najaarsklussen

De tuin in de herfst, deze 11 najaarsklussen kunnen nu (nog) gebeuren

Al aan het begin van de herfst is duidelijk te merken dat de tuin zich opmaakt voor een nieuwe fase. De bloei en groei verminderen of komen helemaal tot stilstand en de 1e blaadjes vallen. Het is ook de tijd voor een aantal specifieke najaarsklussen. Zoals het delen en verplanten van tuinplanten en het naar binnen halen van kwetsbare planten. We zetten op een rij welke klussen er nu nog kunnen of moeten gebeuren.

Nieuwe planten aanplanten

Het najaar is de ideale tijd voor het aanplanten van nieuwe planten in de tuin. De omstandigheden zijn dan namelijk gunstiger dan in het voorjaar of de zomer. Er is meer vocht beschikbaar, terwijl de bodem meestal nog warm is. Zo kunnen de wortels goed aanslaan. Een ander voordeel van deze najaarsklus is dat nu goed te zien is waar er plek is en waar juist niet. In een eerder artikel geven we tips voor het aanplanten van onder andere vaste planten en rozen.

(Vaste) planten vermeerderen

Door in de nazomer stekken van tuinplanten te nemen, creëert u nieuwe planten, waar u het jaar erop weer van kunt genieten. We beschrijven welke planten er zoal voor geschikt zijn en hoe u te werk moet gaan. Vaste planten kunt u daarnaast ook scheuren of zaaien. In een eerder artikel vertellen we hoe u dat kunt doen.

Snoeien

De meeste planten worden op een ander moment in het jaar gesnoeid. In het geval van kwetsbare planten kan in het najaar snoeien er zelfs voor zorgen dat ze in de winter eerder bevriezen. Toch zijn er nog wel enkele snoeiklussen. Zo kunt u vroeg in de herfst eventuele uitstekende takken van de beukenhaag nog wegknippen. Als het nodig is, kunnen daarnaast notenbomen, de kastanje en de plataan nog gesnoeid worden. Ook sommige coniferensoorten kunt u later in het jaar nog snoeien.

Planten opfrissen en herfstdecoraties toevoegen

Door uitgebloeide bloemen te verwijderen en verdorde bladeren af te knippen, geeft u uw tuin een opfrisser en sommige planten bloeien dan zelfs weer wat langer door. Wees echter ook weer niet te netjes met deze najaarsklus, want sommige uitgebloeide bloemen geven juist een prachtig wintersilhouet of worden als voedsel gebruikt door het dierenleven in de tuin. Door op wat kalere plekken een aantal herfstbloeiers (in potten) neer te zetten zorgt u er ook voor dat de tuin meteen weer een stuk fleuriger oogt. Of ga aan de slag met herfstdecoraties met pompoen. We hebben daar leuke tips voor.

pompoen plantenpot

Gazon voorbereiden op de winter

Tijdens het najaar is het goed nog wat extra onderhoud te verrichten aan het gazon. Zo is uw grasveld sterk en winterklaar voor de koude periode zich aandient. We vertellen tot wanneer u moet doorgaan met maaien, of u nog moet mesten en hoe u het gras in een betere conditie krijgt.

klusjes
Lees ook: Klusjes die u het beste kunt doen in de herfst

Bollen planten

Eén van de leukere najaarsklussen is het planten van voorjaarsbollen. Die kunnen in het najaar vanaf half september tot december geplant worden. Des te eerder u ze plant, des te eerder ze het jaar erop zullen bloeien. Vroegbloeiers, zoals het sneeuwklokje, kunnen in januari al voor kleur in de tuin zorgen en (late) tulpen trekken dit tot wel ver in mei door. Het beste is de bollen te planten voor de 1e nachtvorst en wanneer het niet al te nat is buiten. In een eerder artikel geven we tips voor de aanplant van bollen en zetten we 6 mooie opties op een rij.

Fritillaria imperialis

Najaarsklussen in de moestuin

Het leuke van een moestuin is dat er ook in de herfst nog een hele hoop mogelijk is. Daarbij kunt u denken aan groenten die u tijdens de herfst kunt oogsten, maar ook voorbereidingen voor het jaar erop, zodat u zich daar alvast op kunt verheugen. Zo kunt u bijvoorbeeld nog tot en met november knoflook en sjalotten planten.

Bestrating en tuinmeubilair winterklaar maken

Ook al is een zomer nog zo droog geweest, er volgt vaak een natter najaar op. Dan kan er groene aanslag of mos in de tuin opduiken. Oppervlakken waar u overheen loopt, kunnen dan spekglad worden. We geven tips om dit op een duurzame manier te verwijderen. Daarnaast wordt tuinmeubilair er niet beter op, wanneer er veel regen en blaadjes vallen. We vertellen hoe u het goed kunt schoonmaken en opbergen voor de winter.

Blaadjes (wel of niet) verwijderen

In een boomrijke omgeving kan er veel blad in een tuin vallen. Het heeft voordelen om dit op sommige plekken te laten liggen, maar op andere plekken kan het ervoor zorgen dat het erg glad wordt, of dat het groen eronder verstikt. We vertellen waar u het beste wel en niet afgevallen blad kunt verwijderen en hoe u dat het beste kunt doen. Ook gaan we in op het voordeel van bladzuigers ten opzichte van bladblazers.

Paddenstoelen (wel of niet) verwijderen?

Ook in het geval van paddenstoelen in de tuin is het zeker niet altijd nodig die te verwijderen. Ze zijn namelijk vaak zelfs nuttig. Maar er zijn wel uitzonderingen, zoals in het geval van heksenkringen of stinkzwammen.

paddenstoelen

(Kuip)planten overwinteren

Kwetsbare planten, die de zomer buiten doorgebracht hebben, moeten tijdig weer naar binnen. In een eerder artikel vertellen we wanneer kuipplanten naar binnen moeten en geven we tips voor het overwinteren. Dahliabollen kunnen over het algemeen in de grond blijven tot de 1e nachtvorsten. We vertellen hoe u daarna voor het overwinteren van de knollen te werk moet gaan. Al zijn er al tuiniers die het erop wagen ze tijdens de winter te laten zitten.

(Bron: archief, RTL Nieuws, Tuinen.nl, Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie