matras

Hier moet u op letten bij de aanschaf van een nieuw matras

Een matras alleen is meestal niet de enige oorzaak van rugklachten. Maar het kan de klachten wel degelijk verergeren of juist verminderen. In dit artikel gaan we in waarop u moet letten bij de aanschaf van een nieuw exemplaar.

Wanneer een matras vervangen?

Als uw matras 10 jaar of ouder is kunt u ervan uitgaan dat het zijn beste tijd heeft gehad. Ook als het nog prima ligt. Het ondersteunt uw lichaam dan niet meer optimaal en het is ook lastiger om het nog goed te reinigen. Kwalitatief slechtere matrassen zijn vaak al eerder versleten. Ook in het geval van kuilen, slapende lichaamsdelen, of krakende en piepende vering is het matras meestal versleten. In een eerder artikel vertellen we waar u alert op moet zijn.

matras
Lees ook: 6 signalen die erop wijzen dat uw matras toe is aan vervanging

De juiste ondersteuning

Een matras moet de juiste ondersteuning geven, waarbij het hoofd, de nek en ruggenwervel een rechte lijn vormen. Zodoende ontstaat er geen druk op de rug- en nekwervels. Zakken de heupen en schouders teveel weg in een te zacht exemplaar, dan krijgt de onderrug onvoldoende steun. Is het te hard en geeft het geen gelegenheid voor de schouders en heupen om er licht in weg te zakken, dan resulteert dat in een gebogen wervelkolom. Met vaak lichamelijke klachten als gevolg. Ook kan een te hard exemplaar de doorbloeding belemmeren. Hoe hard of zacht het matras moet zijn, heeft ook te maken met het lichaamsgewicht. Des te zwaarder, des te harder het matras moet zijn en andersom. Heeft uw partner een heel verschillend postuur, of andere wensen, kies dan voor 2 1-persoonsmatrassen.

Uw slaaphouding

Voor buikslapers is een wat harder matras nodig. Bij een te zacht matras zakken zij door en dat kan klachten aan de onderrug en nek geven. Wie vooral op de zij slaapt is gebaat bij een iets zachtere versie, zodat de heupen goed kunnen wegzakken. En rugslapers hebben vaak het meest aan een wat harder exemplaar.

Goede kwaliteit matras

Een goed matras hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten, maar een echt goedkope is wel vaak duurkoop. De kwaliteit is dan vaak merkbaar minder en het moet dan sneller weer vervangen worden. Ook is de kans op rugpijn bij een goedkoop exemplaar groter. Een betaalbare is helemaal prima, maar ga dan wel voor een degelijk exemplaar. Bent u nog niet toe aan de aanschaf van een nieuwe, dan kan een goed topmatras soms een (tijdelijk) alternatief zijn. Topmatrassen zijn meestal minder duur en door die bovenop uw huidige matras te leggen, kunt u de slaapbeleving vaak danig verbeteren. Tenzij het om een echt slecht of doorgezakt matras gaat.

matras schoonmaken
Lees ook: Met deze tips wordt uw matras weer brandschoon

Matras testen

Geen rug is hetzelfde en of een matras lekker ligt is naast kwaliteit ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het is dan ook aan te raden om het eerst uit te proberen voor u tot de definitieve koop overgaat. In veel winkels kunt u matrassen uitproberen. Dat kan een goede indicatie geven. Maar met kort uittesten weet u nog niet hoe het bevalt als u er een aantal nachten op geslapen heeft. Daarom is het helemaal aan te bevelen een matras een langere periode te testen. Bekijk daarom of de winkel waar u het aanschaft een ruime omruilregeling heeft.

matras

Warmte en allergenen

Tegenover AD geeft rug-specialist Geert Mahieu nog een aantal persoonsgebonden tips waarop u kunt letten: koop een matras dat lang genoeg voor u is. Zo’n 15 centimeter langer dan uw lengte. Houd rekening met warmte. Heeft u het snel te warm in bed, kies dan voor een exemplaar dat goed ventileert. Een latexmatras is bij veel zweten bijvoorbeeld minder geschikt. En kies in het geval van allergieën voor eentje dat is behandeld tegen huisstofmijt en andere allergenen.

(Bron: AD, Consumentenbond, Radar, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hyacinthe says:

    Ik sliep heerlijk op mijn matras maar vond na 12 jaar er mag wel een nieuwe komen!!!
    Het nieuwe matras ligt prima maar is 27 cm de oude 15 cm , ik moet dus “klimmen ” om in bed te komen. Na 3 maanden heb ik mijn oude weer gepakt en slaap en lig heerlijk. De ander ligt op het logeerbed kan ik altijd nog gebruiken.

    RReim says:

    Een oude matras gaat niet bij het grootvuil, dan gaat hij de verbrandingsoven in. De oude matras kan prima gerecycled worden. Een goede leverancier heeft de matras afgeleverd in een hoes. Als de hoes is bewaard is dan kan de matras er in en mee worden gegeven aan de matrasleverancier.