voor niets. En wees zuinig met wasmiddel. U heeft vaak veel minder nodig dan u denkt.

wasmachine
Lees ook: Hoe zit het? Waarom klopt de tijd van de wasmachine vaak niet?

Hang de was altijd uit

Heeft u een was gedraaid maar geen tijd om hem uit te hangen? Doe dan toch de deur open. Een volle wasmachine met een dichte deur die een paar uur dicht blijft, kunt u vaak weer opnieuw wassen. Bacteriën zijn er dol op. Het beste is een was te draaien als u weet dat u daarna de was uit kunt hangen. Veel machine zijn tegenwoordig zelfs te programmeren. Maar heeft u dus geen tijd, doe dan in ieder geval de deur open zodat het vocht er zoveel mogelijk uit kan.

(Bron: RTL Nieuws, Radar, Margriet, archief)

Geef een antwoord

Reacties (7)

 1. RABE says:

  Na de was doe ik een oud washandje in de deurring. Dit absorbeert rustig het vocht dat achterblijft. Na een half uurtje haal ik het washandje weg en hang het over de rand van de wasmand. Nooit een stinkende machine.

 2. Merle Sofie says:

  Na het wassen de rubber ring in de deur goed drogen, de deur nog een half uurtje open laten, dan is het altijd goed!

 3. Maus says:

  Ik heb een bovenlader , en houdt de klep sowieso open na het wassen. Wat mij opvalt is dat wanneer ik na het wassen de deksel opendoe, er best wat water weer in de machine loopt. Dat valt natuurlijk allemaal weer in de machine terug. Soms ruikt de was ook niet lekker, en ook dat het al gebeurde nadat ik na een kwartier ofzo de was eruit wilde halen. Wat kan ik hier aan doen , en is dit wel normaal?
  Gr. Maus.

 4. Dirck says:

  Welk merk?
  Mijn Miele met stevig rubber kan prima dicht, zachtere zou ik wel open laten.

  Maar ook water zal bij de pomp onderin altijd achter blijven…
  ik heb altijd een kiertje voor nadrogen maar niet elke machine is hetzelfde.

  Een bovenlader, nu erg zeldzaam geworden is prima wegleg van andere zooi… dus zelden dat die open bleef!

  Wel is na afloop eerst haren en vocht weghalen van rubberrand + glazen deurtje handiger dan alle kleding met uitladen over de rand eruit te trekken!

  En er zijn links en rechts draaiende en hoe kom dat bij jou thuis het beste uit?

 5. Poesrosa says:

  Altijd de deur open laten na de was.
  Eens per maand of minder de witte was op 90 graden wassen. Verder gebruik ik ouderwets waspoeder van merk Jumbo, AH. Voor de fijne was Dreft of Robijn waspoeder. Toen ik deze wasmachine een jaar geleden bezorgd werf en de oude defecte machine van 17 jaar oud, zei de bezorger/monteur van Expert dat hij kon zien dat ik waspoeder gebruik. Is veel beter dan.vloeibare wasmiddel.
  Vloeibare wasmiddel onnodig duur, voor paar euro waspoeder.

 6. madeliev says:

  De rubberen ring in de wasmachine zijn bij alle wasmachinemerk hetzelfde type. Er is beslist geen verschil tussen bijv. een Miele of een Bosch rubberen ring of bij welk merk dan ook. Er is maar één soort ring.

 7. Hyacinthe says:

  Ik maak de rubberen ring droog , de deur staat altijd open .Ik gebruik waspoeder voor de witte was van de Jumbo ,bonte was doe ik met vloeibare en altijd een scheutje gewone azijn erbij bij de wasbeurten.