plataan

Het is tijd de plataan te snoeien, maar pas op voor irriterend stof

De plataan (Platanus x acerifolia) is al lang niet meer voorbehouden aan de landen rondom de Middellandse zee. Ook in Nederland doet hij het goed en siert hij menig tuin. Om zijn mooie vorm te behouden wordt hij over het algemeen 2 keer per jaar gesnoeid. De zomer- en wintersnoei. Dat laatste kan in de periode oktober – maart. Houd echter wel rekening met het stof dat hierbij vrij komt, want dat kan flink irriterend werken.

Allergische reactie

Wie er gevoelig voor is, kan flink last krijgen van het stof dat vrijkomt van de bladeren van een plataan. Vooral tijdens het snoeien is de kans hierop groot. De stof van de viltige beharing van de bladeren kan allergische reacties veroorzaken als jeukende ogen, hoesten, niezen en jeuk in de keel. Ook kunnen er huidreacties optreden, waarbij de huid rood en geïrriteerd wordt en behoorlijk kan jeuken. Daarnaast komen braken en andere klachten voor en kunnen de klachten verergeren naarmate de blootstelling aan de stof toeneemt.

Snoeien tegen schimmelziektes

De plataan kan te maken krijgen met bladvlekkenziekte, veroorzaakt door een schimmel. Hierbij verschrompelt het blad aan het uiteinde van de tak. Het wegknippen van de aangetaste bladeren en takken kan dit verhelpen. Haal in de herfst ook het afgevallen blad weg. De schimmel overleeft de winter namelijk anders op het aangetaste blad en zorgt het jaar erop dan opnieuw voor problemen. Oudere platanen kunnen daarnaast aangetast worden door de schimmel Massaria. Ook deze schimmel kan het beste bestreden worden door aangetaste takken te verwijderen.

Allergische reactie voorkomen

Niet iedereen reageert (even sterk) op het stof dat vrijkomt van de haartjes van de plataan. Ook speelt het weer een grote rol in de mate van irritatie. Om hinder zoveel mogelijk te beperken doet u er goed aan alleen te snoeien bij vochtige omstandigheden. Net na een regenbui bijvoorbeeld of ’s ochtends vroeg, als de bladeren nog nat zijn door de dauw. In dat geval blijft de irriterende stof/de haartjes namelijk aan het blad geplakt. De boom nat sproeien heeft hetzelfde effect. Wilt u nog minder risico nemen, wacht dan tot in het najaar het blad van de boom is gevallen.

plataan

Extra voorzorgsmaatregelen

Bescherm uw huid, ogen, neus en mond tijdens het snoeien. Draag daarvoor bedekkende kleding en handschoenen. Een mondkapje en veiligheidsbril beschermen daarnaast de ogen, neus en mond.

Wat te doen bij klachten?

Meestal nemen de klachten snel af als u niet meer aan het stof wordt blootgesteld. Zorg als er een allergische reactie optreedt dus dat u verder uit de buurt van de boom en snoeisel blijft. Bij jeuk aan de ogen doet u er goed aan niet te wrijven, dit verergert de klachten namelijk. Een nat washandje of een koud kompres kan verlichting brengen. Bij jeuk in de keel is het raadzaam water te drinken.

Naast de plataan kunnen meer bomen en struiken allergische reacties veroorzaken. Dit is onder andere het geval bij de Viburnum rhytidophyllum (sneeuwbal), Hedera (klimop), coniferen (vooral de Juniperus) en Taxussoorten. Ook bij het snoeien van deze soorten kunt u dus het beste voorzorgsmaatregelen nemen.

(Bron: icpgroen.nl, Boomzorg, Intratuin, InfoNu.nl, Hovenier.nl)

Geef een antwoord