bladzuigers

Het voordeel van bladzuigers ten opzichte van bladblazers: bladcompost

Afgevallen blad wordt vaak verwijderd met bladblazers, maar bladzuigers gebruiken heeft een groot voordeel. Het is minder slecht voor het milieu en u houdt er kostbare bladcompost aan over.

Nadelen bladblazers

Vooropgesteld, op sommige plekken is het sowieso beter afgevallen blad gewoon te laten liggen. Dat is echter niet op alle plekken wenselijk. Op de stoep kunnen samengekoekte blaadjes spekglad worden en op een gazon verstikt het gras erdoor. Dus het is onvermijdelijk om op sommige plekken het blad te lijf te gaan. De bladblazer is daar alleen geen verantwoorde keuze voor. Het gaat gepaard met flink wat lawaai en de uitstoot van veel blazers is bovendien behoorlijk vervuilend. Een exemplaar op batterij of elektriciteit is dan een milieubewustere keuze, maar ook dan betekent het op deze manier weghalen van het blad een verschraling van de natuur. Blad is namelijk geen afval, maar belangrijk voor de bodem en de biodiversiteit.

compost
Lees ook: Zelf compost maken met groente- fruit- en tuinafval

Voordelen bladzuigers

Een bladzuiger op batterij of elektriciteit heeft ten 1e het voordeel dat er geen schadelijke uitstoot bij komt kijken. Daarnaast komt het opgeblazen blad in een opvangzak terecht, waarna u het kunt hergebruiken. Sommige bestaande bladblazers hebben al een zuig- en opvangstand. Zet u de machine in deze stand, dan wordt het blad opgezogen en soms direct ook kleiner gehakseld.

potgrond met turf
Lees ook: Hoe u potgrond met turf kunt vervangen door milieuvriendelijkere opties

Bladcompost

Het opgevangen blad kunt u veranderen in bladcompost. Doe het hiervoor bijvoorbeeld in een plastic zak met een paar gaten en maak het goed nat. Leg het vervolgens tot het voorjaar in een hoekje van de tuin. Dan heeft u mooie bladcompost die direct is aan te brengen op de tuinbodem. Rijk aan nuttige schimmels en bacteriën die nodig zijn voor een gezond bodemleven. Dat is niet alleen goed voor uw planten en de bodem, het werkt ook nog eens effectief tegen onkruid. Ook zonder bladzuigers is het natuurlijk mogelijk om bladcompost te maken. Verzamel het afgevallen blad dan bijvoorbeeld met een hark en maak het handmatig wat fijner voordat u het in een plastic zak tot het voorjaar bewaart.

(Bron: ANP, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. efbuijinck says:

    Jammer dat u in het artikel niet rept over hoe verwoestend de bladzuigers en blazers zijn voor alle dieren die tussen de bladeren leven. Deze zijn ook zeer belangrijk voor een goed bodemleven en zijn kostbaar voer voor vogels. In sommige staten van de V.S. zijn bladblazers zelfs al verboden.

  2. Riny6 says:

    ik ruimde afgevallen bladeren op met mijn gazonmaaier.Voordeel bladeren worden gemalen samen met gras. Dit goedje strooi ik in de tuin rond de prei en rode kool,kan ik er in de winter tijdens vorst altijd bij. Wortelen en rode bieten doe ik in emmers met zand en een deksel er op,anders worden ze opgegeten door de muizen. Ook daar zet ik een flinke laag van bladmengsel overheen.