Tuinmeubilair

Tuinmeubilair winterklaar maken doet u zo

In het najaar valt er veel regen, waaien de bladeren door de tuin en is de kans op vorst groter. De natte bladeren en hoopjes sneeuw kunnen veel schade aanrichten aan het tuinmeubilair. Om de meubels het volgende seizoen weer als nieuw te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat ze goed worden schoongemaakt en opgeborgen. Hieronder leest u hoe u dat het beste kan doen.

Levensduur verlengen

Tegenwoordig is het meeste tuinmeubilair zo gemaakt dat ze veel weersinvloeden kunnen weerstaan. Om de levensduur te verlengen, wordt er toch geadviseerd ze regelmatig te reinigen. Elk meubel heeft zijn eigen schoonmaakbehandeling. Lees daarom voor u aan de slag gaat de productinformatie goed door.

Tuinmeubilair schoonmaken

Wanneer u aan de schoonmaakklus begint, kunt u het beste beginnen met het meubel waar u het langst mee bezig bent. Zo heeft een houten tafel bijvoorbeeld een houtreiniging nodig, die een tijdje moet intrekken. U kunt dan in de tussentijd verder gaan met de andere meubels. Afhankelijk van het materiaal kunt u de meeste voorwerpen met een sopje van schoonmaakazijn en water schoonmaken. Er zijn hiervoor ook speciale reinigers op de markt. Het is belangrijk dat u na het schoonmaken de voorwerpen goed droogt. Hiermee voorkomt u de kans op schimmel en vorming van groene aanslag.

schoonmaken
Lees ook: Geen fan van schoonmaken? Deze klussen hoeven maar 1 keer per jaar

Opbergen en beschermen

Is het tuinmeubilair helemaal schoon? Dan kunt u het opbergen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. De beste manier is de meubels verplaatsen naar de garage of de schuur. Hier staan ze droog en beschermd tegen de vorst. Heeft u geen schuur of garage? Er bestaan opberg- of beschermhoezen voor bijvoorbeeld uw lounge set of buitentafel. Houd er wel rekening mee dat de hoezen nooit helemaal waterdicht zijn. Bij houten meubels is het namelijk belangrijk dat ze kunnen ademen, rits daarom de hoes niet helemaal dicht. Maak in het midden van de beschermhoes een hoog punt, zodat het water goed kan weglopen en het niet op de hoes blijft liggen.

Kussens en hoezen

Waarschijnlijk heeft u de tuinkussens al lang weer opgeborgen. Toch is het, voor de winter begint, handig nog even naar de opbergplek van de kussen te kijken. Laat ze bijvoorbeeld niet op de meubels onder de beschermhoes liggen. Om te voorkomen dat er (schimmel)vlekken ontstaan, kunt u de kussen het beste waterdicht opbergen. Dit kan in de daarvoor gemaakte beschermhoezen of boxen. U kunt ze dan met een gerust hart in de schuur of garage bewaren. Nog beter is een plek in huis waar geen vocht bij kan komen. Bijvoorbeeld op zolder, bovenop een kast of onder uw bed.

tuinkussens
Lees ook: Tips om tuinkussens schoon te maken én te houden

(Bron: rtlnieuws, Libelle, tipsenweetjes.nl)

Geef een reactie