kussensloop

Een kussensloop moet vaker dan 1 keer per week gewassen worden en dit is waarom

Een kussen en daarmee een kussensloop wordt intensief gebruikt. Elke nacht maken we er zo’n 8 uur gebruik van. Beddengoed wordt gemiddeld 1 keer per week verschoond, maar voor een kussensloop is dat eigenlijk niet voldoende. We leggen hieronder uit waarom.

Haren geven vuil af aan het kussensloop

Ook al wassen we het gezicht voor het slapen gaan, het haar wordt niet altijd dagelijks gewassen. En in haren kan een hoop vuil schuilen. Dat vervolgens ook deels op het kussensloop terecht komt. Bovendien smeren we ons gezicht na het schoonmaken vaak in met een crème. Wat voor vettigheid kan zorgen op het sloop. Daarnaast verliezen we elke nacht het nodige aan vocht, in de vorm van transpiratie.

Bacteriegroei

Er stapelt zicht dus een hoop viezigheid op in de loop van de week en daarmee de bacteriegroei. Dat is niet alleen geen al te fris idee, het is ook niet zo goed voor de huid. Hoe langer het vuil zich verzamelt op het kussensloop, des te groter wordt de kans op eczeem, puistjes en mee-eters, voor wie daar gevoelig voor is. Daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Dat is de reden dat het kussensloop het beste 2 à 3 keer per week verschoond kan worden. Voor wie zowel de huid als de haren dagelijks voor het slapengaan wast, volstaat 1 keer per week wassen soms wel.

hoofdkussen
Lees ook: Nieuw hoofdkussen kopen? Met deze tips kiest u de juiste

Pollen op het kussensloop

Voor degenen met hooikoorts is er een extra reden om het kussensloop meer dan 1 keer per week te vervangen: pollen. Die pollen komen ook op het kussen terecht, wat voor extra klachten kan zorgen ’s nachts.

Omdraaien scheelt een wasbeurt

Door het kussensloop halverwege de week om te draaien, kunt u de rest van de week weer op een schone helft slapen. Dit scheelt u 1 keer wassen. Ook kan het handig zijn om meerdere bijpassende kussenslopen per dekbed aan te schaffen. Dan kunt u ze ook makkelijk meerdere keren per week wisselen.

dekbed
Lees ook: Uw dekbed verschonen wordt zo een stuk gemakkelijker

Het kussen zelf wassen

Ook het kussen zelf heeft van tijd tot tijd een wasbeurt nodig. Over het algemeen is zo’n 2 keer per jaar daar voldoende voor. In een eerder artikel hebben we tips voor het wassen van (vergeelde) hoofdkussens. U houdt het kussen sowieso schoner door er een extra beschermhoes omheen te doen, dat u regelmatiger kunt wassen.

(Bron: archief, Flair, Margiet, RTL Nieuws, Tips en weetjes, Bedrock. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Adriaan K says:

    “Call me an viezerik” maar 2 á 3 keer in de week je kussen verschonen vind ik wel een tikkie (heel erg) overdreven. Met al dat overdreven wassen hoeft je lichaam helemaal niets meer te doen. Totdat…
    Bacterieën? Daar word je een vent van! zei mijn vader zaliger altijd…