grote bladeren

11 kamerplanten met grote bladeren

Bladplanten zijn er in allerlei soorten en maten en ook met verschillende grootte van het blad. 1 plant met grote bladeren kan al een mooie opvulling in een ruimte zijn. Zet er een paar bij elkaar en u creëert een heus junglegevoel. We zetten 11 planten op een rij die u daarvoor kunt kiezen.

Bananenplant: Musa

De bananenplanten die wij in onze Nederlandse huiskamers houden, zijn meestal de Musa tropicana of Musa acuminata Dwarf Cavendish, oftewel dwergbananen. Ze zijn te koop als schattige kleine planten, maar ook als flink uitgevallen kamerbomen. Want hoewel het dwergversies zijn, kunnen ze uiteindelijk vrij groot worden. Deze tropische plant met grote bladeren houdt van een warme en zonnige plek. In deze omstandigheden krijgt hij graag vaak en ook veel water. Maar ook weer niet zoveel dat de wortels in het water blijven staan. In de winter is de waterbehoefte een stuk kleiner. De bananenplant wil soms vocht afscheiden, dat dan op de vloer of tafel druppelt. Dit verschijnsel heet guttatie en is voor de plant niet schadelijk, maar het kan wel vervelende vlekken veroorzaken.

grote bladeren

Croton: Codiaeum

Houdt u van een kleurrijke plant, dan is de Codiaeum zeker iets voor u. Met zijn grote blad in knalkleuren, is het een opvallende verschijning. Van nature komt de Croton uit Azië en hij houdt van warme omstandigheden met veel licht. De hele dag direct zonlicht is net iets te veel van het goede, maar hij heeft wel veel licht nodig om zijn bladeren zo mooi gekleurd te houden. Hij heeft graag een constant vochtige grond en de kluit moet steeds licht vochtig gehouden worden. Geef daarom liefst meerdere keren per week kleine beetjes water.

grote bladeren

Dieffenbachia

De Dieffenbachia heeft met zijn prachtige, grote bladeren in diverse soorten bladtekeningen een grote decoratieve waarde. Hij houdt van een lichte standplaats, waar hij niet te veel direct zonlicht krijgt. Te veel zon zorgt voor bruine randen op de bladeren of bladeren die geel kleuren. Krijgt de plant te weinig licht, dan zullen de bladeren ook verkleuren, maar in dit geval zal de bladtekening vervagen en de bladeren kleuren uiteindelijk groen. Door de grote bladeren wordt er vrij veel water verdampt en de Dieffenbachia heeft daardoor een behoorlijk grote waterbehoefte. Houd de grond licht vochtig, maar zorg dat er geen water in de pot blijft staan.

Dieffenbachia

Gatenplant: Monstera deliciosa

Er wordt weleens gezegd dat een kamerplant een ‘meubelstuk’ in de woonkamer kan zijn en dat is bij de indrukwekkende gatenplant zeker het geval. Zijn karakteristieke bladeren, met gaten erin, nemen in omvang toe naarmate hij ouder wordt. Qua standplaats staat hij het liefst op een wat donkerder plek. Direct zonlicht vind hij niet fijn. Hoe lichter uw woonkamer is, des te verder plaatst u hem bij de ramen vandaan.  Het is een plant die van veel warmte houdt, dus ’s nachts de temperatuur niet onder de 16 graden laten dalen en overdag minstens 20 graden aanhouden. Zorg verder dat de grond tussen de gietbeurten steeds licht opdroogt, maar nooit helemaal uitdroogt.

gatenplant

Homalomena rubescens

De mooie bladplant Homalomena rubescens toont gelijkenissen met de Alocasia en Philodendron en dat is ook niet zo gek, want ze behoren tot dezelfde familie. Naast zijn glanzende, hartvormige blad zijn de rode stelen in het oog springend. Een lichte plek uit de zon of in de halfschaduw is ideaal voor deze plant. Hij is gevoelig voor temperatuurwisselingen en staat het liefst op een warme plek uit de tocht. Bij minstens 18 graden, maar liever nog een stukje warmer. De Homalomena mag niet uitdrogen. Geef dus steeds weer tijdig water, zodat de grond licht vochtig blijft.

Homalomena rubescens

Lepelplant: Spathiphyllum

Naast de gewone Spathiphyllum is er ook een variant van de lepelplant met extra grote bladeren. Deze decoratieve plant heeft buiten zijn grote blad een extra sierwaarde: dat hij ook bloeit. Met grote, witte kelken. Hij doet het goed op een standplaats met wat minder licht. Een plekje in de volle zon op de vensterbank, op het zuiden of westen, is dan ook geen geschikte standplaats voor deze plant. Plaats hem in die situatie enkele meters de kamer in. Te weinig licht zorgt ervoor dat de bloemen groen blijven, dus een plek met halfzon of halfschaduw is het beste. De Spathiphyllum heeft een vrij grote behoefte aan water. De kluit moet steeds licht vochtig blijven.

grote bladeren

Olifantsoor: Alocasia

De Alocasia (olifantsoor) dankt zijn Nederlandse naam aan de vorm van zijn grote bladeren, die aan het oor van een olifant doen denken. In de vrije natuur kunnen de bladeren van sommige soorten uitgroeien tot wel 1,5 meter groot. In de woonkamer worden ze minder groot, maar moet u er wel rekening mee houden dat ze flink wat ruimte in diameter kunnen gaan innemen. De Alocasia houdt van veel vocht, warmte en licht, maar niet van hele dagen direct zonlicht op het blad. De beste plek voor deze plant is dan ook een paar meter van het raam vandaan. Deze plant is niet de gemakkelijkste qua verzorging, dus het is wel een uitdaging om ‘m langere tijd goed te houden. Hij heeft redelijk veel water nodig en de kluit moet constant licht vochtig gehouden worden, maar zorg ervoor dat de kluit niet in het water blijft staan.

grote bladeren

Paradijsvogelplant: Strelitzia nicolai

Strelitzia nicolai wordt in tegenstelling tot de paradijsvogelbloem Strelitzia reginae (met zijn exotische, oranje bloemen) niet voor zijn bloemen, maar juist voor zijn grote blad als kamerplant gebruikt. Hierin is ook duidelijk zijn familieband met de bananenplant te zien. Strelitzia nicolai houdt van heel veel licht. Plaats hem daarom zo dicht mogelijk in de buurt van een raam. Hij vindt het prettig om in de winter iets minder warm te staan. Dus zet hem dan bij voorkeur in een kamer die wat minder verwarmd wordt, maar niet onder de 14 graden gaat. Hoeveel water de paradijsvogelplant nodig heeft, is afhankelijk van de hoeveelheid licht en warmte die hij krijgt. In de warme zomermaanden heeft hij vrij veel water nodig en in de koelere wintermaanden een stuk minder.

Strelitzia nicolai

Pauwenplant: Calathea orbifolia

De Calathea orbifolia, in Nederland bekend als pauwenplant, valt op met zijn grote, ronde, opvallend gestreepte bladeren. Van oorsprong groeit deze plant onder andere beplanting. Hij staat in huis daarom ook graag op een niet te zonnige plek. Zet hem dus gerust wat verder de kamer in, maar ook weer niet te donker, want dan zal het patroon op het blad vervagen. De grond van Calathea orbifolia moet altijd licht vochtig blijven. Geef dus steeds weer water voordat de grond uitdroogt.

Pauwenplant

Vingerplant: Fatsia japonica

De grote bladeren van de Fatsia hebben wel wat weg van handen met vingers. Vandaar de Nederlandse naam ‘vingerplant’. Een plek in de zon of een plek in de schaduw, de prachtige vingerplant doet er niet moeilijk over. Het is daarmee een ideale plant voor de woonkamer. Ondanks zijn exotische look kan de Fatsia verrassend veel kou verdragen. Vandaar dat ze ook regelmatig in onze tuinen als tuinplant te vinden zijn. De Fatsia heeft redelijk wat water nodig. Laat de kluit daarom tussendoor niet helemaal uitdrogen.

grote bladeren

Vioolbladplant: Ficus lyrata

De Ficus lyrata is een echte blikvanger in huis. Met zijn grote, vioolvormige blad gaat deze Ficus door het leven onder de Nederlandse naam vioolbladplant. Hij geeft de voorkeur aan een lekkere warme en lichte plek, maar liever geen hele dagen volle zon tijdens de zomermaanden. Een te donkere standplaats heeft een spichtige groei van de bladeren tot gevolg. De grond van de Ficus lyrata moet steeds licht vochtig blijven, zonder dat de grond doorweekt raakt. Zijn waterbehoefte is tijdens de lente en zomer groter dan in de herfst en de winter.

Vioolbladplant

In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.

Geef een reactie