eierschalen

9 manieren om eierschalen te (her)gebruiken

Eieren en Pasen, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 90 procent van de Nederlanders eet er dan minimaal 1 en in totaal worden er gemiddeld zo’n 35 miljoen eieren gegeten met Pasen. En al die eieren bevatten eierschalen. In plaats van ze weg te gooien, kunt u er ook andere dingen mee doen. Bekijk onze tips ter inspiratie.

Paasdecoraties

Plaats de eierschalen in de eierdoos terug (zoals op de hoofdfoto), zodat ze goed blijven staan en vul ze met allerlei decoraties en levend groen. Zoals mos en kleine bloemetjes. U kunt ze neutraal van kleur laten, of ze beschilderen.

eierschalen

Gevulde eierschalen

Robèrt van Beckhoven heeft een creatief recept met eieren voor u. U kunt de bovenkant van een rauw of gekookt ei verwijderen, om deze vervolgens te vullen. Bijvoorbeeld met advocaat of banketbakkersroom. Bekijk de video om te zien u hoe u dit kunt doen.

Paas-kaarsjes

Als u zelf weleens kaarsen maakt, dan kunt u het kaarsvet ook eens in eierschalen doen. Om de eierschaal-kaarsjes veilig te laten branden, kunt u ze in een stevig eierdopje plaatsen.

eierschalen

Paas-vaasjes

Vul eierschalen met laagjes water en allerlei kleine bloemen of bloemsoorten die u op lengte snijdt. De vaasjes kunt u in een eierdoos plaatsen, in eierdoppen of als decoratie in een paastak ophangen.

eierschalen

Eierschalen voor sterkere botten

Eierschalen zitten vol calcium. Wie niet komt aan de dagelijkse hoeveelheid calcium uit bijvoorbeeld zuivel (ook kaas), noten en peulvruchten, doet er goed aan om extra calcium in te nemen. En daar kunnen (gemalen) eierschalen bij helpen. Zorg dat u het ei wel goed kookt, om het risico op besmetting met de salmonellabacterie te voorkomen. Dus eet niet de schil van een rauw ei. Daarnaast is er nog een belangrijk element nodig om calcium goed op te nemen en dat is vitamine D. Die halen we uit vette vis en de zon. In de donkere maanden is het zeker voor ouderen aan te raden om extra vitamine D te slikken om de opname van calcium te bevorderen. Een teveel aan calcium is overigens ook weer niet goed, want er zijn aanwijzingen dat een overschot kan leiden tot een verhoogde kans op aderverkalking en nierproblemen.

Eierschalen als plantenvoeding

Het calcium in eierschillen is ook ideaal voor kalkminnende planten. Eierschalen bestaan voor 93 procent uit calciumcarbonaat, dit ingrediënt wordt ook bij de meeste kalkmeststoffen gebruikt. Het zorgt voor een stevige celwand. Was en vermaal uw eierschalen en werk ze door de aarde bij planten die van kalk houden. Vooral vruchtdragende planten zijn erbij gebaat, zoals tomaten-, aubergine- en paprikaplanten. Het helpt bij deze planten bloesemrot voorkomen. Zorg ervoor dat u er niet te grote stukken tussen laat zitten, want het duurt lang voor die worden afgebroken en de bruikbare stoffen vrijkomen. U kunt de schalen ook in water laten trekken en met het water uw planten begieten.

droogbloemen versieringen
Lees ook: 11 versieringen om met droogbloemen te maken

Kweekpotjes van eierschalen

Kleine gewassen kunnen in hun 1e fase prima opgekweekt worden in eierschalen. Pel uw gekookte eitjes een klein stukje en was de eierschalen voorzichtig uit voor u ze met zaaigrond of wat potgrond met zand vult. Omdat ze niet uit zichzelf blijven staan, moet u ze ergens in plaatsen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld de eierdoos hergebruiken. Die eierdoos is zelf ook overigens handig om zaailingen in op te kweken.

kweekpotjes

Slakken afschrikken

Slakken houden van een egale ondergrond. Door scherpe of droge materialen aan te brengen rondom kwetsbare planten, werpt u letterlijk een hindernis op. U kunt kiezen voor materialen als cacaodoppen, scherp zand, grind, zaagsel en as uit de open haard. Maar ook eierschalen lenen zich hier goed voor. Door die te vermalen en rond uw planten aan te brengen, houdt u slakken, hopelijk, tegen.

Op de composthoop

Met resten uit de keuken en tuinafval (gft-afval) kunt u waardevolle compost maken. Waarmee u vervolgens de bodem kunt verrijken. Eierschalen zijn ook prima geschikt om tot compost te verwerken. Die hoeft u dus voortaan niet meer weg te gooien, maar kunt u op die manier hergebruiken.

compost

Vogelvoer

Tuinvogels én kippen hebben baat bij eierschalen. Ze krijgen op deze manier extra calcium binnen. Spoel de schalen goed af, verwijder het binnenmembraam en vermaal ze. Dan kunt u ze aan de dieren voeren. Voor tuinvogels kunt u ze eventueel mengen met vogelvoer.

(Bron: archief, Nu.nl, RTL Nieuws. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord