wasmachine

Wat is beter, de deur van de wasmachine open of dicht?

Nadat het wasprogramma klaar is en u de was uit de machine heeft gehaald, bent u waarschijnlijk geneigd om de deur direct weer dicht te doen. Maar is dat wel goed voor de wasmachine? Of is het beter de deur open te laten staan? 

Het is vaak niet zo doordacht, maar velen van ons doen na de was de deur van de wasmachine meteen weer dicht. Zeker als de wasmachine in het zicht staat oogt dat wel zo netjes. Toch kunt u dit beter niet doen.

Vocht een broedplek voor bacteriën

De reden is dat er in de wasmachine na het draaien nog vocht achterblijft. Dit vocht is een broedplek voor bacteriën. En die zijn er al heel snel. Door de deur open te laten kan het vocht de machine uit. Houdt u de deur dicht dan kunnen bacteriën hun gang gaan. Resultaat: een stinkende wasmachine. De bacteriën komen af van de kleding, haren en huidschilfers die mee gewassen worden. Hardnekkig vuil kan zelfs omgezet worden in vetluis. Dit is een reactie van huidschilfers, haren en (lichaams)vetten op zeep, het wasmiddel.

Zet de deur na het wassen dus altijd open. Staat de machine in een vochtige ruimte zoals de badkamer, zet dan eventueel het zeepbakje open. Dan kan de machine het vocht nog sneller kwijt.

wasmachine
Lees ook: Wassen in een schone wasmachine? Kijk dan eens achter dit klepje

Stinkende wasmachine

Om een stinkende wasmachine te voorkomen is het dus goed om de deur na een wasbeurt open te laten staan. Vetluis ontstaat onder andere door de lage temperaturen waarop we tegenwoordig wassen. Om een stinkende wasmachine weer schoon en fris te krijgen en om vetluis te verwijderen is een kookwas de oplossing. Laat de machine een volprogramma draaien op een kookwas. Liefst op 90 graden, maar minimaal op 75 graden. Dat dood de bacteriën. Beddengoed en handdoeken kunt u prima op hoge temperaturen wassen. Dus u draait de was dan niet voor niets. En wees zuinig met wasmiddel. U heeft vaak veel minder nodig dan u denkt.

wasmachine
Lees ook: Hoe zit het? Waarom klopt de tijd van de wasmachine vaak niet?

Hang de was altijd uit

Heeft u een was gedraaid maar geen tijd om hem uit te hangen? Doe dan toch de deur open. Een volle wasmachine met een dichte deur die een paar uur dicht blijft, kunt u vaak weer opnieuw wassen. Bacteriën zijn er dol op. Het beste is een was te draaien als u weet dat u daarna de was uit kunt hangen. Veel machine zijn tegenwoordig zelfs te programmeren. Maar heeft u dus geen tijd, doe dan in ieder geval de deur open zodat het vocht er zoveel mogelijk uit kan.

(Bron: RTL Nieuws, Radar, Margriet, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. RABE says:

    Na de was doe ik een oud washandje in de deurring. Dit absorbeert rustig het vocht dat achterblijft. Na een half uurtje haal ik het washandje weg en hang het over de rand van de wasmand. Nooit een stinkende machine.

  2. Merle Sofie says:

    Na het wassen de rubber ring in de deur goed drogen, de deur nog een half uurtje open laten, dan is het altijd goed!