vitamine D

Hoe zorgt u dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt? Wij hebben tips

Vitamine D hebben we nodig voor sterke botten, tanden, spieren en onze afweer. Onder invloed van de zon maakt ons lichaam het in de huid aan en voor een klein deel halen we het uit voeding. In de herfst en winter lopen we het risico om een tekort op te lopen. Hoe vangt u zo’n tekort op? Wij hebben tips. 

Waarvoor hebben we vitamine D nodig?

Om calcium en fosfor uit eten te halen hebben we vitamine D nodig. Calcium en fosfor zorgen ervoor dat we stevige tanden en botten krijgen. Daarnaast heeft het ook invloed op onze botdichtheid, immuunsysteem en spierfunctie. Vitamine D in ons lichaam heeft nog een belangrijke functie, het draagt zorg voor een beter evenwichtsgevoel en verkleint daarmee het risico op een valpartij. In de herfst en winter komen we door het koude en gure weer vaak minder buiten. En minder naar buiten betekent dat we minder daglicht te zien krijgen. Dat daglicht hebben we nou juist hard nodig om de aanmaak te stimuleren.

Tekort

Een tekort aan vitamine D kan de volgende klachten geven: zwakkere botten tot botbreuken aan toe, bloedend tandvlees, spier- of gewrichtspijn en bij een langdurig tekort zelfs hartproblemen. Ook zijn er aanwijzingen dat de afweer tegen bacteriën en virussen slechter wordt. Vitamine D-tekort wordt onderscheiden in 3 vormen: vitamine D-insufficiëntie (een kortdurend licht vitamine D-tekort), vitamine D-deficiëntie (een langdurig en ernstig vitamine D-tekort) en vitamine D-uitputting. Die laatste vorm is het ernstigst en wil zeggen dat het lichaam helemaal geen vitamine D meer voorradig heeft. Dan ontstaan botafwijkingen, spierziekten, zenuwafwijkingen en afwijkingen aan de bijschildklier. Het kan levensbedreigend zijn.

vitamines
Lees ook: Welke vitamines zijn er allemaal en waar zijn ze goed voor?

Tips

 • Ga elke dag naar buiten en probeer 15 tot 30 minuten met uw gezicht in de zon zitten. In de herfst en winter tussen 11.00 en 15.00 uur, in de zomer voor en na deze tijd. In de winter zijn de dagen korter en is de zon minder krachtig. Het is voor het lichaam dan wat moeilijker om vitamine D aan te maken.
 • Eet gezond en gevarieerd, minimaal 1 keer per week een vette vis als zalm, makreel, haring.
 • Smeer boter op uw brood en eet voldoende eieren en zuivel.
 • Heeft u een tekort? Neem dan elke dag een vitamine D tablet.

Vitamine D supplement

Vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 jaar hebben vaak een tekort aan vitamine D. Ook ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen hebben hier vaak een tekort aan. Dit is eenvoudig op te lossen met een tabletje van 10 of 20 microgram. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist. Een tablet (10 microgram) per dag is voldoende voor mensen onder de 70. Voor ouderen boven de 70 jaar volstaan 2 (20 microgram) tabletten. Ook van vitamines kunt u teveel binnen krijgen. Neem beslist niet meer dan 100 microgram per dag. Twijfelt u of u het nodig heeft en hoeveel? Raadpleeg dan te allen tijde uw huisarts.

Soorten Vitamine D

Er zijn supplementen met vitamine D2 en D3. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier. Daarom komt vitamine D3 van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Beide vormen zijn actief en doen hun werk in ons lichaam, maar vitamine D3 heeft wel een iets sterkere werking dan vitamine D2. De Consumentenbond heeft in 2020 onderzoek gedaan naar vitamine D3-supplementen. Van de 58 onderzochte potjes blijken er toen 33 een te grote dosis te adviseren. Let hier dus op wanneer u een supplement aanschaft.

(Bron: Thuisarts, Margriet, Consumentenbond, Voedingscentrum, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

  oosterwijck says:

  Ik mis één belangrijke tip om botontkalking te voorkomen: Gebruik géén anti-Cholesterol medicijn Simvastatine. Mensen die Simvastatine slikken, krijgen pijn in de botten en zwakke botten, krijgen last van duizeligheid en de spieren verzwakken (ik noem nog niet alle andere schadelijke bijwerkingen). Er zijn al duizenden klachten bekend van Simvastatine en toch blijven artsen dit medicijn propageren. Zelfs preventief, bij mensen die niet eens een hoog cholesterolgehalte hebben. Waarom dát medicijn aanpraten? … Een gezond dieet (met verse groente en fruit) en elke dag een half uurtje wandelen is zéér goed voor de aanmaak van vitamine D en tevens verlaagd een gezond dieet en een wandeling het cholesterolgehalte.

   DickStomp says:

   Allemaal heel juist en bondig geformuleerd!

  Emma55 says:

  Ik neem elke dag Vitamine D forte in van flinndal en deze is bedoeld voor iedereen met een verhoogde behoefte aan vitamine D. Ik denk dat in de wintermaanden het belangrijker is om voor forte te gaan, omdat er ipv 10-20 mcg vitamine D3 in zit en we deze zeker in de wintermaanden nodig hebben. Vooral nu in januari, het hoogtepunt voor de winterdepressie van je lichaam. Het helpt mij zeker om dit elke jaar weer te doen en ik raadt dit mijn familie en vrienden ook altijd aan.

  Justme58 says:

  Vitamine D wordt ook door experts geadviseerd wat corona betreft. Maar het RIVM heeft geen zin om mensen dat advies te geven.
  ik slik sinds het begin van de pandemie in de wintermaanden extra vitamine D en ben in de zomer voornamelijk buiten.
  Al die mensen in verpleeghuizen hebben vaak tekort aan vitamine D omdat ze amper buiten komen. Ook allochtone vrouwen die vele lagen kleding dragen vanwege hun geloof hebben tekort, evenals mensen met obesitas omdat hun lichaam blijkbaar minder vitamine D aanmaakt. Laat dat nu net de mensen zijn die vooral in het begin van de pandemie op de IC terecht kwamen.

  ad.nl/binnenland/experts-boos-over-uitblijven-vitamine-d-advies-alsof-het-niks-interesseert-dat-mensen-dood-gaan~aa23a7b7/