Wasstrips of wasmiddeldoekjes.

Wat zijn wasstrips of wasmiddeldoekjes en hoe gebruikt u ze?

Wie voor het schap met wasmiddel in de supermarkt staat, heeft een enorme keuze. Naast alle verschillende (huis)merken, zijn er ook diverse soorten. Waspoeder, vloeibaar wasmiddel, pods en natuurlijke materialen. En daar is nu nog iets bij gekomen: wasstrips of wasmiddeldoekjes. We leggen uit wat het is en hoe u ze gebruikt.

Wat zijn wasstrips of wasmiddeldoekjes?

Als we het hebben over wasstrips, is dat hetzelfde als wasmiddeldoekjes. Er gaan 2 benamingen rond. Het zijn doekjes die de was schoonmaken. U hoeft dan geen ander wasmiddel te gebruiken. De strip of het doekje is het wasmiddel namelijk. Leg het onderin de trommel, met het wasgoed erbovenop. Bij de meeste merken lost het doekje op in water. Bij een paar merken blijft het doekje compleet en moet u deze zelf weggooien na gebruik.

wasmiddel
Lees ook: Is het echt nodig om voor elke was een ander wasmiddel te gebruiken?

Minder schadelijke stoffen?

Een aantal merken die deze doekjes verkoopt, beweert dat er minder schadelijke stoffen in wasstrips zitten, dan in andere wasmiddelen. Maar het is onduidelijk of dit ook echt zo is. Volgens de website Waarzitwatin van de Rijksoverheid zit in wasmiddel wasactieve stoffen zoals zeep, maar ook enzymen, conserveermiddelen, parfum en waterontharders. Bij normaal gebruik is dit veilig, al kunnen sommige mensen wel allergisch zijn voor bepaalde stoffen in het wasmiddel.

Voordelen van de doekjes

De wasstrips zitten in een kartonnen verpakking. Dit zorgt voor minder plastic afval. Ook zijn de verpakkingen kleiner en veel lichter. Dit scheelt een hoop sjouwen en ruimte in de kast.  De verschillende merken die nu verkrijgbaar zijn, zeggen dat het ook beter doseren is met de wasmiddeldoekjes. U kunt ze namelijk kleiner scheuren als dat nodig is. Voor een normale was is 1 strip voldoende.

wasmiddel
Lees ook: Hoeveel wasmiddel heeft u nu écht (niet) nodig?

Nadelen van wasstrips

De prijs van de doekjes ligt nu nog per wasbeurt wat hoger dan poeder of vloeibaar wasmiddel. Dat komt deels doordat het nog relatief nieuw op de markt is. Langzaam bieden de grote merken ook de wasstrips aan. Daarnaast werken niet alle doekjes naar behoren. De Consumentenbond heeft 2 merken getest en beiden maakten de was niet schoon zoals beloofd is. Zo gaan de vlekken niet uit de kleding en lopen de kleuren bij een bonte was over in elkaar. Een witte was is na 2 wasbeurten al grauw geworden.

(Bron: Libelle, Consumentenbond, Waarzitwatin, Cleanipedia. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Arlene says:

    Ik gebruik de doekjes al een tijd een dik jaar zag een reclame voorbij komen. ik vind het prima schoonwassen zowel kleur als wit ik scheid de was altijd. Vlekken zoals kleine vetvlekjes gaan er goed uit. Ik vind het nog wel duur maar dat komt hoop ik wel een keer goed de voordelen zijn minder verpakking enz. Ik weet niet hoe het is met kinderkleding dat is veel vaker meer vuil……..