tuinieren met de handen in de aarde

Aarde onder de nagels na het tuinieren of verpotten? Zo voorkomt u het en zo krijgt u uw handen weer schoon

Bij veel tuinklussen of bij het verpotten van kamerplanten gebruikt u uw handen, om in de aarde te wroeten. Het meeste spoelt er makkelijk weer vanaf, wanneer u uw handen wast, maar aarde onder de nagels is minder makkelijk te verwijderen. We geven tips om de handen en nagels te beschermen en goed schoon te krijgen.

Handschoenen dragen

De beste manier om te voorkomen dat de handen vies worden en er aarde onder de nagels komt, is het dragen van tuinhandschoenen. Het is dan wel zaak om te kiezen voor vrij dichte exemplaren, anders kan er alsnog aarde doorheen komen, wat voor zwarte randjes onder de nagels zorgt. In het geval van wondjes is het dragen van handschoenen sowieso aan te raden, om ontstekingen te voorkomen. In dat geval kunt u de wondjes het beste ook nog bedekken met een pleister.

rouwrandjes door aarde onder nagels

Aarde onder de nagels voorkomen met zeep of vaseline

Veel mensen genieten juist van het gevoel om zonder handschoenen met de handen in de aarde te zitten. Dan kunt u rouwrandjes onder de nagels voorkomen, door met uw nagels over een stuk zeep te krabben. Hierdoor vormt zich een laagje zeep, waardoor er geen plaats is voor aarde onder de nagels. Hetzelfde kunt u ook doen met groene zeep of vaseline. Behandel er ook meteen de nagelriemen mee, zodat die ook schoon en onbeschadigd blijven. Wanneer de nagelriemen beschadigen, kunnen ze namelijk ontsteken en dat wilt u liever voorkomen. Want dat kan veel overlast geven.

vinger nagels gezond
Lees ook: Zo houdt u uw vingernagels gezond

Handen en nagels schoonmaken

Heeft u geen preventieve maatregelen genomen, dan kost het wat meer moeite om de aarde onder de nagels vandaan te krijgen. Het werkt dan goed om de handen even te weken in warm water met wat soda, waspoeder of afwasmiddel. Gebruik vervolgens een nagelborsteltje om de handen en onder de nagels te boenen. De laatste restjes kunt u zo nodig met de punt van een nagelvijl verwijderen. Vet de handen vervolgens in met een verzorgende handcrème, om uitdrogen te voorkomen.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. In ons kamerplantenoverzicht vindt u tips voor de verzorging van kamerplanten. In de serie Groene vingers met MAX deelt Mascha de Rooij bruikbare tips die makkelijk toe te passen zijn. Met filmpjes erbij, zodat u de tips niet alleen kunt lezen, maar ook kunt bekijken. En kweker en hovenier Krijn Spaan geeft elke 2 weken groentips.  

(Bron: Archief, Nu.nl, Margriet, Libelle, My Beauty Day, wikiHow. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie