herfstdecoraties

Herfstdecoraties met pompoen: ideeën voor binnen en buiten en tips voor het uithollen

Met pompoen kunt u alle kanten op. In deze tijd van het jaar zijn de vruchten volop te koop als voedingsmiddel, maar ze kunnen ook voor allerlei herfstdecoraties gebruikt worden. Wij zetten ideeën voor binnen en buiten op een rij en hebben tips voor het uithollen.

Pompoen uithollen

Het uithollen van een pompoen is best een klus, maar het is belangrijk dat dit goed gebeurt, om snel rotten of schimmelen te voorkomen. Er zijn tegenwoordig ook speciale uithol-setjes te koop, maar met uw eigen bestek komt u waarschijnlijk een heel eind. Snijd allereerst het deksel van de pompoen met een scherp mes en lepel, bijvoorbeeld met een eetlepel of ijsschep, de vrucht helemaal leeg. Des te schoner de pompoen aan de binnenkant is, des te langer is hij houdbaar. Spoel hem daarom ook goed na met water, met een scheutje azijn erin. Wilt u de deksel ook gebruiken, maak deze dan op dezelfde manier schoon. Laat de pompoen vervolgens goed drogen voor u er verder mee aan de slag gaat. Wilt u een gezicht maken, teken dan eerst met een stift af waar de ogen, mond en eventuele neus moeten komen en snijd die er met een kleiner, scherp mes voorzichtig uit. Druk hierbij niet te hard op de pompoen, want dan kan die breken.

pompoen uithollen

Houdbaarheid

Een ongesneden pompoen kan op een koele plaats enkele maanden goed blijven. Deze periode is korter als hij veel in de regen staat. In een warm vertrek, zoals in huis bederft hij ook een stuk sneller. Dat geldt ook voor uitgeholde pompoenen, die zijn maar beperkt houdbaar, zeker wanneer ze op een warme plek staan.

Pompoen-arrangement

Met verse en onbewerkte pompoenen in verschillende maten tovert u eenvoudig een mooi herfstarrangement bij elkaar. Deze kunt u zowel binnen als buiten plaatsen. Plaats ze binnen niet op een delicate ondergrond, zoals kwetsbaar hout. Maar leg ze dan bijvoorbeeld in een schaal of op een placemat.

Pompoen-arrangement pompoen schaal

Krans

Versier (een kant en klare) krans van bijvoorbeeld riet of (dennen)takken met mini-pompoenen en andere herfstversieringen, zoals afgevallen blad. U kunt de decoraties erop lijmen of met draad aan de krans bevestigen.
pompoen krans pompoen krans

Kaars

Hol de pompoen uit en plaats er een waxinelichtje in. De pompoen moet hoog genoeg zijn om het vlammetje en de er vanaf komende hitte de ruimte te bieden. Als u de deksel erop terug wilt plaatsen, dan kunt u daar het beste een gaatje in maken, dat dient als schoorsteen. Zet de pompoen voor de zekerheid op een brandveilige plek en houd in de gaten of alles goed gaat. Liever niet met vuur aan de gang? Kies dan voor ledlichtjes op batterijen.

verlichting

Vaas

Een uitgeholde pompoen kan prima enige tijd als vaas dienen. Hol de vrucht hiervoor uit, spoel hem na en laat hem goed drogen. Bedek de binnenkant vervolgens met huishoudfolie als u er verse bloemen in wilt gebruiken of zet er een stuk steekschuim in als u er droogbloemen in verwerkt. In eerdere artikelen vertellen we welke snijbloemen het langst staan en hoe u zelf droogbloemen maakt.

pompoen vaas

Plantenpot

In plaats van bloemen kunt u ook tijdelijk plantjes in de pompoen zetten. Liefst planten die niet zoveel water nodig hebben, zoals vetplantjes. U kunt de pot verder aankleden met bijvoorbeeld gedroogd mos en herfstdecoraties als dennenappels en beukennootjes.

pompoen plantenpot

Gezichtjes

Pompoenen kunnen van allerlei uitdrukkingen voorzien worden, door ze al dan niet van gemene (Halloween) of vrolijke ogen en monden te voorzien. In plaats van een pompoen uithollen en er ogen en een mond uit te kerven, kunt u die ook uit papier knippen en erop plakken. Zorg dan wel dat de pompoen niet in de regen staat.
pompoen gezichten pompoen gezichten

Lees ook: de pompoen: meer dan een versiering voor Halloween.
Zijn alle pompoenen eetbaar?
Koken met pompoen en andere lekkere herfstgroenten van dit moment.

(Bron: Tuinadvies.nl, Intratuin, Christmaholic, verseoogst.nl, Landidee, Roomed, archief)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    voedsel misbruiken voor decoratie en Halloween is minachting voor de planeet en de natuur. Stop met dit misplaatst gedrag en herkrijg respect terug voor voedingsmiddelen.

      MAX Vandaag says:

      Beste oosterwijck, bedankt voor uw reactie. Niet alle pompoenen zijn even geschikt voor consumptie. De voor herfstdecoraties veelgebruikte gewone pompoen kan op zich wel gegeten worden, maar over het algemeen liggen er andere soorten in de schappen, die geschikter zijn.