plantenvoeding

Bananen, koffie, eieren: keukenresten als plantenvoeding voor de tuin

Alledaagse levensmiddelen als bananen, koffie en eieren lenen zich heel goed als plantenvoeding in de tuin. Bananenschillen, koffiedik en eierschalen zijn namelijk heel voedzaam en kunt u gebruiken als voeding (en soms ook als afweer tegen ongedierte).

Bananen(schillen)

Bananenschillen verbeteren de bodem en voegen stoffen toe als kalium, fosfaat, natrium en magnesium. Schillen in hun geheel hebben veel tijd nodig om af te breken, dus u kunt ze het beste in kleine stukjes snijden of ze door de tuinaarde vermalen. Bladluizen hebben een hekel aan banaan, dus door planten die hier kwetsbaar voor zijn een dosis versnipperde bananenschillen te geven rondom de voet, worden de zuigende insecten op afstand gehouden. In plaats van de schillen door de bodem te werken, kunt u ook bananenwater maken. Daarvoor laat u bananenschillen 48 uur in water weken. Haal dan de schillen eruit en vul het aan met nog 4 delen water. Geef dit water 1 keer per maand als plantenvoeding aan uw planten. Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia’s en pompoenen houden hiervan.

bananenwater

Ook kamerplanten zijn gebaat bij bananenschillen. Hak of snijd de schillen daarvoor fijn en verwerk ze door de potgrond van uw planten in huis. Planten met stevig groen blad kunt u behandelen met bananenwater voor glanzend blad. Of wrijf voorzichtig met de binnenkant van de schil over de bladeren.

bananenschil glansmiddelKoffie(dik)

Gebruikt u filterkoffie of koffiepads? Gooi die na gebruik dan niet weg, maar gebruik de koffiedik als plantenvoeding in de tuin. Het bevat voor planten waardevolle voedingstoffen en elementen als stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper. Het heeft daarnaast als bijkomend voordeel dat de cafeïne erin slakken weert. Dit werkt namelijk als een soort zenuwgif, maar wel alleen in vrij hoge concentraties. Ook katten zijn niet dol op koffiedik. Zowel vanwege de geur als het gevoel dat het onder hun pootjes geeft. Wormen houden er juist wel van en dat is dan weer goed nieuws, want wormen hebben een gunstige uitwerking op de luchtigheid van de bodem. Koffiedik is daarom zeer waardevol om uw tuin mee te bemesten.

koffiedik

Koffiedik schimmelt vrij snel, dus bewaar het niet te lang voor u het in de tuin uitstrooit. Vanwege de licht zurige eigenschappen, zijn zuurminnende planten als rododendrons, camelia’s en hortensia’s extra dol op een dosis koffie. Maar ook bijvoorbeeld uw moestuinplanten hebben er baat bij. Geef het niet in te grote hoeveelheden, om de verhoudingen niet te verstoren. Of meng de koffiedrab met eierschalen, zodat de verzuring wordt geneutraliseerd.

bemesten
Lees ook: De tuin bemesten: hoe en wanneer moet dat gebeuren?

Eier(schalen) als plantenvoeding

Het calcium in eierschillen is ideaal voor kalkminnende planten. Eierschalen bestaan voor 93 procent uit calciumcarbonaat, dit ingrediënt wordt ook bij de meeste kalkmeststoffen gebruikt. Het zorgt voor een stevige celwand. Was en vermaal uw eierschalen en werk ze door de aarde bij planten die van kalk houden. Vooral vruchtdragende planten zijn erbij gebaat, zoals tomaten-, aubergine- en paprikaplanten. Het helpt bij deze planten bloesemrot voorkomen. Zorg ervoor dat u er niet te grote stukken tussen laat zitten, want het duurt lang voor die worden afgebroken en de bruikbare stoffen vrijkomen. Net als bij de bananen, kunt u de schalen ook in water laten trekken en met het water uw planten begieten.

plantenvoeding eierschalen

(Bron: Tuinseizoen, InfoNu.nl, Tuinadvies, Roomed, RTL Nieuws, AD, Radar, archief)

Geef een reactie

Reactie

    johanna78 says:

    Allemaal geweldig wat je met bananenschillen kunt doen maar bananen bevatten erg veel gifstoffen. Om deze reden lijkt het mij belangrijk om alleen biologische bananen hiervoor te gebruiken.