budgettuineren

Budgettuinieren, zo kunt u geld besparen in uw tuin

Een tuin maakt gelukkig en erin werken is gezond. Een goede reden om er veel tijd aan te besteden. Maar tuinieren kost geld. Wij geven tips voor budgettuineren, zodat u minder kwijt bent aan uw tuin.

Planten op de groei kopen

Bij tuincentra en kwekerijen zijn planten en bomen vaak in verschillende formaten te koop. Des te groter ze zijn, des te hoger is het prijskaartje. Veel groen groeit in een seizoen of enkele jaren tijd goed door, dus het loont om de planten op de groei te kopen. En dus voor kleinere exemplaren te kiezen. Vaste planten kunt u bijvoorbeeld vroeg in het jaar al kopen, terwijl ze nog niet in bloei staan. Dat is vele malen voordeliger dan te wachten tot ze enkele maanden later verkocht worden, terwijl ze in vol ornaat zijn. Die planten hebben meer verzorging gehad en vallen daarmee duurder uit.

Zaaien en vermeerderen

Een goede manier om voor weinig geld aan meer tuinplanten te komen, is door ze te zaaien of op andere manieren te vermeerderen. Door zaden te winnen van de planten die u al heeft, bespaart u zelfs nog meer geld. U hoeft dan immers ook geen zaden te kopen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor planten met enkelbloemige bloemen, helpt u ook meteen bijen en andere insecten in uw tuin. Het geeft ook veel voldoening om zelf gewassen voor in een moestuin op te kweken. Niet alleen bespaart het u geld, omdat ze goedkoper zijn dan kant-en-klare moestuinplantjes, u kunt er ook nog van eten. Wat u weer geld bespaart aan boodschappen.

Er zijn natuurlijk kant-en-klare zaai- of kweekpotjes te koop, maar ze zijn ook heel eenvoudig zelf te maken. Dit bespaart niet alleen geld, maar hergebruiken van materialen is ook beter voor het milieu.

Naast zaaien kunt u er ook voor kiezen om planten te scheuren of te stekken. In een eerder artikel vertellen we hoe u dat kunt aanpakken bij vaste planten. Of bij de Dahlia. En in een ander artikel vertellen we welke planten er nog meer zoal geschikt voor zijn.

Lees ook: Kiemen uw zaden niet goed? Dit zijn de redenen en zo lukt zaaien wel

Ruilen

Ook door planten en zaden te ruilen, kunt u uw plantenbestand uitbreiden. In veel buurten zijn er tegenwoordig kastjes te vinden waar u dit kunt doen. Daarnaast zijn er online initiatieven, zoals een plantenasiel of een plantenruilbeurs op Facebook. Google ook eens op ‘plantenruilbeurs’, wie weet is er binnenkort 1 bij u in de buurt. Maar u kunt ook bij uw tuinierende vrienden of familie polsen of zij groen hebben dat geruild kan worden.

gewassen
Lees ook: 11 gewassen waarvan u meerdere delen kunt eten

Zelf compost maken voor budgettuinieren

Met compost kunt u de bodem van uw tuin verrijken en de biodiversiteit stimuleren. Compost is soms gratis op te halen bij de gemeente. Maar u kunt het ook zelf maken. In een eerder artikel vertellen we hoe u zelf compost maakt van groente- fruit- en tuinafval. En hoe u dat met afgevallen blad doet.

Nuttige insecten en andere dieren lokken

Door geen geld uit te geven aan bestrijdingsmiddelen, maar nuttige insecten naar uw tuin te lokken, bespaart u zowel geld als de natuur. Wanneer uw planten gezond en in leven blijven, hoeft u ook niet steeds nieuwe te kopen. Heeft u te maken met overlast door blad zuigende luizen, dan zijn lieveheersbeestjes bijvoorbeeld van grote waarde. Ze komen er zelf op af, maar u kunt de omstandigheden daarnaast zo gunstig mogelijk maken voor ze. Door de tuin aantrekkelijk te maken voor vogels en egels, worden er allerlei plaagdieren voor u opgeruimd, zoals slakken.

Nuttige planten aanplanten

Afrikaantjes (Tagetes) planten werkt goed tegen aaltjes. Aaltjes leven in de bodem en vreten aan de wortels van planten. Het gevolg is dat de planten verzwakken of zelfs dood gaan, maar afrikaantjes voorkomen dat. Ook houdt de geur van afrikaantjes insecten weg. In een eerder artikel geven we nog meer voorbeelden van planten die insecten weren.

budgettuineren

Zelf een insectenhotel maken

Er zijn veel soorten en maten insectenhotels te koop, maar het is ook goed mogelijk er zelf 1 te maken. We vertellen in een eerder artikel welke materialen u daarvoor kunt gebruiken en hoe u een specifieke, gewenste insectensoort naar uw tuin lokt.

Energie besparen voor budgettuinieren

In plaats van uw tuin te verlichten met lampen op elektriciteit, kunt u ook kiezen voor verlichting op zonne-energie. Maakt u wel nog gebruik van elektriciteit, stel dan een tijdklok in, zodat u alleen tijdens bepaalde uren verlicht. En maak dan bij voorkeur gebruik van ledverlichting, aangezien dit veel zuiniger is.

Heeft u een vijver met pomp, bespaar dan nooit door die gedeeltes van de dag of nacht uit te zetten. De pomp mag alleen uitgeschakeld worden voor onderhoud. Verbruikt uw pomp veel energie, dan kan het op de langere termijn wel de moeite waard zijn, om die te vervangen door een zuiniger exemplaar. En heeft u een fontein in de vijver, dan kunt ervoor kiezen die tijdens de nachten wel uit te schakelen. U ziet hem dan immers toch niet en dat is zonde.

Heeft u veel tuingereedschap op elektriciteit, gebruik dan ook af en toe eens handmatige opties. Mits u daar lichamelijk toe in staat bent natuurlijk. Door een haag of het gazon ook eens met een niet elektrische heggenschaar of maaimachine aan te pakken, verbrandt u zelf wel energie, maar kost het u verder niets.

budgettuineren

Water opvangen

Het is op verschillende manieren mogelijk om water te besparen in de tuin. Goed voor de natuur en uw portemonnee. Door het aanleggen van een wadi of een greppel in de tuin kunnen periodes van droogte en forse regenval beter opgevangen worden. Een greppel is makkelijk aan te leggen en kan veel water herbergen. Een wadi valt meer weg in de tuin en kan mooi beplant worden. We zetten in een eerder artikel de voordelen en mogelijkheden op een rij.

Door de regenpijp op een regenton aan te sluiten en niet op de riolering, wordt de riolering ontlast. Het opgevangen water kunt u weer gebruiken om de tuin te besproeien tijdens droogte. Hierdoor ontlast u de riolering en hoeft u geen kraanwater te gebruiken bij het sproeien van de bloemen en planten in de tuin.

Ook helpt het mee om slimmer water te geven in de tuin. Daarmee bedoelen we dat u bij bijvoorbeeld hitte rekening houdt met wanneer u water geeft en door voor meer groen te kiezen dat beter tegen droogte kan. Ook is het zaak planten niet onnodig te vertroetelen, zodat ze wennen aan minder water.

Een groen dak heeft ook nog verschillende voordelen, buiten dat het natuurlijk in 1e instantie wel een investering vraagt. Met een groen dak wordt regenwater opgeslagen en CO2-uitstoot verminderd. Door de isolerende werking vermindert geluidsoverlast en blijft het in de zomer koeler onder het dak en de directe omgeving daarvan. Doordat het het dak zelf tegen onder andere UV-straling en extreme weersomstandigheden beschermt, gaat dat betrekkelijk langer mee. Het zorgt tenslotte voor meer biodiversiteit, doordat het een goede leefomgeving biedt aan onder andere insecten.

Hergebruiken

Door niet alles nieuw aan te schaffen, maar ook tweedehands spullen te gebruiken, kan een hoop geld bespaard worden. Via bijvoorbeeld Marktplaats of Facebook kunt u kijken of er spullen als meubels of tegels tegen een zacht prijsje te krijgen zijn. Soms worden spullen zelfs gratis aangeboden, als ze maar opgehaald worden. Maar ook materialen uit uw eigen tuin kunnen hergebruikt worden. Vervangt u uw klinkerpad door meer groen of bijvoorbeeld grind, dan kunt u die klinkers bijvoorbeeld weer stapelen, om er een verhoogde border mee te maken. Hetzelfde geldt voor oude tuintegels.

budgettuineren

Kijk ook eens naar de groente die u koopt. Verschillende soorten kunt u na gebruik laten hergroeien. In een eerder artikel vertellen we waar dit allemaal mee kan. Zoals lente-ui, bleekselderij en prei.

Alternatieven voor dure materialen

Bij de aanleg van een nieuwe tuin of wanneer u toe bent aan een nieuwe schutting, kan de aanschaf van de materialen flink in de papieren lopen. Dan kan het zeker de moeite waard zijn om naar betaalbaardere opties te kijken. In plaats van een schutting of hek van hardhout, met palen van beton kunt u ook kiezen voor een schutting van wilgen of riet. Of voor een schapenhek. Kijk wel ook naar de kwaliteit, anders is goedkoop alsnog duurkoop, wanneer ze maar kort meegaan. In plaats van een schutting kunt u ook kiezen voor een haag. Kies dan voor een plantensoort die relatief snel groeit, zoals de laurierhaag en koop de planten op de groei.

In plaats van dure tuintegels kunt u bijvoorbeeld kiezen voor grind of meer gras en borders in de tuin. Niet alleen kost het u minder geld, het water kan daarnaast ook beter weg bij hevige regenval. Gaat u voor een gazon, zaai dit dan in, in plaats dat u graszoden aanschaft. Het duurt wat langer voordat u resultaat heeft, maar het is vele malen voordeliger.

(Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie