Azijn in de wasmachine

Azijn in de wasmachine, deze voor- en nadelen heeft dat

Veel mensen voegen azijn toe tijdens het wassen van de was in de wasmachine. Het zorgt ervoor dat onfrisse geurtjes verdwijnen, de was lekker zacht wordt en dat kalk minder kans maakt. Buiten die voordelen heeft azijn echter ook nadelen. Is het daarom wel een goed idee om het te gebruiken?

Voordelen van azijn in de wasmachine

Azijn maakt het water zachter en het verwijdert zeepresten. Hierdoor zorgt het ervoor dat een wasmachine die stinkt weer fris gaat ruiken. Maar het zorgt er ook voor dat de was zachter uit de wasmachine komt. Bovendien verwijdert het kalk uit het water, wat de levensduur van de wasmachine gunstig beïnvloedt. Al is de waterhardheid in Nederland niet zo hoog, dat dit snel voor problemen zorgt.

handdoeken
Lees ook: Met deze tips komen uw handdoeken vanaf nu altijd zacht uit de wasmachine

Nadelen van azijn in de wasmachine

Door regelmatig azijn te gebruiken tijdens het wassen, slijten bepaalde onderdelen van de wasmachine eerder. De bijtende stoffen in azijn zorgen er onder andere voor dat de rubbers uitdrogen. Op den duur kunnen daar lekkages door ontstaan. Daarnaast tast azijn blinkend staal en aluminium aan, wat dus beschadigt wanneer je het vaker in de wasmachine gebruikt. Tegenover Nu.nl benadrukt de Consumentenbond nog dat het goed is om te controleren of de garantie van de wasmachine niet vervalt wanneer u azijn gebruikt. Ook is azijn niet geschikt voor alle soorten vlekken, dus dan moet er een ander wasmiddel naast gebruikt worden.

azijn
Lees ook: Hier kunt u de verschillende azijnsoorten voor gebruiken

Conclusie: gebruik azijn met mate

Te vaak azijn gebruiken is op de langere termijn dus niet goed voor de wasmachine. Het tast wasmachineonderdelen, zoals de rubbers, aan. Ook maakt azijn niet alle soorten vlekken schoon. Gebruik het dus zeker niet bij elke wasbeurt, maar liever maximaal 1 keer per maand. En gebruik ook altijd natuurazijn en geen schoonmaakazijn, want dat is milder. Wilt u de wasmachine een opknapbeurt geven, zonder dat u daar azijn voor gebruikt, dan kunt u hem ook 1 keer in de maand op een programma van 90 graden laten draaien. In een eerder artikel geven we meer tips om van een stinkende wasmachine af te komen.

Ook kan het helpen om af te wisselen met waspoeder en vloeibaar wasmiddel en om van beide zeker niet te grote hoeveelheden te gebruiken, om wasluis te voorkomen.

(Bron: Nu.nl, Cleanipedia, Consumentenbond, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (5)

 1. Ella55 says:

  Ik heb een tijdje azijn gebruikt. gewone wasverzachter is vet en maakt de machine juist vuil, is bovendien slecht voor het milieu!! nu gebruik ik wasverzachter die biologisch is (Sonett), die bevalt mij heel goed en die neemt ook nog overmatig geurtjes weg.
  Tegenwoordig is alles geparfumeerd, jijzelf, je kleding en je huis. Zelf hou ik daar niet van, huis veel luchten en kleding die neutraal fris ruikt, dat vind ik lekker. groetjes van Ella

 2. Marcel23 says:

  Ik heb gelezen dat je de wasmachine het beste kan laten draaien op 90 gr. met een vaatwastablet klopt dit?

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Marcel23, bedankt voor uw reactie. Het is inderdaad goed om de wasmachine zeker 1 keer per maand op 90 graden te laten draaien. De tip van het vaatwastablet zijn wij niet bekend mee. In een eerder artikel raden we een kopje soda (geen bakingsoda) of natuurazijn aan. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

 3. Joyofatoy says:

  Biologische azijn gebruik ik regelmatig in het wasverzachterbakje – wordt de was zachter van.
  Dus niet om mee te wassen!
  Vraag! Tip!
  Ik vul (verdund) ook het glans spoel bakje van de vaatwasser ermee, met een prachtig glanzende vaat als resultaat! Aan te bevelen of af te raden?

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Joyofatoy, bedankt voor uw reactie. Wat wij hier over kunnen vinden, is dat azijn ook in de vaatwasser meerdere voordelen heeft. Ook in dit geval is het verstandig om het alleen als onderhoud te gebruiken en dus niet met elke wasbeurt. Overigens lazen wij ook nog de tip om de azijn niet in het spoelbakje te doen, maar rechtstreeks in een bakje in de lege vaatwasser te plaatsen. Dit zodat het meteen goed verspreid wordt. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag