matras schoonmaken

Met deze tips wordt uw matras weer brandschoon

Uw matras, dat gebruikt u elke nacht, maar het wordt in veel schoonmaakrondes niet meegenomen. Toch kunt u uw matras eens in de zoveel tijd beter wel schoonmaken en dat doet u gemakkelijk met de volgende tips. 

Zweetvlekken

Per nacht verliest u gemiddeld een kwart liter vocht in bed. Dit vocht wordt geabsorbeerd door het matras. Hierdoor kunnen er op een gegeven moment gele zweetvlekken ontstaan. Gelukkig kunt u deze vlekken gemakkelijk verwijderen met keukenzout. Dit doet u door de vlek in kwestie eerst vochtig te maken met water en er vervolgens een beetje keukenzout overheen te strooien. Laat dit even intrekken en verwijder de restanten daarna met een stofzuiger en een vochtige doek. De gele vlek moet nu zijn verdwenen.

Urinevlekken

Niet alleen zweet, maar ook urinevlekken komen soms voor in een matras. Deze hardnekkige vlekken zijn te verwijderen met behulp van soda en azijn (of warm water). Vul een half glas azijn of warm water, voeg hier een eetlepel soda aan toe en meng dit door elkaar. Dip nu een schoonmaakdoekje in het mengsel en dep dit op de vlek, net zolang tot deze nagenoeg is verdwenen. Zodra het mengsel opdroogt is de vlek én de urine-geur als het goed is verdwenen.

Bloedvlekken

Zit er een bloedvlek in uw matras? Dan kunt u deze het best zo snel mogelijk verwijderen. Bloed is namelijk een stuk lastiger te verwijderen wanneer het opgedroogd is. Om bloedvlekken te verwijderen heeft u shampoo en koud water nodig. Maak hier een mengsel van en boen de vlek weg met behulp van een doekje.

Koffievlekken

Ontbijt op bed geserveerd? Dan blijven er naast broodkruimels soms ook koffievlekken achter. Ook voor deze vlekken geldt dat u ze het best zo snel mogelijk kunt verwijderen. Dit doet u door er keukenzout overheen te strooien wanneer de vlek nog vochtig is. Hierdoor voorkomt u dat de vlek zich verder uitbreidt en zal de vlek minder zichtbaar worden. Wilt u liever geen keukenzout gebruiken? Dan kan ook sodawater helpen.

Opfrissen

Baking soda kan overigens ook hulp bieden bij een algemene opfrisbeurt van uw matras. Dat werkt als volgt: Strooi wat soda over uw matras (wees vooral niet zuinig met de soda) en borstel dit vervolgens grondig in het matras. Dit laat u nu een paar uur intrekken, waarna u de soda met een stofzuiger weer van het matras zuigt. Hierdoor zal uw matras van binnen en van buiten weer heerlijk fris zijn. Ook het eens in de 2-3 maanden omdraaien van uw matras kan helpen bij het fris houden van uw bed. Daarnaast zorgt dit er ook nog eens voor dat de druk op uw matras meer geleidelijk wordt verdeeld, waardoor uw matras langer goed blijft. Ook is het goed om voor u aan de slag gaat met het verwijderen van vlekken, even te controleren of er een topmatras of matras hoes over uw matras zit. Deze kunnen in de meeste gevallen namelijk in de wasmachine, waardoor ze een stuk makkelijker schoon te houden zijn. Controleer wel altijd even het wasvoorschrift.

(Bron: Beter Bed, Jysk, Suusmaaktschoon.nl)

Geef een reactie

Reacties (6)

  Heer Bommel says:

  Ja ja, we zijn al wat ouder. Maar desondanks komen er naast zweet-, urine, bloed- en koffievlekken, ook nog wel een enkele keer andere vlekken in het matras. Dat had rustig aangesproken mogen worden. 😉

  Riny6 says:

  Wat een viespeuken! Wij hebben een paar maanden terug onze matrassen geruild tegen nieuwe.
  Uiteraard met bijbetaling. Waren 20 jaar oud en nog als nieuw. Konden zo weer in de verkoop, vlek en reuk vrij.
  Altijd matrasbeschermers op gehad en een wollen dekentje,ligt lekker zacht

   Pjeer says:

   Bloedvlekken mag je nooit behandelen met warm water zoals U vermeld ,altijd met koud water, anders worden het roestvlekken.

  Kikihermandad says:

  Er wordt verkeerde info gegeven.
  Bloed NOOIT met warm water verwijderen, maar met KOUD water !

  Anngelique says:

  Als de stof het aankan, kun je bloedvlekken heel goed met bleekwater verwijderen.

  ic.verhoeven says:

  Het lijkt met oudere mensen nooit goed genoeg te zijn !Hoe de vlekken eruit moeten is lijkt me wel duidelijk.