luchtvochtigheid

Zo brengt u de luchtvochtigheid in huis omlaag

De luchtvochtigheid in huis moet niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. Tussen de 40 en 60 procent is ideaal. Maar wat als deze waarde in uw huis hoger is? Dan heeft u vast iets aan deze tips. 

Focus op binnenklimaat

Een gezond binnenklimaat is altijd belangrijk, maar tijdens de coronacrisis lijkt er extra nadruk op te liggen. Zo is er meer aandacht voor het CO2-gehalte in huis, omdat het virus zich volgens sommige deskundigen via de CO2-deeltjes die de mens uitademt door de ruimte verspreidt. Ventileren is dan de oplossing.

Ventileren

Goed ventileren kan ook helpen als de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Met ’te hoog’ bedoelen we in dit geval een percentage boven de 60 procent. Hoe vochtig het in uw huis is kunt u meter met een hygrometer. Als het stelselmatig te vochtig is in huis kan er schimmel en roest ontstaan en ook voor de gezondheid is het niet al te best.

luchtvochtigheid

Schimmel als gevolg van te veel vocht in de badkamer: dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Ramen open

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kan een raam openzetten al veel helpen, want hierdoor kan de vochtige lucht ontsnappen. Het beste is om meerdere keren per dag kort te luchten in plaats van 1 keer wat langer. Ook kunt u ervoor kiezen om het raam altijd op een kier te laten staan, zodat er een constante toevoer van schone lucht is.

Mechanisch ventileren

Ook het aanzetten van het mechanische ventilatiesysteem helpt, maar dan moet uw woning wel over een dergelijk systeem beschikken. Wat we meeste woningen sowieso hebben zijn ventilatieroosters. Zorg ervoor dat die ook altijd open zijn en blokkeer deze niet.

Volgens Milieu Centraal helpen vochtvreters en andere ontvochtigers niet in huis. Het gaat toch vaak om wat grotere ruimtes en daar kunnen dit soort producten hun werk niet goed doen, weet Milieu Centraal.

Dit kunt u nog meer doen

Daarnaast zijn er ook een aantal dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat de lucht niet te vochtig wordt. Doe bijvoorbeeld de afzuigkap aan als u kookt en houdt zoveel mogelijk de deksel op de pan. Zorg er ook voor dat u uw was niet ophangt in een ruimte waar niet geventileerd wordt. Het kan natuurlijk zo zijn dat u geen andere mogelijkheid heeft dan de was ophangen op zo’n plek, maar zorg er dan in elk geval wel voor dat u de deur niet dicht doet en dat u in een nabijgelegen ruimte een raam openzet.

In de badkamer

Ook tijdens het badderen of douchen is extra goed ventileren essentieel. Zet bijvoorbeeld de ramen in nabijgelegen ruimtes open en maak als u klaar bent de douche of het bad goed droog. Doe de deur van de badkamer daarna niet dicht en sluit de ramen in omringende ruimtes ook niet. Zo vermindert u de kans op schimmel én te vochtige lucht.

Verder is een constante binnentemperatuur van belang. Zo tussen de 18 en 20 graden is het best.

Meer weten over het ventileren van u huis? Kijk dan op de website van Milieu Centraal

(Bron: Feenstra, AD, Milieu Centraal)

Geef een reactie